Kamilos55 13 Posted May 15, 2017 (edited) Jako, że nie poprzestałem na 1 warce to i ja zrobię tutaj prosty log. #1 Brewkit Finlandia Bitter18.02.2017 - 10P, 10,5l - fermentacja zatrzymała się w połowie na jakieś 2 tygodnie. Pomogło zabełtanie fermentorem i po nerwowych 5 tygodniach piwo odfermentowało. Smak średni, ale lepsze od Tyskiego ;p Wyszło co innego niż się spodziewałem. Ocena 3/10. #2 U.S. Dream - american wheat, moja receptura z ekstraktu. 14.05.2017 - 11P, 10l - fermentuje ładnie w 17C w piwnicy.Ekstrakt pszeniczny Bruntal 1,7kg, gotowane metodą HGB w objętości 4,5l. Chłodzone dolewką zimnej wody źródlanej Oaza.Chmiel: 20g Cascade na 40min, 10g Cascade na 15min, 20g Cascade na 0min. Pachnie cudownie Drożdże US-05 6g uwodnione.Po 7 dniach zeszło do 2Blg, kolor, smak, goryczka zgodnie z założeniami.Edit. Piwo w butelkach, zrobiłem też amatorską etykietę: Edited May 30, 2017 by Kamilos55 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamilos55 13 Posted May 30, 2017 (edited) Tydzień po zabutelkowaniu piję swoje piwo i nie mogę uwierzyć, że wyszło mi coś tak dobrego Jestem w szoku. Moja ocena 8/10.Nie wyczuwam żadnych wad. Jest w sumie takie jak sobie założyłem. Jedyna rzecz, do której mogę się przyczepić to słabszy aromat niż z fermentora przy rozlewie (może trzeba było dochmielić na zimno). Fotki: Aha, zachowałem 2 butelki z warki brewkitowej, otworzyłem jedną po 2 miesiącach i jest fatalnie, rozpuszczalnik i miód, nie da się pić. Ocena 1/10. Edited June 8, 2017 by Kamilos55 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamilos55 13 Posted August 3, 2017 (edited) # 3 Mosaic Session IPA 28.07.2017 - 12P, 9,6l, HGB, docelowe IBU 55-60, fermentuje w piwnicy gdzie niestety w obliczu upałów jest aż 20C.Ekstrakt płynny jasny,chmiel: Mosaic (11.7% aa) 30g - 43min, 15g - 7 min, 15g na zimnodrożdże US-05 Niestety okazało się że maiłem stary chmiel, cały aromat uleciał został posmak starego chmielu. Goryczka chyba jednak zbyt wysoka, miesiąc po rozlewie pijalne. 5/10 Edited September 6, 2017 by Kamilos55 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamilos55 13 Posted October 15, 2017 (edited) # 4 Equinox APA - Kuzyn z Miami 14.10.2017 - 11,4 Blg, 10l (33 IBU) Ekstrakt Pale Ale Bruntal. 30' 15g Equinox (13,4% aa) 10' 10g Equinox 80C hop stand 25g Equinox 18' 6g US-05 zadane w 18,5C Chmiel przecedzony przez sitko, żeby jak najmniej było w fermentorze. Zapach brzeczki: bardzo intensywne tropiki, cytrusy i zielony pieprz. 27.10 - rozlane. 2Blg. Ładny aromat i dużo owoców tropikalnych w smaku. 18.11 - piwo nagazowane, może ciut za lekko. Piana średnia, dość szybko się redukuje, krążkuje. Wytrawne, przyjemna niezalegająca i wyraźna goryczka. W aromacie i smaku dużo chmielu - owoce tropikalne/cytrusy. Wyraźne uczucie soczystości - obstawiam, że tu zadziałał hop stand. Może trochę mało ciała ale za to bardzo orzeźwiające i pijalne. W końcu to tylko 11-stka. Dość klarowne z delikatnym zamgleniem. Nie znalazłem wad i jestem bardzo zadowolony Moja ocena 9/10 Niedługo etykiety i ocena przez znajomych... Edited November 25, 2017 by Kamilos55 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamilos55 13 Posted November 25, 2017 (edited) i etykieta do powyższego piwa Edited November 27, 2017 by Kamilos55 1 majlosz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamilos55 13 Posted November 27, 2017 1 DonBeer reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites