Jump to content
19Mateusz87

Zgrzewarka do pakowania próżniowego

Recommended Posts

Przeglądając aukcje Allegro natrafiłem na zgrzewarkę do pakowania próżniowego :D Cena jest atrakcyjna więc zastanawiam się coraz częściej nad zakupem takiego cuda :D W tym roku chcę założyć własny chmielnik i pomyślałem, że mogę go w dowolny sposób porcjować :D Jeśli z chmielnikiem nic nie wyjdzie to zawsze mogę porcjować kupiony chmiel :) Proszę koleżanki i kolegów o opinie do mojego pomysłu oraz inne propozycje wykorzystania takiej zgrzewarki w piwowarstwie domowym :) Zastanawia mnie również kwestia suszenia chmielu :) Czy można pakować próżniowo chmiel bez uprzedniego wysuszania go i po czasie odpakować torebkę i chmielić praktycznie świeżym chmielem piwo ?

 

http://www.allegro.pl/item937257466_zgrzewarka_do_foli_pakowania_prozniowego_vacuum.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy można pakować próżniowo chmiel bez uprzedniego wysuszania go i po czasie odpakować torebkę i chmielić praktycznie świeżym chmielem piwo ?

Na pewno nie. Chmiel świeży w folii zaparzy się, a później pewnie zgnije. Jeśli coś w tym stylu wchodziłoby w grę to mrożenie, ale to darko może więcej na ten temat powiedzieć :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie nie pakuje ona próżniowo, a tylko zgrzewa folię. Wieki temu, w czasach licealnych, wysłano mnie na praktyki do mleczarni. Pakowałem m.in. zgrzewarką próżniową. Towar wkładało się do worka, ten do środka zgrzewarki zamykanej hermetycznie. Najpierw usuwała ona powietrze z całej komory i dopiero wówczas zgrzewała.

Tutaj nie widzę możliwości automatycznego odessania powietrza z worka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to tani sprzęt i pewnie dlatego może nie działać tak jak jest to określone w opisie aukcji :D Sam pomysł wydaje mi się dobry :D Już wiem, że świeży chmiel może się zaparzyć wiec zostaje tylko suszenie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pakuje to w zasadzie nie najgorzej. Nie wiem czy ten model też tak ma, ale zwykle trzeba mieć do nich specjalne woreczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm zgrzewarka miałem taką zwykłą kosztowała ok 200zł, ale wytrzymała tylko rok, ale jak by ktoś chciał mam kontakt z firmą robiącą rękawy do zgrzewarek.

 

ps. strasznie mała moc tych zgrzewarek.

Edited by kazik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podane zgrzewarki nie mają nic wspólnego z pakowaniem próżniowym. One tylko wyciągają częściowo powietrze z woreczka i to nie zawsze skutecznie. Mam taką, ale głównie służy mi do zgrzewania woreczków.

Na prawdziwą maszynę to pakowania vacum to trzeba wydać kilka tysięcy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A więc to bubel :| Widziałem też na innych aukcjach urządzenia służące tylko do zgrzewania woreczków :lol: Takie coś można już kupić za 10 zł ;) Jeśli efekt jest taki sam to po co przepłacać ;) Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Dzięki temu zaoszczędziłem znowu kilkadziesiąt złotych :) Może warto tylko zgrzewać woreczki, świeżość chmielu pewnie w ten sposób i tak będzie zachowana :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na pewno nie. Chmiel świeży w folii zaparzy się, a później pewnie zgnije. Jeśli coś w tym stylu wchodziłoby w grę to mrożenie, ale to darko może więcej na ten temat powiedzieć ;)

Nie ma problemu. Cena za paletodobę na pewno będzie końkurencyjna :D

 

19Mateusz87, z poważnych sprzętów to polecam coś takiego.

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli to jest coś takiego o czym pisałem wcześniej. O ceny lepiej nie pytać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czyli to jest coś takiego o czym pisałem wcześniej. O ceny lepiej nie pytać.

Masz rację Wena, nie wiem kogo na takie coś stać :D Chodzi mi praktycznie tylko o szczelne pakowanie surowców ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To są urządzenia do profesjonalnej produkcji, nie dla domowych wyrobów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w sumie by wystarczyła zwykłą zgrzewarka i pompa próżniowa. najpierw zagrzewałoby się część wora zostawiając 2 cm żeby wężyk włożyć powietrze odessać i potem zrobić 2 zgrzew. Do próżni może być nawet pompka wodna, taka wyciąga próżnię rzędu kilkunastu mm Hg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile taka pompka wyciągnie?. Pakowanie próżniowe ma bardziej zaawansowane działanie. To o czym piszesz to tylko zmniejsza objętość woreczka nic poza tym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

taka pompa potrafi zagotować wodę w 30 stopniach jak jest niska temperatura i dobre ciśnienie wody w instalacji. Nie mówię że to będzie profesjonalnie zapakowane tak jak w urządzeniu za kilka tysi, ale będzie dużo lepiej odpompowane niż w tej maszynce z allegro. A pompka wodna to koszt kilkunastu-kilkudziesięciu złotych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
w sumie by wystarczyła zwykłą zgrzewarka i pompa próżniowa. najpierw zagrzewałoby się część wora zostawiając 2 cm żeby wężyk włożyć powietrze odessać i potem zrobić 2 zgrzew. Do próżni może być nawet pompka wodna, taka wyciąga próżnię rzędu kilkunastu mm Hg.

A jak wyciągniesz wężyk? :D

W maszynach do pakowania próżniowego powietrze jest usuwane z opakowania i niewielkiej części jego otoczenia, a dopiero potem zgrzewa się worek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiadomo że tu takiej próżni nie zrobisz bo Ci się torebka do wężyka wessie:P czasem jak się trafi gorsze szkło to potrafi się kolba implodować do środka. No wężyk mógłby być z tworzywa i można by go zagrzać razem z workiem:) Nie można za bardzo chmielu odsysać bo niskie ciśnienie może wpłynąć negatywnie na związki zawarte w chmielu i może nawet odparować olejki eteryczne i puścić je do kanalizacji...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli to było pytanie do mnie to nie wiem:) na pewno dłużej niż zwykły, ale należy się zastanowić czy jest sens trzymać dłużej niż rok. Rok jest po to żeby można było warzyć cały rok, a po co trzymać dłużej niż rok skoro można użyć świeżego chmielu? w każdym razie oprócz zapakowania w worek należy trzymać taki chmiel w ciemności, bo światło powoduje fotolizę alfa-izokwasów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To dużo taniej i prościej będzie dopełniać azotem. Albo nawet i CO2.

Co takie dopełnianie powoduje i jak to zrobić?

Edited by 19Mateusz87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby to miało sens i tak trzeba wyciągnąć powietrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.