Marian1990 0 Posted May 16, 2017 Witam,jakiś czas temu warzyłem modny ostatnio styl New England IPA, zgodnie z założeniami piwo wyszło mętne niestety kolor jest bardziej żółto szary niż ładnie żółty jak to komercyjne przykłady.Wodę modyfikowałem chlorkiem wapnia, kwasem fosforowym obniżyłem pH.W składzie było 42.1% słodu pilzneńskiego, 28.1% Mariss Otter Pale , 11.2% błyskawiczne płatki owsiane, 5.6% płatki pszenne błyskawiczne, 7% Carapils i 5,9% DiastatycznegoEkstrakt wyszedł mi 17% ale już nie chciałem bardziej rozcieńczać, po prostu modyfikacja wody poprawiła mi wydajność.Drożdże S-04 Chmielone także podczas burzliwej zgodnie z zaleceniami, no i oczywiście na cichą.Zastanawiam się dlaczego to zmętnienie jest takie żółto szare (trochę jak kolor drożdży)Czy możliwe, że jest to kwestia płatków owsianych , jeśli tak to jakie płatki owsiane polecacie, skąd zamawiacie? może kupujecie w markecie?a może lepiej zamiast płatków owsianych zastosować słód owsiany?byłbym wdzięczny za jakiś komentarz, wypowiedzenie się na ten temat, żeby po prostu już ten problem się nie pojawił w kolejnych warkach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted May 16, 2017 Daj zdjęcie bo tak to sobie można gdybać. Zapewne drożdże lub chmieliny i tyle. Wątpię, żeby rodzaj płatków miał jakiekolwiek znaczenie. Słód owsiany daje inny efekt niz płatki owsiane. Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted May 16, 2017 (edited) Używałem płatków z lidla i z biedronki i dają radę - w obu przypadkach mowa o płatkach ekspresowych. W ostatnim czasie testowałem różne zasypy pod NE IPA - nie zdarzyło mi się mieć szarej/mętnej barwy finalnej piwa. Podczas fermentacji - owszem, ale z reguły gdy się kończyła to piwo zmieniało mocno odcień. może spróbuj podbić całość odrobiną karmelu? zaryzykowałbym stwierdzenie że może to być wpływ słodu diastycznego albo wody - ale to tylko przypuszczenia. jako bonus łap mój najlepszy zasyp. w efekcie wyszło piękne, żółte piwerko - prawie jak na fotach z instagrama: 60% Pale Ale (Viking Malt) 30% Pszeniczny 10% Płatki owsiane ekspresowe plus laktoza i S33. Efekt naprawdę jest niesamowity, polecam. Edited May 16, 2017 by LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted May 16, 2017 Suma zasypu daje 90% Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka 1 LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted May 16, 2017 (edited) Suma zasypu daje 90% Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka zgadza sie, poprawilem zeby bylo 100. Edited May 16, 2017 by LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Quote Share this post Link to post Share on other sites