Skocz do zawartości

Jedna warka podzielona na 2 rodzaje drożdży


Rekomendowane odpowiedzi

Przede mną warka #3, na razie z brewkitu (zakupiłem 3 zestawy, i muszę przetworzyć ostatni). Pomyślałem sobie, że to dobry moment, żeby sprawdzić jaka jest różnica między różnym szczepami drożdży. Zestaw jest na 23l (Imperial Red) i mam zamiar podzielić go na 2 fermentory po 11l - do jednego dodać drożdże z zestawu a do drugiego gęstwę zebraną z pierwszej warki IPA z Coopersa (zamiast drożdży z zestawu użyłem wtedy S-04). Teraz mam takie pytanka:

 

1. Ile gram drożdży z zestawu (10 g) mam zrehydratyzować ? Połowę ?

 

2. Jak dużo gęstwy powinienem dodać do drugiego fermentora ? 2 łyżki stołowe będą ok ?

 

3. Gęstwę z lodówki przełożę do 2 słoika i zmieszam z wodą o temperaturze 20-25 °C oraz wymieszam, rozumiem że po 15 minutach mam pobrać gęstwę z samej góry i dodać do brzeczki ?

 

4. Czy nie będzie problemem, że fermentory mają 30l a będą wypełnione tylko w 1/3 ?

 

Z góry dziękuję za pomoc :)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info.

 

Co do ilości drożdży to kalkulator wskazuje 7g na 11l i 14g na całą warkę a w zestawie jest tylko 10g.

Dlaczego dają tak mało drożdży ? A może kalkulator się myli ?

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

 

Tak czy siak mi wystarczy na te pół warki (odsypię 1/3) :)

 

Co do zadawania gęstwy to pewnie zakładka "repitching from slurry", nie wiem jednak co tam wpisać, więc tak 'na oko' 2 łyżko stołowe będą ok ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Po rozmieszaniu gęstwy z wodą (50%:50%) i odstawieniu na 40 minut nie było widać żadnych warstw.

Dno i góra były identyczne. Nie wiem czy to oznacza, że drożdże w super kondycji i wszystkie rześkie, czy na odwrót :)

 

2. Dodałem 4 łyżki stołowe (50g) gęstwy do 11 litrów brzeczki. To chyba odpowiednia ilość z tego co czytałem, tylko z drugiej strony, jak by ta gęstwa nie była rozrobiona z wodą to łyżki nie byłyby płaskie tylko czubate i 4 łyżki takiej gęstwy to byłoby 8 łyżek rozrobionych z wodą.

 

Liczyć gramy z wodą, czy bez ("gęstej gęstwy"), bo już nie wiem, a różnica to 100%, więc chyba dość istotna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Po rozmieszaniu gęstwy z wodą (50%:50%) i odstawieniu na 40 minut nie było widać żadnych warstw.

Dno i góra były identyczne. Nie wiem czy to oznacza, że drożdże w super kondycji i wszystkie rześkie, czy na odwrót :)

 

40 minut to zbyt krótki czas, żeby martwe drożdże oddzieliły się od zdrowych. Jeśli gęstwa leżała by w lodówce przez 24h to różnica była by widoczna.

 

Będzie dobrze, z pewnością ruszy wszystko.

 

Co do ilości drożdży to kalkulator wskazuje 7g na 11l i 14g na całą warkę a w zestawie jest tylko 10g.

Dlaczego dają tak mało drożdży ? A może kalkulator się myli ?

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Bo oszczędzają na tym na czym nie powinni. Wsyp całą paczkę, nic się złego nie wydarzy ;)

Edytowane przez Versaar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nitro2311, dnia 20 maj 2017 - 22:07, napisał: Co do ilości drożdży to kalkulator wskazuje 7g na 11l i 14g na całą warkę a w zestawie jest tylko 10g. Dlaczego dają tak mało drożdży ? A może kalkulator się myli ? http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlBo oszczędzają na tym na czym nie powinni. Wsyp całą paczkę, nic się złego nie wydarzy

To nie oszczędność.

Drożdże podczas rozmnażania produkują różne niepożądane związki, jeżeli chcemy uniknąć ich nadmiaru należy stosować odpowiednią ilość drożdży.

Więcej tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

Edytowane przez Kamilos55
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, jednak kalkulator podał 40% wyższą ilość potrzebnych drożdży, a miał dość dobre opinie, więc już sam nie wiem czy dołączona ilość była odpowiednia.

 

W każdym razie użyłem 7g na 11l i po 48h jeszcze nie bulgocze, gdzie w przypadku 2 fermentora i zadania gęstwy (50g) fermentacja burzliwa trwa już ponad 35h.

Edytowane przez nitro2311
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

nitro2311, dnia 20 maj 2017 - 22:07, napisał: Co do ilości drożdży to kalkulator wskazuje 7g na 11l i 14g na całą warkę a w zestawie jest tylko 10g. Dlaczego dają tak mało drożdży ? A może kalkulator się myli ? http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlBo oszczędzają na tym na czym nie powinni. Wsyp całą paczkę, nic się złego nie wydarzy

To nie oszczędność.

Drożdże podczas rozmnażania produkują różne niepożądane związki, jeżeli chcemy uniknąć ich nadmiaru należy stosować odpowiednią ilość drożdży.

Więcej tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

 

Chyba nie czytasz dobrze tego co napisałem. Jest to oszczędność producentów, gdyż na warkę, która zawiera 4,7kg ekstraktu słodowego, dodanie 10 gramowej paczuszki drożdży niewiadomego pochodzenia i jakości jest skąpstwem oraz jest to ewidentny underpitching, który odbije się na jakości piwa. 

 

 

W każdym razie użyłem 7g na 11l i po 48h jeszcze nie bulgocze,

 

Bulgotka nie jest dobrym wyznacznikiem, sprawdź, czy pojawiła się piana. 

Edytowane przez Versaar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.