Jump to content
Kantim

Przepis na Black IPA

Recommended Posts

Witam.

 

Ostatnio noszę się z zamiarem uwarzenia jak w tytule Black IPA tylko nigdzie nie umie znaleźć jakiegoś sprawdzonego przepisu.

Zależało by mi na mocnym na chmieleniu tego piwka i użyciu nie więcej niż 5 słodów.

Może macie Panowie jakiś sprawdzony przepis na takie piwko ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 kg Pils

Jaki to słód gdyż na browamatorze wyskakuje masa rodzai słodu i nie do końca wiem który brać.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój przepis:

2 kg pilznieński

3 kg monachijski

1 kg pale ale

1 kg caramunich I

0.2 kg caraamber

0.2 kg carabohemian

0.5 kg carafa III

 

citra 10g/60min, 30g/20min, 20g/0min

chinook 10g/60min, 40g/0min 

zacieranie 68st.

Wyszło 26L/16,2 BLG

wyszło naprawde super piwko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój przepis:

2 kg pilznieński

3 kg monachijski

1 kg pale ale

1 kg caramunich I

0.2 kg caraamber

0.2 kg carabohemian

0.5 kg carafa III

 

citra 10g/60min, 30g/20min, 20g/0min

chinook 10g/60min, 40g/0min 

zacieranie 68st.

Wyszło 26L/16,2 BLG

wyszło naprawde super piwko

Z 1.4kg karmelowych w zasypie? Jakoś nie mogę w to uwierzyć, że z tego wyszło super piwko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Mój przepis:

2 kg pilznieński

3 kg monachijski

1 kg pale ale

1 kg caramunich I

0.2 kg caraamber

0.2 kg carabohemian

0.5 kg carafa III

 

citra 10g/60min, 30g/20min, 20g/0min

chinook 10g/60min, 40g/0min 

zacieranie 68st.

Wyszło 26L/16,2 BLG

wyszło naprawde super piwko

Z 1.4kg karmelowych w zasypie? Jakoś nie mogę w to uwierzyć, że z tego wyszło super piwko.

 

Przecież nie musisz mi wierzyć...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiedzcie, czy zastępując carafę special III zwykłą carafą III bardzo zmienię profil piwa? Podobno brak łuski wpływa zasadniczo na mniejszą paloność, która w CDA nie jest za bardzo pożądana i zasadniczo tym się różni od american stoutów. Widzę, że podajecie zasyp, ale nie piszecie, czy wszystkie słody dajecie razem, czy ciemne pod koniec zacierania?

Edited by Bachi

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Bachi napisał:

Powiedzcie, czy zastępując carafę special III zwykłą carafą III bardzo zmienię profil piwa? Podobno brak łuski wpływa zasadniczo na mniejszą paloność, która w CDA nie jest za bardzo pożądana i zasadniczo tym się różni od american stoutów. Widzę, że podajecie zasyp, ale nie piszecie, czy wszystkie słody dajecie razem, czy ciemne pod koniec zacierania?

Moja kończy burzliwą i mogę powiedzieć jak smakuje z carafą special, delikatna mleczna czekolada, 5% zasypu wrzucone na wygrzew, 0 paloności, polecam bardzo mocno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.