Skocz do zawartości

Pierwszy garnek do zacierania


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

 

Do tej pory ważyłem z brew-kitów, ale chciałbym przejść na wyższy poziom i zastanawiam się nad odpowiednim sprzętem.

Trochę poczytałem o różnych garnkach, ale chciałem się upewnić, że dokonam słusznego wyboru.

 

Wpadło mi w oko coś takiego:

http://www.cookstore.pl/garnek-gastronomiczny-60-l-z-indukcja-50x30-cm-hascevher,id1190.html

 

Myślałem, że jest w całości wykonany ze stali nierdzewnej a teraz zauważyłem info:

Uchwyty wykonane ze stali nierdzewnej.

Czyli chyba jednak trochę lipa, bo po co mi uchwyty ze stali nierdzewnej jak reszta jest ze zwykłej stali...

 

Więc może coś takiego:

http://allegro.pl/garnki-gastronomiczne-ze-stali-nierdzewnej-50-l-q-i6703980141.html

 

Ewentualnie dołożyć 80zł i (chyba ten sam gar) z kranem:

http://allegro.pl/garnek-50-l-z-kranem-gastronomiczny-z-pokrywa-40cm-i5837650990.html

 

Proszę o pomoc w wyborze.

Czy kran to fajna sprawa i warto do niego dopłacić ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem wszystkie te garnki są nierdzewne. Zawsze możesz sklep dopytać żeby się upewnić. Na czym chcesz to grzać ? Ja mam 40l emalię i żeby zagotować dobrze brzeczkę muszę się wspomagać grzałka nurkową, garnek postawiony na największym i jednocześnie najmniejszym palniku gazowym. Także to nie taka prosta sprawa zagotować taka ilość. Za pierwszym razem się zdziwiłem że tyle to trwa i przełomu dobrego też nie miałem. Stąd ta grzałka. Ale co ja wiem mając na koncie 3 Warki ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będę grzał na gazówce w piwnicy, jakoś bym się bał kłaść takiego kolosa z całą zawartością na indukcję.

Gdzieś czytałem, że jednak lepszy jest garnek szerszy niż wyższy, gdyż lepiej przewodzi ciepło, czy coś w ten deseń ale widzę, że zdania są podzielone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będę grzał na gazówce w piwnicy

 

Mam nadzieję, że masz tam dobrą wentylację ;)

 

Gdzieś czytałem, że jednak lepszy jest garnek szerszy niż wyższy, gdyż lepiej przewodzi ciepło

 

Różnice chyba są znikome, zresztą nie tym bym się przejmował na początku przygody z zacieraniem. Jeżeli gazówka to chyba lepiej iść w węższy, chyba że kupisz na tyle szeroki żeby pokrywał dwa palniki. Ale uwierz mi, grzanie na zwykłej gazówce 25 litrów brzeczki do wrzenia to mordęga, a ty widzę patrzysz na garnki 50L, więc pewnie idziesz w większe wybicie - zajedziesz się na tej kuchence :)

Ja generalnie zacieram na zwykłej emalii na gazówce. Palnik włączam tylko od czasu do czasu bo temperatura ładnie się utrzymuje.

Ale warzenie? Tu już jest inna bajka. Ja kupiłem najtańszą nierdzewkę 36L, wspawałem mufę i zainstalowałem grzałkę nierdzewną 3,5 kW - śmiga jak ta lala. Brzeczka po skończonym wysładzaniu zaczyna wrzeć już po ok. 30 min :)

Do tego kranik plus hop stopper, jakaś dopasowana chłodnica z karbowanki i masz kadź warzelną z prawdziwego zdarzenia naprawdę niedużym kosztem ;)

Edytowane przez Piwosz86
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś czytałem, że jednak lepszy jest garnek szerszy niż wyższy, gdyż lepiej przewodzi ciepło, czy coś w ten deseń ale widzę, że zdania są podzielone.

Szerszy ma większą powierzchnię parowania, szybciej odparowuje zalecane do destylacji. Węższy do piwowarstwa - stabilniejsze/wolniejsze odparowanie.

Edytowane przez BitterEater
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam wentylacji w piwnicy, chyba że jak sobie mini okienko uchylę to mam namiastkę, ale wtedy może nalecieć różne

dziadostwo a tego bym nie chciał.

 

W sumie nie brałem pod uwagę problemów z nagrzewaniem zacieru w dużym garnku na gazówce - myślałem, że mi się zmieści na wszystkich 4 palnikach i jazda :) Ewentualnie mogę nalać gorącej wody z kranu, lub po prost wspomagać się jakimś czajnikiem elektrycznym itp.

 

Za 150zł jest taka emalia:

http://allegro.pl/garnek-emaliowany-gladki-50l-45cm-bialy-srodek-i5620898991.html#thumb/2

w zasadzie jeśli nie ma odprysków itp to chyba powinna być ok, jeśli nie będę jej używał 5 razy w tygodniu :) ?

 

Alternatywa to te 250zł droższe gary z kranikami (50l i 36,5l):

http://allegro.pl/garnek-do-warzenia-piwa-50-l-z-kranem-warzenie-i6599320581.html#thumb/3

http://allegro.pl/garnek-do-zacierania-piwa-z-kranem-36-5-l-i6599568254.html

 

Tylko nie do końca rozumiem idei, musiałbym mieć osobny garnek do warzenia i do zacierania ??

Czym one się różnią ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytam z ciekawości, ktoś wie jak te gary podlinkowane wyżej wyglądają w środku? Mianowicie głównie chodzi mi o kranik. Czy tam jest od środka też jakiś gwint żeby wkręcić np hopstopper? Z tego co widzę to o nie bardzo.

 

https://f.allegroimg.com/original/01361a/e2ab5ff44d8c9412dde2ff184e5f

 

Jak to obejść i co dodać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie jak kolega chce 50l garnek to szukać szerszego i wtedy stawia go na całym piecu, ja bez problemu na standardowej płycie gazowej grzeję na 3 palniki. Po doprowadzeniu do wrzenia wystarczają 2 palniki prawie na minimum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam kupiłem z Dukata 40L emaliowany, grzeje na plycie gazowej z ikei, na srednim i duzym palniku i jestem zadowolony, ale mam 3 warki na koncie dopiero :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiele lat gotowałem na gazówce bez żadnej wentylacji oraz otwartych okien i jakoś żyję :)

Gaz ziemny ma to do siebie, że emisja szkodliwych substancji jest znikoma, czy przy "piwie" dochodzi do jakichś anomalii :D ?

 

Wychodzi na to, że lepszy będzie szerszy garnek, żeby można go postawić na wszystkich palnikach, ewentualnie można się wspomóc grzałką 2000W:

http://allegro.pl/grzalka-eliko-nurkowa-2000w-230v-w040-zanurzeniowa-i6150276220.html

choć nie wiem, na ile to usprawni cały proces podgrzewania.

 

Z drugiej strony 100zł więcej i jest ten gar z kranem, tylko czy do się podłączyć do niego filtrator z oplotu:

https://homebeer.pl/pl/p/Filtrator-z-oplotu-90-cm-gwint-34/1166

 

No bo jak nie, to chyba idea tego kraniku pryska ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiele lat gotowałem na gazówce bez żadnej wentylacji oraz otwartych okien i jakoś żyję :)

Gaz ziemny ma to do siebie, że emisja szkodliwych substancji jest znikoma, czy przy "piwie" dochodzi do jakichś anomalii :D ?

 

Wychodzi na to, że lepszy będzie szerszy garnek, żeby można go postawić na wszystkich palnikach, ewentualnie można się wspomóc grzałką 2000W:

http://allegro.pl/grzalka-eliko-nurkowa-2000w-230v-w040-zanurzeniowa-i6150276220.html

choć nie wiem, na ile to usprawni cały proces podgrzewania.

 

Z drugiej strony 100zł więcej i jest ten gar z kranem, tylko czy do się podłączyć do niego filtrator z oplotu:

https://homebeer.pl/pl/p/Filtrator-z-oplotu-90-cm-gwint-34/1166

 

No bo jak nie, to chyba idea tego kraniku pryska ?

Zawsze możesz używać hopspideraa nie hopstoppera. Albo siatki do chmielenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za 150zł jest taka emalia: http://allegro.pl/ga...91.html#thumb/2w zasadzie jeśli nie ma odprysków itp to chyba powinna być ok, jeśli nie będę jej używał 5 razy w tygodniu ?

 

Kupowałem u tego sprzedawcy swoją emalię 30L. Generalnie te emalie są mega słabej jakości. U mnie kruszy się farba na rancie garnka. Totalna chińszczyzna! Nie chciało mi się już tego reklamować, bo za bardzo mi to nie przeszkadza, ale nie polecam tam kupować. Ja już drugi raz bym nie kupił tam garnka. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.