Jump to content
Sign in to follow this  
nitro2311

Jedna warka podzielona na 2 rodzaje drożdży

Recommended Posts

Przede mną warka #3, na razie z brewkitu (zakupiłem 3 zestawy, i muszę przetworzyć ostatni). Pomyślałem sobie, że to dobry moment, żeby sprawdzić jaka jest różnica między różnym szczepami drożdży. Zestaw jest na 23l (Imperial Red) i mam zamiar podzielić go na 2 fermentory po 11l - do jednego dodać drożdże z zestawu a do drugiego gęstwę zebraną z pierwszej warki IPA z Coopersa (zamiast drożdży z zestawu użyłem wtedy S-04). Teraz mam takie pytanka:

 

1. Ile gram drożdży z zestawu (10 g) mam zrehydratyzować ? Połowę ?

 

2. Jak dużo gęstwy powinienem dodać do drugiego fermentora ? 2 łyżki stołowe będą ok ?

 

3. Gęstwę z lodówki przełożę do 2 słoika i zmieszam z wodą o temperaturze 20-25 °C oraz wymieszam, rozumiem że po 15 minutach mam pobrać gęstwę z samej góry i dodać do brzeczki ?

 

4. Czy nie będzie problemem, że fermentory mają 30l a będą wypełnione tylko w 1/3 ?

 

Z góry dziękuję za pomoc :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.Całą paczkę.

2.Są do tego specjalne kalkulatory.

3.Zobacz sobie na yt filmik z przemywania gęstwy, będzie ci łatwiej ogarnąć. To zależy w jakiej kondycji będą drożdże, gęstwa z ipy może mieć dużo chmielu, ale ogólnie to tak.

4.nie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za info.

 

Co do ilości drożdży to kalkulator wskazuje 7g na 11l i 14g na całą warkę a w zestawie jest tylko 10g.

Dlaczego dają tak mało drożdży ? A może kalkulator się myli ?

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

 

Tak czy siak mi wystarczy na te pół warki (odsypię 1/3) :)

 

Co do zadawania gęstwy to pewnie zakładka "repitching from slurry", nie wiem jednak co tam wpisać, więc tak 'na oko' 2 łyżko stołowe będą ok ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Po rozmieszaniu gęstwy z wodą (50%:50%) i odstawieniu na 40 minut nie było widać żadnych warstw.

Dno i góra były identyczne. Nie wiem czy to oznacza, że drożdże w super kondycji i wszystkie rześkie, czy na odwrót :)

 

2. Dodałem 4 łyżki stołowe (50g) gęstwy do 11 litrów brzeczki. To chyba odpowiednia ilość z tego co czytałem, tylko z drugiej strony, jak by ta gęstwa nie była rozrobiona z wodą to łyżki nie byłyby płaskie tylko czubate i 4 łyżki takiej gęstwy to byłoby 8 łyżek rozrobionych z wodą.

 

Liczyć gramy z wodą, czy bez ("gęstej gęstwy"), bo już nie wiem, a różnica to 100%, więc chyba dość istotna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli dobrze napowietrzyłeś brzeczkę to drożdże się namnożą i będzie wszystko ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Po rozmieszaniu gęstwy z wodą (50%:50%) i odstawieniu na 40 minut nie było widać żadnych warstw.

Dno i góra były identyczne. Nie wiem czy to oznacza, że drożdże w super kondycji i wszystkie rześkie, czy na odwrót :)

 

40 minut to zbyt krótki czas, żeby martwe drożdże oddzieliły się od zdrowych. Jeśli gęstwa leżała by w lodówce przez 24h to różnica była by widoczna.

 

Będzie dobrze, z pewnością ruszy wszystko.

 

Co do ilości drożdży to kalkulator wskazuje 7g na 11l i 14g na całą warkę a w zestawie jest tylko 10g.

Dlaczego dają tak mało drożdży ? A może kalkulator się myli ?

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Bo oszczędzają na tym na czym nie powinni. Wsyp całą paczkę, nic się złego nie wydarzy ;)

Edited by Versaar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem tak jak napisałem wyżej -  fermentor z gęstwa z rana już sobie ładniutko bulgotał, w przeciwieństwie do tego gdzie dodałem drożdży zrehydratyzowanych, no ale im za pewne trzeba dać troszkę więcej czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
nitro2311, dnia 20 maj 2017 - 22:07, napisał: Co do ilości drożdży to kalkulator wskazuje 7g na 11l i 14g na całą warkę a w zestawie jest tylko 10g. Dlaczego dają tak mało drożdży ? A może kalkulator się myli ? http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlBo oszczędzają na tym na czym nie powinni. Wsyp całą paczkę, nic się złego nie wydarzy

To nie oszczędność.

Drożdże podczas rozmnażania produkują różne niepożądane związki, jeżeli chcemy uniknąć ich nadmiaru należy stosować odpowiednią ilość drożdży.

Więcej tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

Edited by Kamilos55

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, jednak kalkulator podał 40% wyższą ilość potrzebnych drożdży, a miał dość dobre opinie, więc już sam nie wiem czy dołączona ilość była odpowiednia.

 

W każdym razie użyłem 7g na 11l i po 48h jeszcze nie bulgocze, gdzie w przypadku 2 fermentora i zadania gęstwy (50g) fermentacja burzliwa trwa już ponad 35h.

Edited by nitro2311

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

nitro2311, dnia 20 maj 2017 - 22:07, napisał: Co do ilości drożdży to kalkulator wskazuje 7g na 11l i 14g na całą warkę a w zestawie jest tylko 10g. Dlaczego dają tak mało drożdży ? A może kalkulator się myli ? http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlBo oszczędzają na tym na czym nie powinni. Wsyp całą paczkę, nic się złego nie wydarzy

To nie oszczędność.

Drożdże podczas rozmnażania produkują różne niepożądane związki, jeżeli chcemy uniknąć ich nadmiaru należy stosować odpowiednią ilość drożdży.

Więcej tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

 

Chyba nie czytasz dobrze tego co napisałem. Jest to oszczędność producentów, gdyż na warkę, która zawiera 4,7kg ekstraktu słodowego, dodanie 10 gramowej paczuszki drożdży niewiadomego pochodzenia i jakości jest skąpstwem oraz jest to ewidentny underpitching, który odbije się na jakości piwa. 

 

 

W każdym razie użyłem 7g na 11l i po 48h jeszcze nie bulgocze,

 

Bulgotka nie jest dobrym wyznacznikiem, sprawdź, czy pojawiła się piana. 

Edited by Versaar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.