Eselchen 8 Posted May 16, 2017 Witam Jak należało by chmielić piwo tylko np. Saazem albo Lubelskim? Przeglądając gotowe zestawy surowców można spotkać się właśnie z takim chmieleniem. Niestety sklepy nie udostępniają szczegółowych instrukcji, więc piszę tutaj Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted May 16, 2017 Witam Jak należało by chmielić piwo tylko np. Saazem albo Lubelskim? Przeglądając gotowe zestawy surowców można spotkać się właśnie z takim chmieleniem. Niestety sklepy nie udostępniają szczegółowych instrukcji, więc piszę tutaj Na aromat czyli ostatnie 15' lub bliżej 0 zależy jak chłodzisz. Popatrz na receptury na forum. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Eselchen 8 Posted May 16, 2017 Witam Jak należało by chmielić piwo tylko np. Saazem albo Lubelskim? Przeglądając gotowe zestawy surowców można spotkać się właśnie z takim chmieleniem. Niestety sklepy nie udostępniają szczegółowych instrukcji, więc piszę tutaj Na aromat czyli ostatnie 15' lub bliżej 0 zależy jak chłodzisz. Popatrz na receptury na forum. Chodziło mi, że zestawy surowców mają tylko chmiel aromatyczny i chmieli się nimi również jakoś na goryczkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted May 16, 2017 I od tego są kalkulatory aby policzyć ile dać chmielu na goryczke do otrzymania zadnego IBU. Polecam brewness.com na początek Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites