Str 0 Posted May 18, 2017 Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie? Drożdże US-05. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ralphinistrator 12 Posted May 18, 2017 (edited) Szklana kula mowi ze moze to byc zakazenie ale jest tez mozliwosc ze nie jest to zakazenie ... Bez zdjecia nie moze sie zdecydowac Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka Edited May 18, 2017 by Ralphinistrator Quote Share this post Link to post Share on other sites
ASadam 129 Posted May 18, 2017 (edited) Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie? To jakaś prowokacja? Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz. A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji. Edited May 18, 2017 by ASadam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Str 0 Posted May 18, 2017 (edited) Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie? To jakaś prowokacja? Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz. A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji. Najmocniej przepraszam, byłem pewny że dodałem zdjęcie ale coś poszło nie tak widocznie. Edited May 18, 2017 by Str Quote Share this post Link to post Share on other sites
the_doctor 20 Posted May 18, 2017 US-05 tak mają. Wszystko jest ok 1 Str reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
JackStyle 19 Posted May 18, 2017 Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie? To jakaś prowokacja? Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz. A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji. Najmocniej przepraszam, byłem pewny że dodałem zdjęcie ale coś poszło nie tak widocznie. Wygląda na to że grzyby z rodziny saccharomyces się dobrały. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WithoutStress 12 Posted May 18, 2017 Wygląda jakby ktoś się shaftował do tego wiadra Quote Share this post Link to post Share on other sites
Str 0 Posted May 18, 2017 Wygląda jakby ktoś się shaftował do tego wiadra Fakt, nie wygląda to za ciekawie Quote Share this post Link to post Share on other sites
BEZ ZASAD 14 Posted May 18, 2017 Zostaw w spokoju i czekaj aż przestanie bulgotać.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skajo 126 Posted May 19, 2017 Zostaw w spokoju i czekaj aż przestanie bulgotać.... Zostaw, tak. Druga część to niestety bzdura, nie kieruj się bulgotaniem. 1 Enethion reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Versaar 77 Posted May 19, 2017 Wygląda jakby ktoś się shaftował do tego wiadra Coś w tym jest, w prawym górnym rogu wygląda jakby był kawałek szynki i ananasa A tak serio, zostaw, nie otwieraj, otwórz dopiero za tydzień. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marek- 30 1 Items Posted May 19, 2017 Jeszcze sugestia, piana po US05 niechętnie opada na dno, czasem trzeba pomóc lekko kołysząc wiadrem, oczywiście po skończonej fermentacji. To żeby uprzedzić pytanie - czemu piana jest ciągle na wierzchu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
opeciarz 37 Posted May 19, 2017 Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie? To jakaś prowokacja? Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz. A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji. Najmocniej przepraszam, byłem pewny że dodałem zdjęcie ale coś poszło nie tak widocznie. Piękna czapa zdrowych drożdży. Jak sama nie opadnie to możesz delikatnie zakołysać fermentorem, oczywiście po skończonej fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted May 19, 2017 Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie? To jakaś prowokacja? Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz. A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji. Najmocniej przepraszam, byłem pewny że dodałem zdjęcie ale coś poszło nie tak widocznie. Piękna czapa zdrowych drożdży. Jak sama nie opadnie to możesz delikatnie zakołysać fermentorem, oczywiście po skończonej fermentacji. Sorry, ale jak dla mnie to nie wygląda jak piękna czapa drożdżowa, to rzeczywiście wygląda jak "haft". Wygląda jak skorupa, czapa drożdżowa nie wyglądała u mnie nigdy tak. Quote Share this post Link to post Share on other sites
opeciarz 37 Posted May 19, 2017 US-05 tak mają, czasem zachowują się, wyglądają troszkę inaczej niż zwykle, miałem tak sytuację 2 razy na kilkanaście warek na tych drożdżach. Przeważnie na piwie tworzy się ładna gęsta piana, która z czasem sama opada. Ale zdarza się, że tworzy się drożdżowa czapa wręcz skorupa, która za bardzo sama nie chce zatonąć. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Za pierwszym razem też lekko spanikowałem jak zobaczyłem, że wygląd piwa jest inny niż zwykle ale poczekałem, poczytałem na forum, zakołysałem fermentorem i piwko wyszło jak należy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WithoutStress 12 Posted May 19, 2017 Może ja patrzę na inne zdjęcie, ale dla mnie nie wygląda to jak "czapa zdrowych drożdży", która tworzy się na pianie podczas fermentacji burzliwej. Zupełnie inny wygląd i konsystencja. To "coś" jest jak zakrzepnięty tłuszcz (coś jak skorupa na rosole wyjętym z lodówki). Po za tym, to nie przypomina w niczym fermentacji burzliwej, nie ma piany i nie ma osadu chmielowego na ściankach fermentora. Dla mnie wygląda to na piwo przelane na cichą i dodane kawałki owoców, a kawałki owoców wystające nad powierzchnię płynu mające kontakt z powietrzem (a na pewno jest powietrze po przelaniu na cichą w zamkniętym fermentorze) lubią gnić, pleśnieć itp...... Ale to tylko moje spostrzeżenia i przemyślenia... Autor mógłby bardziej rozpisać się na temat zawartości tego wiadra. 1 Cezary Daniluk reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites