Skocz do zawartości

Przepis na Black IPA


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Ostatnio noszę się z zamiarem uwarzenia jak w tytule Black IPA tylko nigdzie nie umie znaleźć jakiegoś sprawdzonego przepisu.

Zależało by mi na mocnym na chmieleniu tego piwka i użyciu nie więcej niż 5 słodów.

Może macie Panowie jakiś sprawdzony przepis na takie piwko ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój przepis:

2 kg pilznieński

3 kg monachijski

1 kg pale ale

1 kg caramunich I

0.2 kg caraamber

0.2 kg carabohemian

0.5 kg carafa III

 

citra 10g/60min, 30g/20min, 20g/0min

chinook 10g/60min, 40g/0min 

zacieranie 68st.

Wyszło 26L/16,2 BLG

wyszło naprawde super piwko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój przepis:

2 kg pilznieński

3 kg monachijski

1 kg pale ale

1 kg caramunich I

0.2 kg caraamber

0.2 kg carabohemian

0.5 kg carafa III

 

citra 10g/60min, 30g/20min, 20g/0min

chinook 10g/60min, 40g/0min 

zacieranie 68st.

Wyszło 26L/16,2 BLG

wyszło naprawde super piwko

Z 1.4kg karmelowych w zasypie? Jakoś nie mogę w to uwierzyć, że z tego wyszło super piwko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Mój przepis:

2 kg pilznieński

3 kg monachijski

1 kg pale ale

1 kg caramunich I

0.2 kg caraamber

0.2 kg carabohemian

0.5 kg carafa III

 

citra 10g/60min, 30g/20min, 20g/0min

chinook 10g/60min, 40g/0min 

zacieranie 68st.

Wyszło 26L/16,2 BLG

wyszło naprawde super piwko

Z 1.4kg karmelowych w zasypie? Jakoś nie mogę w to uwierzyć, że z tego wyszło super piwko.

 

Przecież nie musisz mi wierzyć...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Powiedzcie, czy zastępując carafę special III zwykłą carafą III bardzo zmienię profil piwa? Podobno brak łuski wpływa zasadniczo na mniejszą paloność, która w CDA nie jest za bardzo pożądana i zasadniczo tym się różni od american stoutów. Widzę, że podajecie zasyp, ale nie piszecie, czy wszystkie słody dajecie razem, czy ciemne pod koniec zacierania?

Edytowane przez Bachi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Bachi napisał:

Powiedzcie, czy zastępując carafę special III zwykłą carafą III bardzo zmienię profil piwa? Podobno brak łuski wpływa zasadniczo na mniejszą paloność, która w CDA nie jest za bardzo pożądana i zasadniczo tym się różni od american stoutów. Widzę, że podajecie zasyp, ale nie piszecie, czy wszystkie słody dajecie razem, czy ciemne pod koniec zacierania?

Moja kończy burzliwą i mogę powiedzieć jak smakuje z carafą special, delikatna mleczna czekolada, 5% zasypu wrzucone na wygrzew, 0 paloności, polecam bardzo mocno

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.