Markos227 11 Posted May 9, 2017 Witam, z dniem dzisiejszym postanowiłem założyć dziennik i prowadzić go sumienie. Wszystkie dotychczasowe warki a było ich 20 sa spisane w exelu. Browar Kozanostra ma na wyposażeniu: Gar 36,5 litrowy przerobiony przez kolege lewatywe, z hopstoperem Mieszadło magnetyczne wraz z kolbra i rdzeniem (mundex) Chłodnica która przy ostatnie warce sprawiła mi duże problemy jedna rurka ciągle sie obsuwala trzeba bylo uwazac , wlało mi sie podczas chłodzenia około 200 ml wody. 2 Fermentory z kranikiem jeden 33 l drugi 40 l 3 fermentory 33, l 1 ferrmentor 20 l, 1 fermentor 12 l refraktometr, kapslownice grete, 2 lodówki wraz ze sterownikami W najbliższym czasie, mam nadzieje ze to będzie czerwiec w browarze pojawi sie kapslownica stołowa Grifo HD. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted May 9, 2017 (edited) Warka 21 New England IPAWoda:Do 21 l wody dodano 5 g chlorku wapnia.Zasyp: Pale ale (bestMalz) – 4,5 kg Płatki owsiane górskie 0,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg Słód pszeniczny (bestmalz) – 0,4 kg Cara pils (bestmalz) 0,2 kgZacieranie:Słody wrzucone do 68 stopnia Spadek do 66,5 Podgrzanie około 3 min do 68 68- 75 minutmashout 77 stopni – 5 minChmielenie:3 g Citry na 60 33 g Mosaica, Galaxy Citry na 0 33 g Mosaica, Galaxy Citry na whirpool 33 g Mosaica, Galaxy Citry na cichą Schłodzone do 21 stopniNapowietrzone przez: 5 min poprzez bujanie Drożdże Zadane ok 150ml gęstwy east coast, , 2 dniowej, wyciągniętej ok godzinę wcześniej z lodówki, drożdże zadałem w 20 stopniach. Fermentacja:Wstawione do 18°C Do 2 maja trzymane w 18,5 Od 2 maja 20,5 Cicha od 21.05 25.05 dodano 107 g chmielu 33 g Citry , ~36 g Mosaica , ~ 37 g Galaxy - temperatura 12 stopni Zabutelkowałem 27.05 koło godziny 19 z dodatkiem 110 g glukozy na 20,5 litra piwa Uwagi: Zaskoczony jestem tak małym odparowaniem w nowym garze, przed gotowaniem miałem około 28-29 l brzeczki o ekstrakcie 14 brix. Odparowało zaledwie 3 litry, gdzie przy emalii odparowywało mi spokojnie 6-7 litrów. Edited June 1, 2017 by Markos227 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted June 1, 2017 (edited) Warka 22 Witbier Bedze warzył w niedziele 04.06.2017 Woda:15,5 litra wodyZasyp: Pilzneński– 1,6 kg Pszenica niesłodowana 1,5 kg Płatki owsiane - 0,5 kg Płatki pszenne - 0,4 kg Słód diastatyczny 0,2 kg Słód Cara pils 0,2 Zacieranie (dodane 2 ml kwasu mlekowego) 52- 10 min 62- 15 min 68 -45 min mashout w 77-78 -5 min Wysładzanie 10 l wody +5 ml kwasu mlekowego Przed gotowaniem wyszło około 23 l 9,2 blg Chmielenie: 7 g Marynki na 50 10 g Cascade(2015 r). na 5 ( tylko dlatego ze zalegał) 10 g curacao na 15 15 g skórki suszonej pomarańczy na 15 4 g kolendry na 15 4 g skórki suszonej cytryny na 15 10 g curacao na 3 15 g skórki suszonej pomarańczy na 3 4 g kolendry na 3 4 g skórki suszonej cytryny na 3 4 g skórki świeżej pomarańczy 3 Wyszło około 17 litrów 11,5 blg Schłodzone do 18,5 stopniaNapowietrzone poprzez bujanie 2 minuty. Drożdże Fm 20 białe walonki rozkręcane około 38 h Zacieranie zmodyfikowałem , aby mieć bardzo wytrawne piwo - zobaczymy czy to co wyczytałem się sprawdzi. Filtracja mi stanęła , zawróciłem młóto do gara podgrzałem ponownie do 78 , nadal nie chciało nic lecieć, powód okazał sie prozaiczny kranik był zbyt mocno przekręcony ;/ straciłem 1 h. Co do drożdży miałem świeże i nie potrzebowały sie tak długo bujać ale nie moglem uwarzyć piwa wcześniej dlatego przeciągnąłem 1 dzień bujania na mieszadle, Beznadziejna wydajność której nawet nie zamierzam liczyć przez problemy z filtracją Fermentacja 18,5 - burzliwa (7.06 , godzina 20;30 brak oznak - lag 14 h) Po 3-4 dniach burzliwej zamierzam podnieść temp do około 20 Edited June 7, 2017 by Markos227 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted August 21, 2017 (edited) Warka 23 Hefeweizen Warzenie 21.08.2017 Woda:14 l wodyZasyp: Pilzneński– 2,8 kg Słód pszeniczny 2,7 kg Słód Cara pils 0,25 Zacieranie 68 -60 min mashout w 77-78 -5 min Wysładzanie Chmielenie:8 g Marynki na 60 Wyszło około 27 l 13 BLG Schłodzone do 20 stopniNapowietrzone poprzez bujanie Drożdże Drożdże z projektu biowar wyizolowane z zamku w Krk Z racji przeprowadzki nie jestem w stanie warzyć regularnie, ale raz na 2 miesiące powinno sie udać. Edit mialem info ze drozdze nie sa zbyt robotne i w 18 b.wolno pracuja , wystartowalem je w 20 i uciekły przez rurke Edited August 23, 2017 by Markos227 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted January 2, 2018 w 2017 popełniłem jeszcze 3 warki 24 warka American Wheat - wyszla calkiem przyjemna bardzo cytrusowa o zbyt wysokiej goryczce , po ogrzaniu wychodzi lekki fenol. 25 Warka Ne IPA Najgorsza warka sezonu nie dosc ze na poczatku przegrzalem zacier to na cichej wkradła sie infekcja - obstawiam waż - wszystko poszło do sody , szkoda bo warka miala potencial, warka byla rozbita na 2 wiadra w jednej suche w drugiej płynne, wiado z plynnymi dorzdzami zabutelkowalem i bedzie do szybkiego spicia 26 Polish APA warka na chmielu Cascade Chinook , na goryczke MArynka warka zrobiona 28.12 wiec dopiero fermentuje start fermentacji byl bardzo powolny narazie w aromacie jest bardzo przyjmnie kwiatowo + estry ( FM10) W 2018 chciałbym sie skupic głownie na konkursach + ogarnieciu BS2 + zrobieniu pulek do dwoch lodowek co pozwoli mi fermentowac 4 warki naraz. Warki max 15 l. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted February 14, 2018 (edited) Warka 27 Hoppy Saison Warzenie 13.02.2018 Woda: 16 L wody ( 8 tesco + 8 kranówa)Zasyp: Pilzneński– 3,7 kg Słód pszeniczny 0,35 kg Słód monachijski 0,45 Zacieranie 63 -60 min mashout w 77-78 -5 min + ~~3 ml kwasu fosforowego , zredukowalem ph z 5,9 na 5,65 + 1 g gipsu Wysładzanie 15 L wody ( 7 tesco + 8 kranówa) +5-6 ml kwasu fosforowego zbicie ph do 5,35 Chmielenie: 5 g Taurus DE 20 g equinux (2015) 15 g galaxy na 0 po 20 g equinox galaxy na hopstand Wyszło około 18 l 12,5 BLG Schłodzone do 20 stopni Napowietrzone 8 min przez pompke akwarystyczną Drożdże WY3726 Edited May 7, 2018 by Markos227 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted May 7, 2018 Warka 27 Hoppy Saison II Warzenie 13.02.2018 Woda: 16 L wody ( 8 tesco + 8 kranówa)Zasyp: Pilzneński– 3,7 kg Słód pszeniczny 0,35 kg Platki pszenne 0,5 kg Zacieranie 63 -60 min mashout w 77-78 -5 min + ~~3 ml kwasu fosforowego , zredukowalem ph z 5,9 na 5,65 + 1 g gipsu Wysładzanie 15 L wody ( 7 tesco + 8 kranówa) +5-6 ml kwasu fosforowego zbicie ph do 5,35 Chmielenie: 3 g Taurus DE 13 g equinux (2015) 13 g galaxy 10 g citry na 0 po 20 g equinox galaxy citry na hopstand Wyszło około 15 l 14,5 BLG Chmielenie na zimno 3x20 g citry galaxy equinox Schłodzone do 20 stopni Napowietrzone 8 min przez pompke akwarystyczną Drożdże gęstwa po warce HS I Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted May 7, 2018 28 29 30 Powstały American Wheat(28) na konkurs(y) 29 session ipa i 30 brett ipa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted June 17, 2018 (edited) W browarze uwarzylem kolejne piwo do którego dodałem Bretty na cicha pójdą owoce. Z ciekawszych rzeczy lecą do mnie drożdże które są nie do kupienia w Polsce ,możliwe że będą skosy więcej informacji za 2 tyg. przygotowalem dzis pulpe z czarnej porzeczki i zamrozilem Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Edited June 17, 2018 by Markos227 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted November 11, 2018 (edited) w browarze powstała kolejna warka 31 brett z owocami 31 a z porzeczka 31 b z morela Wyszło ok porzeczka bardziej intensynwa. 32 Warka to single hop black ipa - na simcoe ktora miala isc na konkurs ale nie poszła bo aromat jest zbyt nikły i smakuje bardziej jak american stout - ale fajnie sie to pije. Po ponad 1,5 miesieczne przerwie znowu podjałem łyga piwowarska aby uwarzyć: Warka 33 wariacja na temat White Ipa Warzenie 11.11.2018 Woda: 16 L wodyZasyp: Pilzneński– 3,1 kg Słód pszeniczny 0,55 kg Platki pszenne 0,8 kg słod diastatyczny 0,1 Zacieranie 67-64 -40 min 73-71 - 20 min 1 ml kwasu fosforowego bez mierzeniea Wysładzanie 14 L wody 3-4 ml kwasu fosforowego ph zbite do okolo 5,8 Chmielenie: 2 g cenntenial/amarilo na 60 whirflock na 15 min po 15 g amarilo cenntenial na 5 + skórka pomaranczy swieża + 3 g suszonej + kolendra na około 4-5 g + 1 cm imbiru pokrojonego w paski po 23-25 g amarilo cenntenial(2017) i citry na hopstand Wyszło około 16 l 13,6 BLG Chmielenie na zimno planuje 50 g galaxy i 25 g citry Schłodzone do 25 stopni potem dochlodzone w lodowce do 20 Napowietrzone 2 min przez mikser Drożdże zadanie w 20 stopniach , temp ustawiona na 18 starter wyeast 1272 Jakaś kiepska wydajność ale sporo utknelo w chmielu. Edited November 11, 2018 by Markos227 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted February 1, 2019 Przyszło 12 kilo z chmielu z Ameryki w tym ponad 1 kilo dla mnie cieszę się jak pojebany ,finansowo jednak nie polecam za rok raczej zrobię inna akcje już mam nawet pomysł.Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted March 26, 2019 Sporo sie działo w browarze. Black Ipe warka 34. Nic specjalnego ale da sie pic - nie ma wad ale nie ma efektu wow. West Coast 35 na konkurs w Łodzi nachmielilem swiezutkim chmielem z USA na WLP007 - wyszło dobrze , goryczka troszke za niska jak na WestCoasta'a - ale piwo wyszlo bez wiekszych wad ( lekkie estry) - zamierzam wyslac na konkurs - jeszcze zrobie test w srode -czwartek, Uwarzylem Lagera , warka 36, ktorego rozbiłem na 2 wiadra i zadalem Munich Lagery i FM30 - obecnie lageruje w 2 stopniach - chmielone swiezym Saazem. Uwarzylem IPE + Brett Ipe , warka 37. warka znowu rozbita na 2 drozdze wlp644 , 2 wiadro to amalgamation. obecnie oba dofermentowuja , WLP644 bede zlewal na cicha w tym tyg. Amalgamation tam 2-3 tyg dłuzej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted May 15, 2019 (edited) Warka 38 American wheat klasycznie na gestwie us -05 i chmielony lekko ameryka. Poł na pół pilznenski pszenica. chmiele amarillo simcoe. Tutaj popełniłem mały bład i nagazowalem troche za mocno piwo ale piwo wyszlo fajnie orzezwiajace jest lekko słodowe i czuć tez ameryke. Idzie na konkurs do warszawy Warka 39 Kveik ale na Ebbegarden Kveik Blend piwo obecnie fermentuje w 27-29 stopniach. chmielony lekko ameryką, na zimno pojdzie casdade i simcoe. W sobote 18.05 bedę zlewał na cicha tam potrzymam tydzien i zabutelkuje około 25-26.05. na wrocławski festiwal bedzie mozliwosc sprobowania , prawdopodbnie pierwszy raz w Polsce piwa na tych drozdzach. Edited May 15, 2019 by Markos227 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markos227 11 Posted October 14, 2019 Uwarzyłem 40 warka session ipka na simco citra mosaic zasyp pilznenski + platki pszenna drozdze hazy daze z browaru hopsztos. warka 41 brett ipa na drozdzach where da funk ( sprowdzane z USA) chmielenie citra simcoe. warka 42 ipka 12,5 na nelsonie i galaxy( galxy tylko na zimno ) drozdze wlp 007 warka 43 RIS Marris otter platki special b czekoladowy ( simson ) troszke karmelu 150 i karmelu 60( po 1,5% ) Ciemnie słody to midnight wheat od biressa czekoladowy i palony jeczmien swieza gęstwa po warce wlp007 ( okolo 140g na 14l) napowietrzane 2 razy , 2 raz po 8-9 h od zadania drozdzy ( pomysł z alchemii) Quote Share this post Link to post Share on other sites