Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Palony słód zamiast palonego jęczmienia

Recommended Posts

Chciałbym zrobić Dry Stout, a okazało się, że mam tylko resztkę palonego jęczmienia, natomiast mnóstwo róznych palonych słodów Carafa III, barwiących itd.

Jak sądzicie, czy będzie róznica w smaku (na niekorzyść) jak zastosuję słód palony?

 

Słyszałem anegdotkę, że Guiness na początku wypróbował słód palony black patent i jęczmień palony i nie było różnicy w smaku, więc zaczął używać ten tańszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś czytałem, że palony jęczmień daje charakterystyczną goryczkę nie do uzyskania ze słodu.

Ja mam trochę palonego jęczmienia. Jak jesteś zainteresowany to dawaj PW.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrobiłem 2 stouty tylko na carafa I II III może w/g ciut mniej posmaków kawowych ale piwo było dobre i się szybko rozeszło nie dając mi czasu na głębszą :lol: analizę.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Carafę Special reklamują jako dającą się normalnie zadawać od początku zacierania bo nie daje posmaków palonych, ja sugerowałem się tym dodając do Stouta Carafę zwykłą do całego zacierania - żeby te posmaki się pojawiły, i były. Niestety z palonym jęczmieniem nie miałem okazji jeszcze porównać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

CODER próbuj i podziel się doświadczeniem. Każde nowe doświadczenie uczy. Taniej kosztuje uczyć się na cudzych błędach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja kiedyś popełniłem 2 stouty tylko na carafie od początku zacierania i były kwaskowate i gorzkawe posmaki.

Kolejne warki bez palonego jęczmienia z carafą dodaną pod koniec przerwy dekstrynującej były ok

Edited by bnp

Share this post


Link to post
Share on other sites

mój znajomy zrobił słód palony ze zwykłego słodu i... ręcznego palnika gazowego :D o efektach jeszcze nie udało nam się przekonać bo kolega od paru dni bezskutecznie próbuje rozlać piwo do butelek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.