Skocz do zawartości

Witbier a próba skrobiowa


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Z tego co mi wiadomo to jest to piwo bardzo jasne i bardzo mętne dlatego zwane jest piwem białym. Słyszałem także, że dosypuje się do niego mąki pszennej pod koniec zacierania aby tą mętność jeszcze zwiększyć... nie wiem czy to był jakiś mit ale wynikało by z tego, że w witbierze występuje zmętnienie skrobiowe (poza tym białkowym). Czy faktycznie tak jest? Planuję uwarzyć witbiera i nie wiem jak mam podejść do procesu zacierania. Czy klasycznie czekać do negatywnej próby skrobiowej czy też eksperymentować z jakąś mąką i innymi rzeczami. Po tym całym wstępie pytanie jest proste: Czy w witbierze po procesie gotowania może dalej występować skrobia (ewidentnie granatowe zabarwienie w próbie skrobiowej) czy też nie?

Edytowane przez Hopman
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieraj normalnie do negatywnej próby jodowej (w tym stylu wartą moim zdaniem ją robić). Jeżeli chcesz wprowadzić zmętnienie skrobiowe, to możesz do gotującej się brzeczki dodać łyżkę mąki pszennej. Jednakże dodatek mąki najczęściej nie jest potrzebny (zwłaszcza jak użyjesz w zasypie owsa). Tutaj więcej możesz poczytać: https://byo.com/bock/item/1647-witbier-style-profile

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.