Jump to content
Sign in to follow this  
bogdi

Dylematy żółtodzioba (Pale Ale z ekstraktu)

Recommended Posts

Witam serdecznie. Jestem w trakcie przygotowywania się do uwarzenia mojego drugiego piwa z ekstraktów (pierwsza warka z brewkitu wyszła całkiem w porządku) i wymyśliłem sobie coś takiego:

 

- 3,4 kg ekstraktu słodowego Pale Ale

- Warrior 30g - 60 min

- Warrior 30g - 25 min

- Warrior 30g - 10 min

 

na zimno:

-Huell Melon 30g

-Zythos 30g

 

 

Chciałbym żeby wyszło coś w stylu lekkiego pale ale z dominującym aromatem owoców tropikalnych (Tropical Pale Ale? :D ). Wszelkie wymienione wyżej składniki mam już zakupione tj.: 90g chmielu Warrior, 30g chmielu Zythos i również 30g chmielu, drożdże Safale US-05 oraz 3,4 l ekstraktu słodu Pale Ale. Ściągnąłem także wersję próbną programu BeerSmith 2 i z jego pomocą ułożyłem recepturę mojego piwa (którą dodaję w załączniku posta). Nie dysponuję aktualnie garnkiem większym niż 10 litrowy więc w BS jako ekwipunek wybrałem Pot ( 2 Gal/7.6 L) - Extract. Dodam, że oczekiwana przeze mnie ilość piwa to ok. 19 l. Chciałbym wiedzieć:

 

*Jaką ilość wody dodać na początku do gotowania z ekstraktami?

°Czy w ogóle warto robić to w tak małym garnku czy lepiej zainwestować od razu w 30 l?

°Czy gotowanie w małym garnku wpłynie negatywnie na smak lub aromat gotowego piwa?

°Czy po przelaniu brzeczki do fermentora i dolaniu wody rzeczywiście piwo osiągnie oczekiwane ok 40 IBU?

 

Z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości i przepraszam jeśli odpowiedzi na moje pytania znajdują się już na forum. Szukałem dosyć długo, ale niestety ich nie znalazłem. Pozdrawiam. :cool:

Tropical Pale Ale.html

Edited by bogdi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie. Jestem w trakcie przygotowywania się do uwarzenia mojego drugiego piwa z ekstraktów (pierwsza warka z brewkitu wyszła całkiem w porządku) i wymyśliłem sobie coś takiego:

 

- 3,4 l ekstraktu słodowego Pale Ale

- Warrior 30g - 60 min

- Warrior 30g - 25 min

- Warrior 30g - 10 min

 

na zimno:

-Huell Melon 30g

-Zythos 30g

 

 

Chciałbym żeby wyszło coś w stylu lekkiego pale ale z dominującym aromatem owoców tropikalnych (Tropical Pale Ale? :D ). Wszelkie wymienione wyżej składniki mam już zakupione tj.: 90g chmielu Warrior, 30g chmielu Zythos i również 30g chmielu, drożdże Safale US-05 oraz 3,4 l ekstraktu słodu Pale Ale. Ściągnąłem także wersję próbną programu BeerSmith 2 i z jego pomocą ułożyłem recepturę mojego piwa (którą dodaję w załączniku posta). Nie dysponuję aktualnie garnkiem większym niż 10 litrowy więc w BS jako ekwipunek wybrałem Pot ( 2 Gal/7.6 L) - Extract. Dodam, że oczekiwana przeze mnie ilość piwa to ok. 19 l. Chciałbym wiedzieć:

 

*Jaką ilość wody dodać na początku do gotowania z ekstraktami?

°Czy w ogóle warto robić to w tak małym garnku czy lepiej zainwestować od razu w 30 l?

°Czy gotowanie w małym garnku wpłynie negatywnie na smak lub aromat gotowego piwa?

°Czy po przelaniu brzeczki do fermentora i dolaniu wody rzeczywiście piwo osiągnie oczekiwane ok 40 IBU?

 

Z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości i przepraszam jeśli odpowiedzi na moje pytania znajdują się już na forum. Szukałem dosyć długo, ale niestety ich nie znalazłem. Pozdrawiam. :cool:

 

1. Użyj jak największej ilości wody do gotowania

2. Od początku gotowania zastosuj 15-25% ekstraktu, resztę dodaj pod koniec. W ten sposób uzyskasz lepszą utylizację chmielu, mniejszą karmelizację i przyciemnienie brzeczki. Jeśli chcesz otrzymać dokładnie tyle IBU co wyliczyłeś w programie musisz utrzymać taki sam stosunek ekstraktu do wody jak podałeś. Jeśli czytasz po angielsku polecam przejrzenie stron amerykańskich, u nich warzenie z ekstraktów niechmielonych jest dużo popularniejsze i dlatego też artykuły które tam znajdziesz są dużo dokładniejsze niż u nas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

°Czy w ogóle warto robić to w tak małym garnku czy lepiej zainwestować od razu w 30 l?

Zależy jak często będziesz się bawił w warzenie piwa i czy weźmiesz się za zacieranie. Garnek 30L jest zdecydowanie wygodniejszy, ale po co zawalać sobie dom niepotrzebnymi gratami jeśli będziesz robił piwko z ekstraktów powiedzmy raz na 2 miesiące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

°Czy w ogóle warto robić to w tak małym garnku czy lepiej zainwestować od razu w 30 l?

Zależy jak często będziesz się bawił w warzenie piwa i czy weźmiesz się za zacieranie. Garnek 30L jest zdecydowanie wygodniejszy, ale po co zawalać sobie dom niepotrzebnymi gratami jeśli będziesz robił piwko z ekstraktów powiedzmy raz na 2 miesiące.

 

 

Inna sprawa że warzenie w małym garnku upraszcza etap schładzania. Choć i tak garnek 30L + chłodnica są dla mnie optymalne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedną puszkę zagotuj w mniejszym garnku, tak żeby mieć 4-5 litrów brzeczki. Wstaw do zlewu na chłodzenie. Drugą puszkę gotuj w 10-litrowym i tam syp chmiel. Ekstrakt lubi mocno szumieć, więc widzę max 8 litrów gotowanej brzeczki. Po chłodzeniu zdekantujesz brzeczkę do fermentora (filtracja chmielin) i dodasz tamtą z mniejszego garnka. Całość uzupełnisz wodą niegazowaną z baniaka 5l. Baniaki trzymać na balkonie albo w garażu - jeszcze są zimne noce, albo w lodówce. Taką zimną wodą uzyskasz oczekiwaną ilość brzeczki lub zawartość ekstraktu a dodatkowo schłodzisz brzeczkę spokojnie poniżej 20 stopni.

Dopóki chcesz warzyć okazjonalnie z ekstraktów, to szkoda kasy na inwestowanie w większy gar.

Edited by łysy ĄĘ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robię piwa z ekstraktów w garnku 10l. Gotuję z chmielem dodając 1,7kg ekstraktu od początku - w ten sposób podczas gotowania mam gęstość mniej więcej taka jaka będzie finalna w 20l. Drugi ekstrakt dodaję 15min przed końcem gotowania. Na koniec uzupełniam wodą do 20l. Poza tym garnek 10l ułatwia sprawę - można podnieść i po prostu przelać do fermentora filtrując przez sito z gazą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.