Jump to content
Sign in to follow this  
moki

Piwo: butelki dezynfekowane OXI - smak mydła

Recommended Posts

Otworzyłem dzisiaj FESa chmielonego na zimno, 5 dni po zabutelkowaniu żeby zobaczyć jak nagazowanie. Piwo w smaku straszne mydło, proszek doprania. Po wypiciu 0,3L nadal czuje gorzki smak mydła. Piwo chmielone:Sybilla marynka cascade summit. Butelki i fermentory dezynfekowałemn nadweglanem sodu bez płukania. Czy coś jeszcze z tego będzie? Jak myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

To było oxi czy jakiś wybielacz? Jeżeli czyste oxi to czysty nadweglan mydła raczej wnieść nie powinien. Mam 12 warek na oxi, nic takiego nie stwierdziłem.

 

Edyta: jeżeli to nie było czyste oxi, sprawdź sklad, jak są dodatki to piwo nie do uratowania.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

To było oxi czy jakiś wybielacz? Jeżeli czyste oxi to czysty nadweglan mydła raczej wnieść nie powinien. Mam 12 warek na oxi, nic takiego nie stwierdziłem.

 

Edyta: jeżeli to nie było czyste oxi, sprawdź sklad, jak są dodatki to piwo nie do uratowania.

według etykiety to czysty nadwęglan sodu. Musiałem filtrować chmieliny przez sitko i rajstopę, rajstopa wygotowana a sitko zdezyfekowane, nie wiem czy to może być oznaka infekcji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Otworzyłem dzisiaj FESa chmielonego na zimno, 5 dni po zabutelkowaniu

 

A może tak poczekaj z dwa tygodnie, może trzy i wtedy daj znać jak smakuje ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

czysty nadwęglan nie ma szans wnieść takiego smaku czy aromatu, chyba że stał otwarty przy jakimś proszku do prania czy czymś i przeszedł aromatem ale to też raczej nie do tego stopnia

czekaj, wylać zawsze zdążysz  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mydlane posmaki to wysokie pH, może NaOH nie wypłukałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mydlane posmaki to wysokie pH, może NaOH nie wypłukałeś?

Nie mam jeszcze na stanie NaOH, mam twardą wodę ale chyba ona mydlin by nie wniosła, zwłaszcza, że poprzedni FES nie dawał tak mydłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też miałem mydlane posmaki w butelkach dezynfekowanych czystym nadwęglanem. Smak był na tyle mało intensywny (wychodził tylko w pilsach i był w tle), że się nim nie przejmowałem, ale jak trzecia osoba zwróciła mi na to uwagę, to zacząłem płukać - teraz wszystko gra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadwęglan też jest lekko zasadowy ale ja dezynfekowałem nim butelki bez płukania w ze 70 warkach i było ok.

 

A może masz po prostu taniny, ściąganie, kołkowe nuty jak stara herbata?

Share this post


Link to post
Share on other sites

takie domysły tylko więc bez hejtu :D

a może jest tak że jak butelki są świeżo umyte i suszone na suszarce tlen ucieka do góry i zbiera się przy dnie, przy napełnianiu mimo wszystko zostaje go dużo w wolnej przestrzeni i dochodzi do jakiegoś "wyjątkowego" utlenienia ?

albo jakaś brzoza jest w pobliżu :naughty:

a może to jakiś gatunek chmielu daje taki efekt ? :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozróżnijmy też dwie rzeczy zapach mydła (np kostka toaletowa to najczęściej estry) czy posmak mydlany czyli wysokie pH.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi Żona mówi na wszystkie chmielone mocno piwa, że smakują mydłem. 

Ja osobiście tego mydła nie czuję i uważam, że tak interpretuje goryczkę powyżej swojej tolerancji. 

Wszystko co ma powyżej 25 IBU smakuje jej mydłem. I z kega, i z butelki.

Piwa poniżej tej granicy pije ze smakiem. 

Więc ja bym szukał problemu w chmielu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi za to żona mówi że każdy Witbier z Kolendra smakuje jej mydlinami

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem smak mydlany w tylko jednej butelce z całej warki w Stoucie - butelka wylana, nie do picia. Butelki nowe, tylko płukane i dezynfekowane czystym Oxi. Dezynfekowałem tak, że wsypałem Oxi do pierwszej butelki, zalałem wodą i przelewałem później do kolejnych butelek. Oxi nie rozpuszcza się od razu i w tej trefnej butelce musiało zostać trochę granulek, których nie zauważyłem. Wniosek - nie robić za mocnego stężenia Oxi i wcześniej rozpuścić dokładnie Oxi w osobnym naczyniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 12.05.2017 o 21:53, Gość napisał:

To było oxi czy jakiś wybielacz? Jeżeli czyste oxi to czysty nadweglan mydła raczej wnieść nie powinien. Mam 12 warek na oxi, nic takiego nie stwierdziłem.

 

Edyta: jeżeli to nie było czyste oxi, sprawdź sklad, jak są dodatki to piwo nie do uratowania.

nadwęglan mydła 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.