Jump to content
Kuba Sawczuk

Vermont IPA Pinta

Recommended Posts

Cześć, chciałbym sklonować Vermont IPA Pinty ale przez długi czas nie warzyłem i nie mam takie wyczucia smaku chmielu.


Fajne jest te uderzenie goryczki a poźniej uczucie słodkich owoców np; manga. 


 


 


Standardowym zasypem Vermonta jest słód pilzneński i pale Weyermanna ale chce użyć tych samych słodów tylko że Viking Malta. 


Do produkcji piwa używa sie 4 chmieli: Columbus, Citra, Mosaic, Centennial


Warka na +/- 30l. 


 


Co o tym sądzicie:


Zacieranie 65°C przez 75 min


34L przed gotowaniem, 31L po gotowaniu, czas gotowania 60m.


 


- 5 kg pilzeńskiego


- 2 kg pale ale 


- 250g cukru


- S-04


 


 


1. Columbus 50g - 60m


2. Columbus 50g - 50m


3. Centennial 25g - 25m


4. Centennial 25g - 20m


5. Mosaic 25g - 10m + cukier


6. Citra 25g - 0m


 


i na zimno:


25g Citry z 25g Mosaic


 


Wydaje mi sie że 50g do dosyć mało chmielu na zimno ale nie chce przedobrzyć (wiem wiem, chmielu nigdy za mało).


Proszę o komentarze


Share this post


Link to post
Share on other sites

100g columbusa na goryczke moze grubo poczesac, ja bym zmniejszyl. A reszte chmieli po 25g na 0'i po 25g na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Columbus 50g - 60m 2. Columbus 50g - 50m

 

z ciekawości - po co taki rozdział? i po co cukier? :( w ogóle bym chmiele przesunął bliżej 0'. już abstrahując od tych 100g na goryczkę - przecież to może zabić co mniej wyrobionego odbiorcę

Edited by LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć, chciałbym sklonować Vermont IPA Pinty ale przez długi czas nie warzyłem i nie mam takie wyczucia smaku chmielu. Fajne jest te uderzenie goryczki a poźniej uczucie słodkich owoców np; manga. 

@Kuba rzuć okiem na ten artykuł: https://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/tips-brewing-new-england-ipa/.

W szybkim skrócie (jeżeli chodzi o chmielenie):

1.Chmielenie whirpoolowe (hop-stand)  - wnosi smak i soczystość (ang. juicy), testowałem kilka razy nie tylko w vermoncie i zgadzam się z tym, że smak piwa jest inny (bardziej pełny)

2. Użyj chmielu o profilu 'owocowym' (do listy z artykułu mogę Ci też polecić CascadePL, przynajmniej dla mnie ma przyjemy, delikatnie owocowy charakter)

3. Chmiel szuflami na zimno i to na kilka dni. W innym opracowaniu (lub forum) wyczytałem, aby chmiel zadawać jeszcze w trakcie aktywności drożdży i ma to swoje zalety.

 

Jeżeli zależy Ci na większej owocowości niż to co oferuje Vermont od Pinty to przeczytaj wskazówki odnoście doboru drożdży, zacierania i składników niesłodowanych.

 

 

 

ale chce użyć tych samych słodów tylko że Viking Malta. 

 

Pokuś się na słody Colorado od Vikingów, robiłem na nich dwie warki i jestem bardzo zadowolony. Piękny przełom, bardzo dobra wydajność. Nie wiem na ile chcesz już zostawić zasyp, ale Honig o lekkiej nutce miodowej fajnie do Vermonta pasuje.

Edited by Daniel / Gruby Stefan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.