Jump to content
Sign in to follow this  
jagonek

Brązowa maź na pianie podczas burzliwej

Recommended Posts

Witajcie. Uwarzyłem wreszcie swojego pierwszego lagera z procesem zacierania. Wiadro stoi już tydzień w prowizorycznej "lodówce" ze styropianu, w środku 10-11 stopni. Wszystko niby okej. Aktualnie na pianie znajduje się jakaś brzydka brązowa maź, której ilość przybywa praktycznie z każdym następnym dniem. Sterylność podczas całego procesu warzenia była zachowana prawidłowo. Sama brzeczka do której zadałem drożdże była dość mętna, więc filtracja nie była na najwyższym poziomie. Fermentacja przebiega właściwie.

 

Drożdże: Saflager W-34/70

 

Powiecie co to może być i ewentualnie jak się z tym dalej obchodzić? Nie chciałbym mieć tego w piwie.

 

Poniżej zdjęcia z początku fermentacji i sytuacja obecna:

post-18638-0-93257800-1494339419_thumb.jpg

post-18638-0-81009200-1494339426_thumb.jpg

Edited by jagonek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie rób, daj mu fermentować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie rób, daj mu fermentować :)

Oczywiście nie zamierzam teraz niczego otwierać, myślałem raczej o jakichś krokach przy zlewaniu na cichą.

 

 

Infekcja drożdżami saflager.

Strasznie szybka diagnoza :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nic nie rób, daj mu fermentować :)

Oczywiście nie zamierzam teraz niczego otwierać, myślałem raczej o jakichś krokach przy zlewaniu na cichą.

 

 

Infekcja drożdżami saflager.

Strasznie szybka diagnoza :)

 

Drożdże opadną, jeżeli coś zostanie trzeba po prostu uważać przy zlewaniu na przerwę diacetylową. W jej trakcie reszta śmieci opadnie na dno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dzięki, zgłębiłem temat, rzeczywiście ta deka nie stanowi problemu. Żeby nie zakładać nowego tematu mam jeszcze szybkie pytanie odnośnie posmaku "bobu" gdy sprawdzałem ostatnie blg. Piwo ma 1,5tyg, jestem przed zlewaniem na cichą. Podobno taki posmak daje zleżały chmiel. Mój był ze zbiorów 2016 zapakowany próżniowo, wyglądał ok. Ale ten sam zapach był podczas gotowania (tak jakbym gotował bób a nie warzył piwo) :)

 

Surowce były z browamatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.