Skocz do zawartości

Alternative 4


Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że nie poprzestałem na 1 warce to i ja zrobię tutaj prosty log.

 

#1 Brewkit Finlandia Bitter

18.02.2017 - 10P, 10,5l - fermentacja zatrzymała się w połowie na jakieś 2 tygodnie. Pomogło zabełtanie fermentorem i po nerwowych 5 tygodniach piwo odfermentowało. Smak średni, ale lepsze od Tyskiego ;p Wyszło co innego niż się spodziewałem. Ocena 3/10.

 

#2 U.S. Dream - american wheat, moja receptura z ekstraktu.

 

14.05.2017 - 11P, 10l - fermentuje ładnie w 17C w piwnicy.
Ekstrakt pszeniczny Bruntal 1,7kg, gotowane metodą HGB w objętości 4,5l. Chłodzone dolewką zimnej wody źródlanej Oaza.
Chmiel: 20g Cascade na 40min, 10g Cascade na 15min, 20g Cascade na 0min. Pachnie cudownie :D
Drożdże US-05 6g uwodnione.
Po 7 dniach zeszło do 2Blg, kolor, smak, goryczka zgodnie z założeniami.

Edit. Piwo w butelkach, zrobiłem też amatorską etykietę:

bwsh2.jpg
 

Edytowane przez Kamilos55
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tydzień po zabutelkowaniu piję swoje piwo i nie mogę uwierzyć, że wyszło mi coś tak dobrego    :D Jestem w szoku. Moja ocena 8/10.
Nie wyczuwam żadnych wad. Jest w sumie takie jak sobie założyłem. Jedyna rzecz, do której mogę się przyczepić to słabszy aromat niż z fermentora przy rozlewie (może trzeba było dochmielić na zimno). 

 

Fotki:
post-18389-0-68202900-1496172116_thumb.jpg
post-18389-0-83736100-1496172119_thumb.jpg

 

Aha, zachowałem 2 butelki z warki brewkitowej, otworzyłem jedną po 2 miesiącach i jest fatalnie, rozpuszczalnik i miód, nie da się pić. Ocena 1/10.

Edytowane przez Kamilos55
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

# 3 Mosaic Session IPA 

28.07.2017 - 12P, 9,6l, HGB, docelowe IBU 55-60, fermentuje w piwnicy gdzie niestety w obliczu upałów jest aż 20C.
Ekstrakt płynny jasny,
chmiel:  Mosaic (11.7% aa) 30g - 43min, 15g - 7 min, 15g na zimno
drożdże US-05

 

28ltls6.jpg

 

Niestety okazało się że maiłem stary chmiel, cały aromat uleciał został posmak starego chmielu. Goryczka chyba jednak zbyt wysoka, miesiąc po rozlewie pijalne. 5/10

Edytowane przez Kamilos55
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

# 4 Equinox APA - Kuzyn z Miami

 

14.10.2017 - 11,4 Blg, 10l (33 IBU)


Ekstrakt Pale Ale Bruntal.
30' 15g Equinox (13,4% aa)
10' 10g Equinox
80C hop stand 25g Equinox 18'

6g US-05 zadane w 18,5C

 

Chmiel przecedzony przez sitko, żeby jak najmniej było w fermentorze.
Zapach brzeczki: bardzo intensywne tropiki, cytrusy i zielony pieprz.

 

27.10 - rozlane. 2Blg. Ładny aromat i dużo owoców tropikalnych w smaku.

 

18.11 - piwo nagazowane, może ciut za lekko. Piana średnia, dość szybko się redukuje, krążkuje. Wytrawne, przyjemna niezalegająca i wyraźna goryczka. W aromacie i smaku dużo chmielu - owoce tropikalne/cytrusy. Wyraźne uczucie soczystości - obstawiam, że tu zadziałał hop stand. Może trochę mało ciała ale za to bardzo orzeźwiające i pijalne. W końcu to tylko 11-stka. Dość klarowne z delikatnym zamgleniem.
Nie znalazłem wad i jestem bardzo zadowolony :) Moja ocena 9/10
Niedługo etykiety i ocena przez znajomych...

Edytowane przez Kamilos55
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.