Jump to content
Sign in to follow this  
Kantim

Refermentacja Piwa.

Recommended Posts

Witam.

Panowie mam szybkie pytanie.

Mianowicie ostatnia warka wyszła mi bardzo nie nagazowana troszeczkę jednak brakowało gazu.
Nie chciał bym ponownie popełnić tego błędu i myślę czy nie zakupić sobie 

 

http://www.browamator.pl/dropsy-czeskie-50-szt-do-refermentacji-piwa-lu,3,82,2864

 

I tutaj moje pytanie gdyż co opinia o nich to inna.

Czy wpływają one jakoś na smak piwa ? zmieniają jego kolor etc?
Nie chce sobie popsuć smaku piwka.

Pozdrawiam Serdecznie

Kamil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym polecał po prostu użycie większej ilości cukru do refermentacji następnym razem, jak chcesz wyższe wysycenie. Masz większą kontrolę wtedy na tym parametrem niż podczas dodawania jakiś cukierków.

 

edit:

Jak chcesz wysycenia np. na poziomie koncerniaków to tak w 2,7-2,8 v/v trzeba celować.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Surowiec do refermentacji za 10 pln na 25l warkę...

W przypadku cukru wychodzi jakaś niecała złotówka. Już nie wspominając tak jak kolega wyżej napisał o kontroli stopnia nagazowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile dałeś cukru? Ile litrów i jakiego piwa uwarzyłeś? W jakiej formie podałeś surowiec do fermentacji? Jeżeli syrop to czy jesteś pewny że dobrze wymieszałeś? Kiedy zabutelkowałeś piwo? Jakie drożdże? W jakiej temperaturze stoi piwo? Napisz coś więcej bo na nagazowanie wpływa wiele zmiennych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz co poprzednie piwko już poleciało w gardło :) 

Był to Irish Stout na 20 L brzeczki poszło 120g syropu cukrowego (z glukozy)

Piwko stało w temperaturze 19 stopni.

Teraz warzę AIPA i niechciał bym mieć nie do gazowanego 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretycznie powinno być ok, jeżeli nie wypiłeś tego piwa za szybko zanim się odpowiednio nagazowało to zwiększenie ilości surowca przy kolejnej warce rozwiąże problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale stout powinien być słabo nagazowany. Wydaje mi się nawet, że dałeś nieco za dużo glukozy jak na ten styl i odpowiedni poziom nagazowania. KOrzystasz z kalkulatorów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystam jak najbardziej.

Chyba problem był w wymieszaniu syropu gdyż jedne butelki były ok a drugie praktycznie 0 gazu.

 

Poradzicie Panowie ile glukozy czy zwykłego cukru do AIPA dosypać żeby wyszło odpowiednio nagazowane ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poradzicie Panowie ile glukozy czy zwykłego cukru do AIPA dosypać żeby wyszło odpowiednio nagazowane ? 

 

To zależy od objętości, preferencji, odfermentowania, temperatur także ciężko odpowiedzieć. Korzystaj z forumowego kalkulatora. Dla mnie 2.2-2.3vol jest wystarczające dla takich piw. "Syrop" najlepiej przygotuj w co najmniej 500ml wody żeby łatwiej go było wymieszać z piwem, nie rób "syropu" o konsystencji syropu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobne przypadki przy stosowaniu kapslownicy ręcznej. Ustąpiły po zakupie stołowej Grifo HD

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam taką małą dygresję na temat. Do ostatniego piwa użyłem ksylitolu w ilości 4g/0,5L. Rozpuściłem w 200ml młodego piwa i wymieszałem z resztą.

Efekt: słodkość zwiększona co pociągło za sobą zmianę smaku piwa (zdecydowanie na gorsze, zmienił się bukiet smakowy) a także praktycznie brak gazu.

Tak więc, wydawanie kasy bo może będzie lepiej, jest zupełnie bez sensu i zostaję przy tradycyjnym białym cukrze. 

 

Nie mogę znaleźć linku do forum, ale gdzieś czytałem, że gość robił próby refermentacyjne z różnymi surowcami: ksylitol, cukier biały i glukoza.

Próbki rozesłał losowym forumowiczom po 3 takie same butelki piwa, ale z innym surowcem refermentacyjnym. Co dziwne, praktycznie wszyscy (niezależnie) uznali, że najlepiej smakuje piwo oznaczone nr 2, w którym znajdował się ksylitol. Pisali, że ma największe walory smakowe, bardzo dobrze wyczuwalną gorycz chmielu i słody, nagazowanie na dobrym poziomie. Po swoim doświadczeniu nie mam pojęcia jak mogli dać taką ocenę.  :eusathink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A ja mam taką małą dygresję na temat. Do ostatniego piwa użyłem ksylitolu w ilości 4g/0,5L. Rozpuściłem w 200ml młodego piwa i wymieszałem z resztą. Efekt: słodkość zwiększona co pociągło za sobą zmianę smaku piwa (zdecydowanie na gorsze, zmienił się bukiet smakowy) a także praktycznie brak gazu. Tak więc, wydawanie kasy bo może będzie lepiej, jest zupełnie bez sensu i zostaję przy tradycyjnym białym cukrze. Nie mogę znaleźć linku do forum, ale gdzieś czytałem, że gość robił próby refermentacyjne z różnymi surowcami: ksylitol, cukier biały i glukoza.
:facepalm:

Czy Ty sugerujesz, że ksylitol można używać do refermentacji i nagazowania piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ksylitolu daje się dla smaku a nie jako surowiec do refermentacji. Ksylitol jest niefermentowalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam taką małą dygresję na temat. Do ostatniego piwa użyłem ksylitolu w ilości 4g/0,5L. Rozpuściłem w 200ml młodego piwa i wymieszałem z resztą.

Efekt: słodkość zwiększona co pociągło za sobą zmianę smaku piwa (zdecydowanie na gorsze, zmienił się bukiet smakowy) a także praktycznie brak gazu.

Tak więc, wydawanie kasy bo może będzie lepiej, jest zupełnie bez sensu i zostaję przy tradycyjnym białym cukrze.

 

Nie mogę znaleźć linku do forum, ale gdzieś czytałem, że gość robił próby refermentacyjne z różnymi surowcami: ksylitol, cukier biały i glukoza.

Próbki rozesłał losowym forumowiczom po 3 takie same butelki piwa, ale z innym surowcem refermentacyjnym. Co dziwne, praktycznie wszyscy (niezależnie) uznali, że najlepiej smakuje piwo oznaczone nr 2, w którym znajdował się ksylitol. Pisali, że ma największe walory smakowe, bardzo dobrze wyczuwalną gorycz chmielu i słody, nagazowanie na dobrym poziomie. Po swoim doświadczeniu nie mam pojęcia jak mogli dać taką ocenę. :eusathink:

Ksylitol nie ulega fermentacji, nadaje tylko słodkości w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
:facepalm:

Czy Ty sugerujesz, że ksylitol można używać do refermentacji i nagazowania piwa?

 

No właśnie już tak nie uważam. Nie doczytałem o tym produkcie i była wtopa. Także ku przestrodze innym...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

:facepalm:

Czy Ty sugerujesz, że ksylitol można używać do refermentacji i nagazowania piwa?

 

No właśnie już tak nie uważam. Nie doczytałem o tym produkcie i była wtopa. Także ku przestrodze innym...

 

...chyba że kupisz u cwaniaka z allegro co wymiesza ze zwykłym cukrem, jak to kiedyś w innym wątku opisano....

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

No właśnie już tak nie uważam. Nie doczytałem o tym produkcie i była wtopa. Także ku przestrodze innym...

To może następnym razem napisz wprost i jasno o co Ci chodzi :)

Tym razem niestety dopiero teraz napisałeś to co w tym wszystkim mogło być istotne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nurtuje mnie jedna kwestia związana z fermentacją w butelkach, mianowicie: czy istnieje możliwość rozlewu piwa nie doferentowanego do końca tj. zostawienie 1°Blg, a więc tych 10g/litr czukru z brzeczki do dofermentowania w butelce? Czy taki sposób nagazowania piwa mógłby mieć rację bytu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nurtuje mnie jedna kwestia związana z fermentacją w butelkach, mianowicie: czy istnieje możliwość rozlewu piwa nie doferentowanego do końca tj. zostawienie 1°Blg, a więc tych 10g/litr czukru z brzeczki do dofermentowania w butelce? Czy taki sposób nagazowania piwa mógłby mieć rację bytu?

Teoretycznie tak, ale to trochę loteria. Po pierwsze musisz zabutelkować piwo idealnie w odpowiednim momencie - musisz tego pilnować wręcz non stop. Po drugie nie masz pewności, że drożdże dojedzą ten 1 BLG? Ten jeden stopień może być już niefementowalny i będziesz miał niedogazowane piwo

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego zrobiłbym deskę i wiedział ile piwo zejdzie. Chodzi o butelkowanie w browarze restauracyjnym, gdzie dodawanie cukru do refermentacji raczej nie wchodzi w rachubę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko że te 1blg czyli 10g na 1l piwa to da ci nagazowanie na poziomie którym każda butelka zamieni się w granat.

PS jeśli refermentacja cukrem nie wchodzi w rachubę to może brzeczka z kolejnej warki?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.