Jump to content
zielony07

Chmielenie Australian Pale Ale 13Blg 25l

Recommended Posts

Zakupiłem w TB zestaw jak w tytule, jutro chcę to uwarzyć.

Ale firma w soboty nie pracuje, więc może Forum pomoże ...

W instrukcji napisali :

 

Gotowanie:   70 minut

Chmiel Galaxy 37g po 60 min od początku gotowania (10) min

Chmiel Ella      37g po 60 min od początku gotowania (10) min

Pozostały chmiel (Australian Cascade 50g) użyty będzie podczas cichej fermentacji.

 

10 minut to trochę mało. Rąbnęli się ?

Pozdrawiam.

Edited by zielony07

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 minut na goryczkę to mało. Zaś na smak to w sam raz.

Poczytaj na wiki o chmieleniu - kiedy daje się chmiel na goryczkę, smak i aromat.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze celowo jest tak ulozona receptura? Kolega wczesniej napisal ze bedzie 42 ibu. Teraz coraz modniejsze jest chmielenie tylko pod sam koniec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie dobrze. Chmielami z wysoką zawartością alfa kwasów można chmielić na goryczkę przy okazji chmielenia na aromat. Ogólnie zasada jest taka, że najpierw układasz recepturę na aromat ewentualnie smak a dopiero później dokładasz (jeśli trzeba) chmielenie na goryczkę. Rzeczywiście dla 13blg i tych chmieli IBU wychodzi powyżej 40, więc spokojnie, będzie gorzkie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od TB robiłem APA Eureka, chmielenie było na 15,10 i 5 min. Wszystko z piwem jest ok. Będziesz Pan zadowolony!

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 minut na goryczkę to mało. Zaś na smak to w sam raz.

Poczytaj na wiki o chmieleniu - kiedy daje się chmiel na goryczkę, smak i aromat.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Amerykanie (i nie tylko oni) od dawna stosują chmielenie na goryczkę w ostatniej fazie gotowania. Modern drinking z Pinty uwarzono właśnie według tej strategii i jak wiadomo - z dobrym skutkiem. Sam kiedyś wrzucałem do gara większe ilości galaxy na ostatnie 20 minut bez żadnego chmielu na 60'. Wyszło super i z dobrze zaznaczoną goryczką. Dlatego zapodana wcześniej receptura jest ok, a nawet bym stwierdził, że bardzo ok ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

10 minut na goryczkę to mało. Zaś na smak to w sam raz.

Poczytaj na wiki o chmieleniu - kiedy daje się chmiel na goryczkę, smak i aromat.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Amerykanie (i nie tylko oni) od dawna stosują chmielenie na goryczkę w ostatniej fazie gotowania. Modern drinking z Pinty uwarzono właśnie według tej strategii i jak wiadomo - z dobrym skutkiem. Sam kiedyś wrzucałem do gara większe ilości galaxy na ostatnie 20 minut bez żadnego chmielu na 60'. Wyszło super i z dobrze zaznaczoną goryczką. Dlatego zapodana wcześniej receptura jest ok, a nawet bym stwierdził, że bardzo ok ;)
Szybki edit. Źle spojrzałem na recepture. Wydawało mi się że Galaxy jest na 60 min.

Sam robiłem kiedyś coś podobnego tylko że na sybilla - cały chmiel poszedł na 15 min.

 

PS najlepiej to wrzucić to w jakiś kalkulator receptur np na brewness.com i sprawdzić jakie wyjdzie IBU - bo na oko z takich chmieleniem to nie będzie zbyt wysokie IBU

Edit2 coś dzisiaj chyba że mną nie tak. Przecież kolega wyżej już wyliczył ibu

Edited by redlum

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak. IBU przyzwoite. Szału nie ma, ale jak na 13 blg i styl to jest dobrze. Nie wiem jak brzeczka będzie chłodzona, ale raczej na pewno to IBU podskoczy nieco wyżej. Piszesz, że coś z Tobą dzisiaj nie tak, a ja właśnie leżę w szpitalu z rozciętą stopą po pile łańcuchowej i na lekach przeciwbólowych :D Także pisanie dzisiaj na forum jest dla mnie wysoce niewskazane. Jak zacznę pisać głupoty to ostrzeżcie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.