Kantim 0 Posted May 17, 2017 Witam Z racji iż dużo warek już zrobionych z waszych przepisów i porad, chciałem już prosić myślę o ostatnio pomoc a mianowicie o opinie na temat mojego przepisu na piwko. Moim zamysłem było otrzymanie piwka w kolorze ciemnobursztynowym o bardzo mocnej goryczce i delikatnej nucie biszkoptu w tle. Na 20 L piwa wyglądało by to w następujący sposób Słody : Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® - 5 kg Słód Biscuit 50 EBC - 300g Chmiele : Lubelski - 70 g Merkur - 30g Vanguard - 30g Proces zacierania : 13.5l wody 40 stopni - podgrzanie pilzneńskiego do 61 stopni, 15 min w 61 stopniach. 45 min w temperaturze 67 stopni. Dodanie Biscuit i kolejne 20 min w 67 stopniach. Wszystko zostawiam na 15-20 min i wysładzamy do 20 L Chmielenie : 50g Lubelskiego w 5 min gotowania. 30g Merkur i 15g Vanguarda na ostatnie 15 min 5 dni przed rozlaniem pozostałe chmiele. Prosił bym o informację czy od strony technicznej ma prawo wyjść coś dobrego i mieszczącego się w moich oczekiwaniach. Oczekiwał bym około 18 BLG po chmieleniu. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted May 17, 2017 Przy tworzeniu receptur staraj się dawać chmiel goryczkowy na goryczke. Bo Lubelski ma mało alfa kwasów i nie opłaca się. Wrzuć przepis w jakiś kalkulator np na brewness.com. PS z 5kg słodu nie wyciagniesz 20l 18blg Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted May 17, 2017 Dlaczego Biscuit dodajesz na końcu? Przy zacieraniu w 67o zrób mash-out. Wysładzając do 20 litrów za nic nie uzyskasz 20 litrów piwa. 50 gramów chmielu na goryczkę może dać Ci już jakieś trawiaste posmaki. Jakimi drożdżami chcesz to fermentować? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kantim 0 Posted May 17, 2017 2 paczki http://www.browamator.pl/drozdze-piwowarskie-bewferm-top-6-g,3,72,4344 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted May 17, 2017 Nie lepiej będzie użyć s04? Lubelski na aromat a nie goryczkę. Jak i tak zamawiasz to może domów pare slodow chmielu i zrób bittera. Aha i wysladza sie do pewnego poziomu blg nie do litrów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted May 17, 2017 Aha i wysladza sie do pewnego poziomu blg nie do litrów. A to już chyba jak kto woli i jak się komu podoba 1 daniol88 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
FurioSan 212 Posted May 17, 2017 Aha i wysladza sie do pewnego poziomu blg nie do litrów. A to już chyba jak kto woli i jak się komu podoba ja polecam wysładzanie do objętości no ale warto znać swój proces aby dobrze określić wydajność. Co jakiś czas kontrolnie mierze ekstrakt brzeczki tylnej ale nie licząc bardziej ekstremalnych warek jest to tylko formalność Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted May 17, 2017 Jak to mowil Owsiak "róbta co chceta" Quote Share this post Link to post Share on other sites
crusher 27 Posted May 17, 2017 Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® - 5 kg Słód Biscuit 50 EBC - 300g z tego nie będzie ciemnego bursztynu, w podobnym zasypie robię zwykle IPA więc piwko jest raczej w kierunku jasnego. A i bardzo duży plus za recepturę wypośrodkowaną, już co najmniej się zatarło Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kantim 0 Posted May 17, 2017 Podpowie ktoś co podmienić ;> Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted May 17, 2017 (edited) Podpowie ktoś co podmienić Pilzneński zastąp pale ale albo zmieszaj pilzneński z monachijskim. Do niskiego karmelu (50 EBC) dodaj jeszcze jakiś ciemniejszy jeden albo dwa (150 i 400) - żeby łącznie nie przekraczało 10% zasypu. Nachmiel na 60 minut odmianą o najwyższym %AA z posiadanych, tak do 20-30 IBU, resztę daj na smak/aromat, żeby podbiło do wartości docelowej. Użyj kalkulatora online BrewersFriend, żeby ogarnąć możliwe parametry i dobrać ilość drożdży bo z jednej strony nie ma mowy o 20 l 18 BLG z 5 kg słodu, a z drugiej 10g drożdży tych 18BLG by nie przefermentowało poprawnie. Albo prościej: poszukaj sprawdzonych receptur na ESB albo nawet American Amber Ale i uwarz według nich. Edited May 17, 2017 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites