Kantim 0 Posted May 16, 2017 Witam. Ostatnio noszę się z zamiarem uwarzenia jak w tytule Black IPA tylko nigdzie nie umie znaleźć jakiegoś sprawdzonego przepisu. Zależało by mi na mocnym na chmieleniu tego piwka i użyciu nie więcej niż 5 słodów. Może macie Panowie jakiś sprawdzony przepis na takie piwko ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
udarr 117 Posted May 16, 2017 http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/?do=findComment&comment=74157 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wania 18 1 Items Posted May 16, 2017 Zdecydowanie polecam powyższy przepis scoobyego. Rewelacyjna receptura Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kantim 0 Posted May 16, 2017 5 kg Pils Jaki to słód gdyż na browamatorze wyskakuje masa rodzai słodu i nie do końca wiem który brać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BEZ ZASAD 14 Posted May 18, 2017 Mój przepis: 2 kg pilznieński 3 kg monachijski 1 kg pale ale 1 kg caramunich I 0.2 kg caraamber 0.2 kg carabohemian 0.5 kg carafa III citra 10g/60min, 30g/20min, 20g/0min chinook 10g/60min, 40g/0min zacieranie 68st. Wyszło 26L/16,2 BLG wyszło naprawde super piwko Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted May 18, 2017 Mój przepis: 2 kg pilznieński 3 kg monachijski 1 kg pale ale 1 kg caramunich I 0.2 kg caraamber 0.2 kg carabohemian 0.5 kg carafa III citra 10g/60min, 30g/20min, 20g/0min chinook 10g/60min, 40g/0min zacieranie 68st. Wyszło 26L/16,2 BLG wyszło naprawde super piwko Z 1.4kg karmelowych w zasypie? Jakoś nie mogę w to uwierzyć, że z tego wyszło super piwko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BEZ ZASAD 14 Posted May 18, 2017 Mój przepis: 2 kg pilznieński 3 kg monachijski 1 kg pale ale 1 kg caramunich I 0.2 kg caraamber 0.2 kg carabohemian 0.5 kg carafa III citra 10g/60min, 30g/20min, 20g/0min chinook 10g/60min, 40g/0min zacieranie 68st. Wyszło 26L/16,2 BLG wyszło naprawde super piwko Z 1.4kg karmelowych w zasypie? Jakoś nie mogę w to uwierzyć, że z tego wyszło super piwko. Przecież nie musisz mi wierzyć... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted May 19, 2017 Black IPA : w moich zapiskach #22. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bachi 7 Posted May 11, 2018 (edited) Powiedzcie, czy zastępując carafę special III zwykłą carafą III bardzo zmienię profil piwa? Podobno brak łuski wpływa zasadniczo na mniejszą paloność, która w CDA nie jest za bardzo pożądana i zasadniczo tym się różni od american stoutów. Widzę, że podajecie zasyp, ale nie piszecie, czy wszystkie słody dajecie razem, czy ciemne pod koniec zacierania? Edited May 11, 2018 by Bachi Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 30 Posted May 11, 2018 3 godziny temu, Bachi napisał: Powiedzcie, czy zastępując carafę special III zwykłą carafą III bardzo zmienię profil piwa? Podobno brak łuski wpływa zasadniczo na mniejszą paloność, która w CDA nie jest za bardzo pożądana i zasadniczo tym się różni od american stoutów. Widzę, że podajecie zasyp, ale nie piszecie, czy wszystkie słody dajecie razem, czy ciemne pod koniec zacierania? Moja kończy burzliwą i mogę powiedzieć jak smakuje z carafą special, delikatna mleczna czekolada, 5% zasypu wrzucone na wygrzew, 0 paloności, polecam bardzo mocno Quote Share this post Link to post Share on other sites