zielony07 91 Posted May 13, 2017 (edited) Zakupiłem w TB zestaw jak w tytule, jutro chcę to uwarzyć. Ale firma w soboty nie pracuje, więc może Forum pomoże ... W instrukcji napisali : Gotowanie: 70 minut Chmiel Galaxy 37g po 60 min od początku gotowania (10) min Chmiel Ella 37g po 60 min od początku gotowania (10) min Pozostały chmiel (Australian Cascade 50g) użyty będzie podczas cichej fermentacji. 10 minut to trochę mało. Rąbnęli się ? Pozdrawiam. Edited May 13, 2017 by zielony07 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysztof Szwajka 19 Posted May 13, 2017 https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/tym mi wychodzi IBU 42. Nie tak najgorzej jak na 13 blg. 1 zielony07 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted May 13, 2017 10 minut na goryczkę to mało. Zaś na smak to w sam raz. Poczytaj na wiki o chmieleniu - kiedy daje się chmiel na goryczkę, smak i aromat. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
crusher 27 Posted May 13, 2017 Moze celowo jest tak ulozona receptura? Kolega wczesniej napisal ze bedzie 42 ibu. Teraz coraz modniejsze jest chmielenie tylko pod sam koniec. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Groszek z Lublina 4 1 Items Posted May 13, 2017 Będzie dobrze. Chmielami z wysoką zawartością alfa kwasów można chmielić na goryczkę przy okazji chmielenia na aromat. Ogólnie zasada jest taka, że najpierw układasz recepturę na aromat ewentualnie smak a dopiero później dokładasz (jeśli trzeba) chmielenie na goryczkę. Rzeczywiście dla 13blg i tych chmieli IBU wychodzi powyżej 40, więc spokojnie, będzie gorzkie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Puzii 11 Posted May 13, 2017 Od TB robiłem APA Eureka, chmielenie było na 15,10 i 5 min. Wszystko z piwem jest ok. Będziesz Pan zadowolony! Quote Share this post Link to post Share on other sites
kamilg20 39 Posted May 13, 2017 10 minut na goryczkę to mało. Zaś na smak to w sam raz. Poczytaj na wiki o chmieleniu - kiedy daje się chmiel na goryczkę, smak i aromat. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Amerykanie (i nie tylko oni) od dawna stosują chmielenie na goryczkę w ostatniej fazie gotowania. Modern drinking z Pinty uwarzono właśnie według tej strategii i jak wiadomo - z dobrym skutkiem. Sam kiedyś wrzucałem do gara większe ilości galaxy na ostatnie 20 minut bez żadnego chmielu na 60'. Wyszło super i z dobrze zaznaczoną goryczką. Dlatego zapodana wcześniej receptura jest ok, a nawet bym stwierdził, że bardzo ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
zielony07 91 Posted May 13, 2017 Dziękuję za rady. Zrobię według instrukcji. Będzie nowocześnie . Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted May 13, 2017 (edited) 10 minut na goryczkę to mało. Zaś na smak to w sam raz. Poczytaj na wiki o chmieleniu - kiedy daje się chmiel na goryczkę, smak i aromat. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Amerykanie (i nie tylko oni) od dawna stosują chmielenie na goryczkę w ostatniej fazie gotowania. Modern drinking z Pinty uwarzono właśnie według tej strategii i jak wiadomo - z dobrym skutkiem. Sam kiedyś wrzucałem do gara większe ilości galaxy na ostatnie 20 minut bez żadnego chmielu na 60'. Wyszło super i z dobrze zaznaczoną goryczką. Dlatego zapodana wcześniej receptura jest ok, a nawet bym stwierdził, że bardzo ok Szybki edit. Źle spojrzałem na recepture. Wydawało mi się że Galaxy jest na 60 min. Sam robiłem kiedyś coś podobnego tylko że na sybilla - cały chmiel poszedł na 15 min. PS najlepiej to wrzucić to w jakiś kalkulator receptur np na brewness.com i sprawdzić jakie wyjdzie IBU - bo na oko z takich chmieleniem to nie będzie zbyt wysokie IBU Edit2 coś dzisiaj chyba że mną nie tak. Przecież kolega wyżej już wyliczył ibu Edited May 13, 2017 by redlum Quote Share this post Link to post Share on other sites
kamilg20 39 Posted May 13, 2017 No tak. IBU przyzwoite. Szału nie ma, ale jak na 13 blg i styl to jest dobrze. Nie wiem jak brzeczka będzie chłodzona, ale raczej na pewno to IBU podskoczy nieco wyżej. Piszesz, że coś z Tobą dzisiaj nie tak, a ja właśnie leżę w szpitalu z rozciętą stopą po pile łańcuchowej i na lekach przeciwbólowych Także pisanie dzisiaj na forum jest dla mnie wysoce niewskazane. Jak zacznę pisać głupoty to ostrzeżcie Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted May 14, 2017 Jak narazie piszesz z większym sensem niż ja Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites