Str 0 Posted May 11, 2017 Koledzy piwowarzy, mam mały problem, otóż zapomniałem z mieszkania w którym zawsze warzylem piwo zabrać termometrach i problem jest taki, że nie mam pojęcia jak mogę dowiedzieć się czy temperatura wody do rehydratacji jest odpowiednia dla drożdży. Jakieś pomysły czym to sprawdzić, czy po prostu odstawić zagotowana wodę na jakis czas tak żebym mieć pewnośc, że nie zabije drożdży. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted May 11, 2017 Jak nie masz jak zmierzyć, to zostaw wodę na noc pod przykryciem. Z rana będzie temperatura otoczenia. Więc jak to będzie stało w domu to będziesz miał temperaturę ok 22C Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysztof Szwajka 19 Posted May 11, 2017 Ja rehydratyuzuję bez termometru. Kilka godzin przed wsypaniem drożdży zalewam szklankę wrzątkiem i przykrywam. Jak przez szkło nie jest już ciepła to mogę wsypać drożdże. Do tej pory to działa, z 10 warek tak zrobiłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
aldorn 38 Posted May 11, 2017 Jak masz nadgarstek, to od wewnętrznej strony masz bardzo wrażliwe miejsce, przyłóż tam miskę, powinno być lekko chłodne i to będzie ta temperatura Quote Share this post Link to post Share on other sites
crusher 27 Posted May 11, 2017 A to ja robię jeszcze inaczej. Hydratyzuje w buteleczce 0.3 po frugo. Wcześniej tą buteleczkę zalewam wrzątkiem z czajnika i zostawiam na kilka minut. po czym wylewam gorącą wodę i wlewam wodę butelkowaną niegazowaną z temperatury pokojowej. Przepłukuję aby szkło złapało temperaturę pokojową i wylewam ta wodę do szklanki, bądź do zlewu jak kto woli. Wlewam kolejny raz wodę z butelki i wsypuje drożdże. I mam pewność że woda ma temp pokojowa czyli około 20 stopni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted May 12, 2017 jeżeli, zgodnie z publikowanymi na forum wykresami, uwadniasz w 30-35 stopniach, to jest to odczuwalnie w dotyku delikatnie ciepłe, tak więc coś pomiędzy lekko chłodne a delikatnie ciepłe nie zrobi dżordżom krzywdy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted May 12, 2017 (edited) Tak jak pisze jaras. Gdy robiłem na sucharach piwo wodę gotowałem w mikrofali w szklanej butelce po np. frugo później zacząłem używać małej szklanej kolby laboratoryjnej a następnie przykrywałem folią aluminiową (np jednorazowe aluminiowe foremki do babek). Aluminium można zdezynfekować nad palnikiem gazowym. Wychładzanie na szybkości w kąpieli wodnej, ale uwaga ! PRZY BUTELCE NA POCZĄTKU DO KĄPIELI WODNEJ WLAĆ CIEPŁĄ WODĘ I DOPIERO POTEM JĄ SCHŁADZAĆ WLEWAJĄC ZIMNĄ BO W PRZECIWIEŃSTWIE DO KOLBY NIE JEST ZE SZŁA BOROKRZEMOWEGO I PĘKNIE OD SZOKU TERMICZNEGO. Kilka minut i woda zimna. Edited May 12, 2017 by Guest Quote Share this post Link to post Share on other sites