piotr7404 0 Posted May 6, 2017 Witajcie!Mam prośbę o podpowiedź:Uwarzyłem dwie warki. Jedną (ordinary bitter) butelkowałem19.03 a drugą ( polskie IPA) 4.04. Pierwsza częściowo skonsumowana. W pozostałych butelkach pierwszej i w całej drugiej zrobił się:1. Ciemny i mętny osad na dnie,2. Osad na ściance butelki (taki drobny, czarny, nie wiem, czy precyzyjnie to opisuję ale tak to wygląda),3. Po otwarciu od razu piana i piwo ucieka,4. Po przechyleniu widać pływające farfocle (dotyczy w zasadzie tylko drugiej warki).Według mnie przyczyną może być temperatura przechowania (ok. 23 stopnie) i / lub (tylko w drugiej warce) zakażenie.Z góry dziękuję za odpowiedzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kurt 6 Posted May 6, 2017 Temperatura tu nie ma nic do rzeczy. Według opisu to może być infekcja. W smaku Ok ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiotrM 7 Posted May 6, 2017 A może to są drobiny chmielu? Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka 1 Figlarz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotr7404 0 Posted May 6, 2017 Bitter był ok. Ale już z dwa tygodnie go nie piłem. A IPĘ nie piłem. Od razu zobaczyłem, co się w środku porobiło to nawet nie próbowałem. Zapach jest ok ale ten osad i farfocle... A może to są drobiny chmielu?Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Myślisz o tych farfoclach? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted May 6, 2017 (edited) 1 wynika z obecności drożdży i być może białek, 3 wynika z 2, 4 i może trochę z 1. 2 może wynikać z brudnych butelek, 4 z nieumiejętnej filtracji. reszta to loteria jeśli ktoś ogarnięty tego nie spróbował. Edited May 6, 2017 by jaras 1 yoshi reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted May 6, 2017 Jeżeli to ipa, jest duże prawdopodobieństwo, że to drobiny chmielu, stąd gushing. Wrzuć może zdjęcie butelki pod światło. 1 piotr7404 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotr7404 0 Posted May 6, 2017 1 wynika z obecności drożdży i być może białek, 3 wynika z 2, 4 i może trochę z 1. 2 może wynikać z brudnych butelek, 4 z nieumiejętnej filtracji. reszta to loteria jeśli ktoś ogarnięty tego nie spróbował. Butelki były myte i dezynfekowane bezpośrednio przed rozlewem. Filtracja taka, jak zawsze (przedtem nie było problemów). Być może to białka i drożdże. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotr7404 0 Posted May 6, 2017 Jeżeli to ipa, jest duże prawdopodobieństwo, że to drobiny chmielu, stąd gushing. Wrzuć może zdjęcie butelki pod światło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotr7404 0 Posted May 6, 2017 Jeżeli to ipa, jest duże prawdopodobieństwo, że to drobiny chmielu, stąd gushing. Wrzuć może zdjęcie butelki pod światło. Wrzucam zdjęcie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted May 6, 2017 Przede wszystkim spróbuj, jeśli smak i aromat ok, to wypij. Wg mnie na ściankach to chmiel, w niskiej temperaturze powinien opaść. A na dnie pewnie drożdże z refermentacji.chmieliłeś na zimno, jak filtrowałeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotr7404 0 Posted May 6, 2017 Przede wszystkim spróbuj, jeśli smak i aromat ok, to wypij. Wg mnie na ściankach to chmiel, w niskiej temperaturze powinien opaść. A na dnie pewnie drożdże z refermentacji.chmieliłeś na zimno, jak filtrowałeś? chmieliłem na zimno IPĘ. Bittera nie. Filtrowałem jak zawsze przy pomocy wężyka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piwosz86 40 Posted May 6, 2017 chmieliłem na zimno IPĘ Tu masz odpowiedź. Drobiny chmielu po chmieleniu na zimno często pozostają zawieszone w piwie (te najdrobniejsze). Piwo może się wydawać klarowne, ale ten chmiel tam jest, teraz osadził się już w butelkach. W jakiej temperaturze były przechowywane butelki z piwem? Filtrowałem jak zawsze przy pomocy wężyka Czyli jak dokładnie? Quote Share this post Link to post Share on other sites