Skocz do zawartości

Zakazenie?


Str

Rekomendowane odpowiedzi

Szklana kula mowi ze moze to byc zakazenie ale jest tez mozliwosc ze nie jest to zakazenie

...

 

Bez zdjecia nie moze sie zdecydowac

 

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ralphinistrator
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie?

 

To jakaś prowokacja?

Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz.

A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji.

Edytowane przez ASadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie?

To jakaś prowokacja?

Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz.

A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji.

Najmocniej przepraszam, byłem pewny że dodałem zdjęcie ale coś poszło nie tak widocznie.

post-18036-0-05669300-1495117580_thumb.jpg

Edytowane przez Str
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie?

To jakaś prowokacja?

Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz.

A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji.

Najmocniej przepraszam, byłem pewny że dodałem zdjęcie ale coś poszło nie tak widocznie.

Wygląda na to że grzyby z rodziny saccharomyces się dobrały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda jakby ktoś się shaftował do tego wiadra   :eusathink:

Coś w tym jest, w prawym górnym rogu wygląda jakby był kawałek szynki i ananasa :D

 

A tak serio, zostaw, nie otwieraj, otwórz dopiero za tydzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze sugestia, piana po US05 niechętnie opada na dno, czasem trzeba pomóc lekko kołysząc wiadrem, oczywiście po skończonej fermentacji. To żeby uprzedzić pytanie - czemu piana jest ciągle na wierzchu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie?

To jakaś prowokacja?

Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz.

A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji.

Najmocniej przepraszam, byłem pewny że dodałem zdjęcie ale coś poszło nie tak widocznie.

 

 Piękna czapa zdrowych drożdży. Jak sama nie opadnie to możesz delikatnie zakołysać fermentorem, oczywiście po skończonej fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Coś dziwnego pojawiło się na powierzchni piwa (skorupka?). Czy jest to zakażenie?

To jakaś prowokacja?

Jak chcesz rzeczowej odpowiedzi, to może chociaż zdjęcie załącz.

A najlepiej zostaw piwo w spokoju i nie zaglądaj do końca fermentacji.

Najmocniej przepraszam, byłem pewny że dodałem zdjęcie ale coś poszło nie tak widocznie.

 

 Piękna czapa zdrowych drożdży. Jak sama nie opadnie to możesz delikatnie zakołysać fermentorem, oczywiście po skończonej fermentacji.

 

Sorry, ale jak dla mnie to nie wygląda jak piękna czapa drożdżowa, to rzeczywiście wygląda jak "haft". Wygląda jak skorupa, czapa drożdżowa nie wyglądała u mnie nigdy tak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

US-05 tak mają, czasem zachowują się, wyglądają troszkę inaczej niż zwykle, miałem tak sytuację 2 razy na kilkanaście warek na tych drożdżach. Przeważnie na piwie tworzy się ładna gęsta piana, która z czasem sama opada. Ale zdarza się, że tworzy się drożdżowa czapa wręcz skorupa, która za bardzo sama nie chce zatonąć. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Za pierwszym razem też lekko spanikowałem jak zobaczyłem, że wygląd piwa jest inny niż zwykle ale poczekałem, poczytałem na forum, zakołysałem fermentorem i piwko wyszło jak należy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może ja patrzę na inne zdjęcie, ale dla mnie nie wygląda to jak "czapa zdrowych drożdży", która tworzy się na pianie podczas fermentacji burzliwej. Zupełnie inny wygląd i konsystencja. To "coś" jest jak zakrzepnięty tłuszcz (coś jak skorupa na rosole wyjętym z lodówki).

Po za tym, to nie przypomina w niczym fermentacji burzliwej, nie ma piany i nie ma osadu chmielowego na ściankach fermentora.

Dla mnie wygląda to na piwo przelane na cichą i dodane kawałki owoców, a kawałki owoców wystające nad powierzchnię płynu mające kontakt z powietrzem (a na pewno jest powietrze po przelaniu na cichą w zamkniętym fermentorze) lubią gnić, pleśnieć itp......

Ale to tylko moje spostrzeżenia i przemyślenia...   ;)

 

Autor mógłby bardziej rozpisać się na temat zawartości tego wiadra. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.