Jump to content
Sign in to follow this  
harley94

Kocioł zacierno-warzelny za 130zł?

Recommended Posts

Cześć,

 

Jeżeli chodzi o zacieranie, to nie polegałbym na wbudowanym termostacie. Ma za duże widełki włącz/wyłącz i jest generalnie nieprecyzyjny, czyli temp. faktyczna jest zupełnie inna niż zadana na nieczytelnej skali pokrętła.

 

Efektywnie można gotować w tym około 15 litrów brzeczki. Przy większych ilościach są problemy z osiągnięciem odpowiedniej temperatury/intensywności wrzenia tym bardziej, że pokrywa musi być lekko uchylona, żeby para uchodziła wraz z niepożądanymi zapachami.

 

Dlatego polecam bardziej dla kolonistów do podgrzewania kompotu.

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja się jeszcze zastanawiam czy zużycie prądu nie byłoby ogromne?Chyba lepiej zacierać na gazie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wiadomo, że nie warzy sie co tydzien tylko raz na jakiś czas, przynajmniej u mnie tak wychodzi. A takie urządzenie ułatwia chociaż utrzymanie odpowiednich temperatur przy zacieraniu. Ja posiadam zwykły garnek emaliowany i korzystam z gazu i jestem jak narazie zadowolony :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam gara emaliowanego na 30 L starego jak świat i warzę na gazie. Może to trochę archaiczne, ale dla mnie wystarczające. I tylko nie rozumiem tej sugesti, że warzy się co ajkiś czas. Dla mnie co jakiś czas to bywa 4 razy w tygodniu. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
No wiadomo, że nie warzy sie co tydzien tylko raz na jakiś czas, przynajmniej u mnie tak wychodzi. A takie urządzenie ułatwia chociaż utrzymanie odpowiednich temperatur przy zacieraniu. Ja posiadam zwykły garnek emaliowany i korzystam z gazu i jestem jak narazie zadowolony :)

Na dzień dzisiejszy (jeszcze), używam i emaliowanego garnka i elektrycznego. Zacieram wyłącznie w emaliowanym na gazie, bo łatwiej jest mi kontrolować temperaturę, a gotuję w obu garnkach, dzieląc brzeczkę 50/50. Dzięki temu mogę sobie pozwolić na lepsze, bardziej obfite wysładzanie (zwykle 4 x 5 litrów) i bardziej intensywne gotowanie, a w efekcie na większą ilość piwa na warkę i lepszy smak :)

 

Pozdrawiam zwolenników obu typów garnków.

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
gotuję w obu garnkach, dzieląc brzeczkę 50/50. Dzięki temu mogę sobie pozwolić na lepsze, bardziej obfite wysładzanie (zwykle 4 x 5 litrów) i bardziej intensywne gotowanie, a w efekcie na większą ilość piwa na warkę i lepszy smak :).

dlaczego intensywniej wysładzając i gotując w 2 garnkach masz większą ilość piwa na jedną warkę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja używam gara emaliowanego na 30 L starego jak świat i warzę na gazie. Może to trochę archaiczne, ale dla mnie wystarczające. I tylko nie rozumiem tej sugesti, że warzy się co ajkiś czas. Dla mnie co jakiś czas to bywa 4 razy w tygodniu. JK

ja średnio tak warze raz na miesiąc/1,5 miesiąca; fajnie by było warzyć raz na 1 tydzień ale jak narazie brak środków :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
gotuję w obu garnkach' date=' dzieląc brzeczkę 50/50. Dzięki temu mogę sobie pozwolić na lepsze, bardziej obfite wysładzanie (zwykle 4 x 5 litrów) i bardziej intensywne gotowanie, a w efekcie na większą ilość piwa na warkę i lepszy smak :).[/quote']

dlaczego intensywniej wysładzając i gotując w 2 garnkach masz większą ilość piwa na jedną warkę :)

To proste:

 

Zacieram 6 kg słodu w 18 litrach wody, uzyskując z tego jakieś 12 litrów brzeczki przedniej. Na podbicie przy filtracji dodaję 5 litrów, a później wysładzanie 4 x 5 litrów, to teoretycznie powinno razem dać: 12+5+(4x5)=37 litrów brzeczki. Nie zmieściłoby się to do 29-cio litrowego garnka :/. Gotuję dość długo 90-120 min. w dwóch kociołkach. Gdybym chciał wykorzystać tylko jeden kociołek, musiałbym zacierać mniejsze ilości słodu i wysładzać mniej efektywnie, czyli mniejszą ilością wody lub ograniczyć się do 3 razy, co w efekcie dałoby mniej gotowego produktu na warkę :) Wygotowaną wodę uzupełniam zwykle do pożądanego blg. Średnio robię 30 litrów 13-tki na raz.

pozdr.

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To proste:

 

Zacieram 6 kg słodu w 18 litrach wody, uzyskując z tego jakieś 12 litrów brzeczki przedniej. Na podbicie przy filtracji dodaję 5 litrów, a później wysładzanie 4 x 5 litrów, to teoretycznie powinno razem dać: 12+5+(4x5)=37 litrów brzeczki. Nie zmieściłoby się to do 29-cio litrowego garnka :). Gotuję dość długo 90-120 min. w dwóch kociołkach. Gdybym chciał wykorzystać tylko jeden kociołek, musiałbym zacierać mniejsze ilości słodu i wysładzać mniej efektywnie, czyli mniejszą ilością wody lub ograniczyć się do 3 razy, co w efekcie dałoby mniej gotowego produktu na warkę :) Wygotowaną wodę uzupełniam zwykle do pożądanego blg. Średnio robię 30 litrów 13-tki na raz.

pozdr.

Raf.

ale jeśli weźmiesz wszystkich składników o 25% mniej to zmieścisz się w jednym garnku :rolleyes:

w tym czasie w drugim garnku robisz inną warkę

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
To proste:

 

Zacieram 6 kg słodu w 18 litrach wody' date=' uzyskując z tego jakieś 12 litrów brzeczki przedniej. Na podbicie przy filtracji dodaję 5 litrów, a później wysładzanie 4 x 5 litrów, to teoretycznie powinno razem dać: 12+5+(4x5)=37 litrów brzeczki. Nie zmieściłoby się to do 29-cio litrowego garnka :). Gotuję dość długo 90-120 min. w dwóch kociołkach. Gdybym chciał wykorzystać tylko jeden kociołek, musiałbym zacierać mniejsze ilości słodu i wysładzać mniej efektywnie, czyli mniejszą ilością wody lub ograniczyć się do 3 razy, co w efekcie dałoby mniej gotowego produktu na warkę :) Wygotowaną wodę uzupełniam zwykle do pożądanego blg. Średnio robię 30 litrów 13-tki na raz.

pozdr.

Raf.[/quote']

ale jeśli weźmiesz wszystkich składników o 25% mniej to zmieścisz się w jednym garnku :rolleyes:

w tym czasie w drugim garnku robisz inną warkę

No jak weźmiesz 25% mniej, to zmieścisz się w jednym garnku podczas gotowania i będziesz miał mniej piwa :/ logiczne. Druga warka to przecież zupełnie inna bajka, przy której musisz powtórzyć pewne czynności jak choćby wysładzanie :) które zabiera najwięcej czasu.

 

Generalnie, to chodzi o to, że wykorzystując efektywnie garnek podczas zacierania, czyli zacierając większą ilość słodu, na końcu również masz pełne wiadro piwa. Problem w tym, że "wąskie gardło"stanowi gotowanie, które wymagałoby jednego większego kotła i solidnego podgrzewania lub dwóch np. standardowych garnków.

 

pzdr.

 

Raf

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja używam gara emaliowanego na 30 L starego jak świat i warzę na gazie. Może to trochę archaiczne, ale dla mnie wystarczające. I tylko nie rozumiem tej sugesti, że warzy się co ajkiś czas. Dla mnie co jakiś czas to bywa 4 razy w tygodniu. JK

Skoro tak często warzysz piwo to musisz mieć sporo fermentorów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście nie warzę w każdym tygodniu 4 warki, ale mam 12 fermentatorów. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aż 12???To teraz jestem ciekaw kto z forumowiczów ma ich najwięcej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.