Jump to content
Markos227

Browar Kozanostra

Recommended Posts

Witam,

z dniem dzisiejszym postanowiłem założyć dziennik i prowadzić go sumienie. Wszystkie dotychczasowe warki a było ich 20 sa spisane w exelu.

 

Browar Kozanostra ma na wyposażeniu:

Gar 36,5 litrowy przerobiony przez kolege lewatywe, z hopstoperem

Mieszadło magnetyczne wraz z kolbra i rdzeniem (mundex)

Chłodnica która przy ostatnie warce sprawiła mi duże problemy  jedna rurka ciągle sie obsuwala trzeba bylo uwazac , wlało mi sie podczas chłodzenia około 200 ml wody.

2 Fermentory z kranikiem jeden 33 l drugi 40 l

3 fermentory 33, l 1 ferrmentor 20 l, 1 fermentor 12 l

refraktometr,

kapslownice grete,

2 lodówki wraz ze sterownikami

 

W najbliższym czasie, mam nadzieje ze to będzie czerwiec w browarze pojawi sie kapslownica stołowa Grifo HD.

 

post-12118-0-69767900-1494349200_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 21 New England IPA

Woda:
Do 21 l wody dodano 5 g chlorku wapnia.

Zasyp:

Pale ale (bestMalz) – 4,5 kg

Płatki owsiane górskie 0,5 kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg

Słód pszeniczny (bestmalz) – 0,4 kg

Cara pils (bestmalz) 0,2 kg

Zacieranie:
Słody wrzucone do 68 stopnia

Spadek do 66,5

Podgrzanie około 3 min do 68

68- 75 minut
mashout 77 stopni – 5 min
Chmielenie:
3 g Citry na 60

33 g Mosaica, Galaxy Citry na 0

33 g Mosaica, Galaxy Citry na whirpool

33 g Mosaica, Galaxy Citry na cichą

Schłodzone do 21 stopni
Napowietrzone przez: 5 min poprzez bujanie
 

Drożdże

Zadane ok 150ml gęstwy east coast,  , 2 dniowej, wyciągniętej ok godzinę wcześniej z lodówki, drożdże zadałem w 20 stopniach.
 

Fermentacja:
Wstawione do 18°C

Do 2 maja trzymane w 18,5

Od 2 maja 20,5

Cicha od 21.05

25.05 dodano 107 g chmielu 33 g Citry , ~36 g Mosaica , ~ 37 g Galaxy - temperatura 12 stopni

Zabutelkowałem 27.05 koło godziny 19 z dodatkiem 110 g glukozy na 20,5 litra piwa

 

 

Uwagi: Zaskoczony jestem tak małym odparowaniem w nowym garze, przed gotowaniem miałem około 28-29 l brzeczki o ekstrakcie 14 brix. Odparowało zaledwie 3 litry, gdzie przy emalii odparowywało mi spokojnie 6-7 litrów.

post-12118-0-20012600-1494350694_thumb.jpg

Edited by Markos227

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 22 Witbier

Bedze warzył w niedziele 04.06.2017

Woda:
15,5 litra wody

Zasyp:

Pilzneński– 1,6 kg

Pszenica niesłodowana 1,5 kg

Płatki owsiane - 0,5 kg

Płatki pszenne - 0,4 kg

Słód diastatyczny 0,2 kg

Słód Cara pils 0,2

 

Zacieranie (dodane 2 ml kwasu mlekowego)

52- 10 min

62- 15 min

68 -45 min

mashout w 77-78 -5 min

 

Wysładzanie 10 l wody +5 ml kwasu mlekowego

Przed gotowaniem wyszło około 23 l 9,2 blg

 

Chmielenie:
 7 g Marynki na 50

10 g Cascade(2015 r). na 5  ( tylko dlatego ze zalegał)

10 g curacao na 15

15 g skórki suszonej pomarańczy na 15

4 g kolendry na 15

4 g skórki suszonej cytryny na 15

 

10 g curacao na 3

15 g skórki suszonej pomarańczy na 3

4 g kolendry na 3

4 g skórki suszonej cytryny na 3

4 g skórki świeżej pomarańczy 3

 

Wyszło około 17 litrów 11,5 blg

 

Schłodzone do 18,5 stopnia
Napowietrzone poprzez bujanie 2 minuty.

 

Drożdże

Fm 20 białe walonki rozkręcane około 38 h

 

Zacieranie zmodyfikowałem , aby mieć bardzo wytrawne piwo - zobaczymy czy to co wyczytałem się sprawdzi.

Filtracja mi stanęła , zawróciłem młóto do gara podgrzałem ponownie do 78 , nadal nie chciało nic lecieć, powód okazał sie prozaiczny kranik był zbyt mocno przekręcony ;/ straciłem 1 h.

Co do drożdży miałem świeże i nie potrzebowały sie  tak długo bujać ale nie moglem uwarzyć piwa wcześniej dlatego przeciągnąłem 1 dzień bujania na mieszadle,

Beznadziejna wydajność której nawet nie zamierzam liczyć przez problemy z filtracją

 

Fermentacja

18,5 - burzliwa (7.06 , godzina 20;30 brak oznak - lag 14 h)

Po 3-4 dniach burzliwej zamierzam podnieść temp do około 20

Edited by Markos227

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 23 Hefeweizen

Warzenie 21.08.2017

Woda:
14 l wody

Zasyp:

Pilzneński– 2,8 kg

Słód pszeniczny 2,7 kg

Słód Cara pils 0,25

 

Zacieranie

68 -60 min

mashout w 77-78 -5 min

 

Wysładzanie

 

Chmielenie:
8 g Marynki na 60

 

Wyszło około 27 l 13 BLG

 

Schłodzone do 20 stopni
Napowietrzone poprzez bujanie

 

Drożdże

Drożdże z projektu biowar wyizolowane z zamku w Krk

 

Z racji przeprowadzki nie jestem w stanie warzyć regularnie, ale raz na 2 miesiące powinno sie udać.

 

Edit mialem info ze drozdze nie sa zbyt robotne i w 18 b.wolno pracuja , wystartowalem je w 20 i uciekły przez rurke :)

post-12118-0-61111200-1503519021_thumb.jpg

Edited by Markos227

Share this post


Link to post
Share on other sites

w 2017 popełniłem jeszcze 3 warki

 

24 warka American Wheat - wyszla calkiem przyjemna bardzo cytrusowa o zbyt wysokiej goryczce , po ogrzaniu wychodzi lekki fenol.

25 Warka Ne IPA Najgorsza warka sezonu nie dosc ze na poczatku przegrzalem zacier to na cichej wkradła sie infekcja - obstawiam waż - wszystko poszło do sody , szkoda bo warka miala potencial, warka byla rozbita na 2 wiadra w jednej suche w drugiej płynne, wiado z plynnymi dorzdzami zabutelkowalem i bedzie do szybkiego spicia :)

26 Polish APA warka na chmielu Cascade Chinook , na goryczke MArynka warka zrobiona 28.12 wiec dopiero fermentuje start fermentacji byl bardzo powolny narazie w aromacie jest bardzo przyjmnie kwiatowo + estry ( FM10)

 

W 2018 chciałbym sie skupic głownie na konkursach + ogarnieciu BS2 + zrobieniu pulek do dwoch lodowek co pozwoli mi fermentowac 4 warki naraz. Warki max 15 l.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 27 Hoppy Saison

Warzenie 13.02.2018

Woda:
16 L wody ( 8 tesco + 8 kranówa)

Zasyp:

Pilzneński– 3,7 kg

Słód pszeniczny 0,35 kg

Słód monachijski 0,45

 

Zacieranie

63 -60 min

mashout w 77-78 -5 min

+ ~~3 ml kwasu fosforowego , zredukowalem ph z 5,9 na 5,65

+ 1 g gipsu

Wysładzanie

 15 L wody  ( 7 tesco + 8 kranówa)

+5-6 ml kwasu fosforowego zbicie ph do 5,35

 

Chmielenie:
5 g Taurus DE

20 g equinux (2015) 15 g galaxy na 0

po 20 g equinox galaxy na hopstand

 

Wyszło około 18 l 12,5 BLG

 

Schłodzone do 20 stopni
Napowietrzone 8 min przez pompke akwarystyczną

 

Drożdże

WY3726 :)

Edited by Markos227

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 27 Hoppy Saison II

Warzenie 13.02.2018

Woda:
16 L wody ( 8 tesco + 8 kranówa)

Zasyp:

Pilzneński– 3,7 kg

Słód pszeniczny 0,35 kg

Platki pszenne 0,5 kg

 

Zacieranie

63 -60 min

mashout w 77-78 -5 min

+ ~~3 ml kwasu fosforowego , zredukowalem ph z 5,9 na 5,65

+ 1 g gipsu

Wysładzanie

 15 L wody  ( 7 tesco + 8 kranówa)

+5-6 ml kwasu fosforowego zbicie ph do 5,35

 

Chmielenie:
3 g Taurus DE

13 g equinux (2015) 13 g galaxy  10 g citry na 0 

po 20 g equinox galaxy citry na hopstand

 

Wyszło około 15 l 14,5 BLG

Chmielenie na zimno

3x20 g citry galaxy equinox 

Schłodzone do 20 stopni
Napowietrzone 8 min przez pompke akwarystyczną

 

Drożdże

gęstwa po warce HS I :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

28 29 30 

 

Powstały American Wheat(28) na konkurs(y) 29 session ipa i 30 brett ipa 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W browarze uwarzylem kolejne piwo do którego dodałem Bretty na cicha pójdą owoce.

Z ciekawszych rzeczy lecą do mnie drożdże które są nie do kupienia w Polsce ,możliwe że będą skosy więcej informacji za 2 tyg.

 

przygotowalem dzis pulpe z czarnej porzeczki i zamrozilem
35548167_2037156269690288_5494665289427582976_n.jpg?_nc_cat=0&oh=9aecd62a41dce4e599e7aa46fbca6ee2&oe=5BB56753


Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka

Edited by Markos227

Share this post


Link to post
Share on other sites

w browarze powstała kolejna warka 31 brett z owocami

31 a z porzeczka

31 b z morela

Wyszło ok porzeczka bardziej intensynwa.

 

32 Warka to single hop black ipa - na simcoe ktora miala isc na konkurs ale nie poszła bo aromat jest zbyt nikły i smakuje bardziej jak american stout - ale fajnie sie to pije.

Po ponad 1,5 miesieczne przerwie znowu podjałem łyga piwowarska aby uwarzyć:

 

Warka 33 wariacja na temat White Ipa

Warzenie 11.11.2018

Woda:
16 L wody

Zasyp:

Pilzneński– 3,1 kg

Słód pszeniczny 0,55 kg

Platki pszenne 0,8 kg

słod diastatyczny 0,1

 

Zacieranie

67-64 -40 min

73-71 - 20 min

1 ml kwasu fosforowego bez mierzeniea

Wysładzanie

 14 L wody

3-4 ml kwasu fosforowego ph zbite do okolo 5,8

 

Chmielenie:
2 g cenntenial/amarilo na 60

whirflock na 15 min

po 15 g amarilo cenntenial na 5 + skórka pomaranczy swieża + 3 g suszonej + kolendra na około 4-5 g + 1 cm imbiru pokrojonego w paski

po 23-25 g amarilo cenntenial(2017)  i citry na hopstand

 

Wyszło około 16 l 13,6 BLG

Chmielenie na zimno

planuje 50 g galaxy i 25 g citry

 

Schłodzone do 25 stopni potem dochlodzone w lodowce do 20
Napowietrzone 2 min przez mikser

 

Drożdże zadanie w 20 stopniach , temp ustawiona na 18

starter wyeast 1272

 

Jakaś kiepska wydajność ale sporo utknelo w chmielu.

Edited by Markos227

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyszło 12 kilo z chmielu z Ameryki w tym ponad 1 kilo dla mnie cieszę się jak pojebany ,finansowo jednak nie polecam za rok raczej zrobię inna akcje już mam nawet pomysł.f54cab302898970579899e2b57e72888.jpg

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sporo sie działo w browarze.

Black Ipe warka 34. Nic specjalnego ale da sie pic - nie ma wad ale nie ma efektu wow.

 

West Coast 35 na konkurs w Łodzi nachmielilem swiezutkim chmielem z USA na WLP007 - wyszło dobrze , goryczka troszke za niska jak na WestCoasta'a - ale piwo wyszlo bez wiekszych wad ( lekkie estry) - zamierzam wyslac na konkurs - jeszcze zrobie test w srode -czwartek,

 

Uwarzylem Lagera , warka 36, ktorego rozbiłem na 2 wiadra i zadalem Munich Lagery i FM30 - obecnie lageruje w 2 stopniach  - chmielone swiezym Saazem.

 

Uwarzylem IPE + Brett Ipe , warka 37. warka znowu rozbita na 2 drozdze wlp644 , 2 wiadro to amalgamation. obecnie oba dofermentowuja , WLP644 bede zlewal na cicha w tym tyg.  Amalgamation tam 2-3 tyg dłuzej.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 38 

 

American wheat klasycznie na gestwie us -05 i chmielony lekko ameryka. 

Poł na pół pilznenski pszenica.

chmiele amarillo simcoe.

 

 

Tutaj popełniłem mały bład i nagazowalem troche za mocno piwo 

ale piwo wyszlo fajnie orzezwiajace jest lekko słodowe i czuć tez ameryke.

Idzie na konkurs do warszawy

 

Warka 39 

Kveik ale na Ebbegarden Kveik Blend


piwo obecnie fermentuje w 27-29 stopniach.

chmielony lekko ameryką, na zimno pojdzie casdade i simcoe.

W sobote 18.05 bedę zlewał na cicha tam potrzymam tydzien i zabutelkuje około 25-26.05.

na wrocławski festiwal bedzie mozliwosc sprobowania , prawdopodbnie pierwszy raz w Polsce piwa na tych drozdzach. 

 

 

Edited by Markos227

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzyłem 

40 warka session ipka na simco citra mosaic zasyp pilznenski + platki pszenna

drozdze hazy daze z browaru hopsztos.

 

warka 41 

brett ipa na drozdzach where da funk ( sprowdzane z USA) chmielenie citra simcoe.

 

warka 42

ipka 12,5 na nelsonie i galaxy( galxy tylko na zimno ) 

drozdze wlp 007

 

warka 43

RIS 

Marris otter platki special b czekoladowy ( simson ) troszke karmelu 150 i karmelu 60( po 1,5% ) Ciemnie słody to midnight wheat od biressa czekoladowy i palony jeczmien

swieza gęstwa po warce wlp007 ( okolo 140g na 14l)

napowietrzane 2 razy , 2 raz po 8-9 h od zadania drozdzy ( pomysł z alchemii)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.