łysy ĄĘ 24 Posted May 16, 2017 (edited) Cześć, przede mną za niedługo dwie warki stoutów do popełnienia. Planuję american stouta 13 Blg nastaw 18 litrów 35-40 IBU, potem smoked coffe FES-a 18Blg nastaw 22 litry 50-60 IBU. Do dyspozycji mam chmiele: - mój podstawowy goryczkowy El Dorado 15,2% 80g oraz - Topaz 15,5% 25g - Mistral 7,9% 25g - Calypso 14,9% 25g - Chinook PL 10% 40g - Vic Secret 15,6% 25g - Centennial 9,4% 50g - Loral 11% 30g - Citra 12,4% 30g Fermentować będę toto S-04. Wydaje mi się, że dochodzę do preferowanego schematu chmielenia: na 60' goryczka, na 20' smak, potem whirlpool i na koniec 3 dni na zimno. Pomysły? Mam swoje typy, ale może ktoś podpowie coś ciekawszego. P.S. Zapomniałem dodać, że w FES-ie raczej odpuszczę sobie chmielenie na aromat, bo wędzonka i kawa zrobią swoje. Ponadto planuję go trochę poleżakować z wiśniami ponalewkowymi, więc szkoda chmielu na aromat, który i tak się nie utrzyma. Edited May 16, 2017 by łysy ĄĘ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted May 16, 2017 Wybierz jakies dwa chmiele i fairant(usa stout). Co do chmielenia na zimno to ja odszedlem od tej praktyki. Dlatego ze aromat z takiego chmielenia jest mniej trwaly, zachodzi okazja do potencjalnej infekcji, więcej zabawy przy rozlewie. Toż juz lepiej na aromat dodac więcej pod koniec gotowania. Ja bym bardziej patrzył na umiejętne dozowanie slodow palonych co by popiol nie wyszedł. S-04 do tego piwa sa jak najbardziej ok tylko poprowadź je możliwie jak najniżej czyli cos okolo 12°C jednakże po jakimś czasie podwyższają temp do np 18°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pindin 118 Posted May 16, 2017 Cześć. Możesz np. do AS: 60' Topaz 15 g 15' Centennial 15 g 0' Centennial 15 g (tu możesz dorzucić coś jeszcze, np Chinook PL z 10-20 g) Cicha 30 g Citra, 20 g Centennial A FESa to chyba tylko na goryczkę do preferowanego IBU. Quote Share this post Link to post Share on other sites