dpiast 27 Posted May 5, 2017 (edited) Ma ktoś jakieś doświadczenia z dodatkiem limonki do piwa? Nie bardzo wiem jaki gatunek piwa będzie pasować. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to zwykła APA oraz Waizen. Druga sprawa to odezwało się we mnie lenistwo i zastanawiam się czy sklepowy sok z limonki nie ogarnął by tego. Skład wydaje się bardzo OK a do tego dość bezpieczny jeżeli chodzi o infekcje. W smaku też jest całkiem dobry. Edited May 5, 2017 by dpiast Quote Share this post Link to post Share on other sites
rabbek 48 Posted May 5, 2017 (edited) było takie piwo limonka hooligans od piwoteki Edited May 5, 2017 by rabbek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Versaar 77 Posted May 5, 2017 Pirosiarczyn potasu...czy czasem nie używa się tego do wybijania drożdży w winiarstwie? pewnie jest go znikoma ilość, ale rzuca się w oczy Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpiast 27 Posted May 5, 2017 (edited) Moje drożdże jedzą pirosiarczyn z bekonem i tostem na śniadanie. :-) Edited May 5, 2017 by dpiast 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted May 5, 2017 Nie bardzo wiem jaki gatunek piwa będzie pasować. Dodaj sobie do jakiegoś gotowego piwa w pokalu i będziesz wiedział. Ja dodawałem (za radą chyba kogoś z piwo.org) wyciśnięty sok z limonki do berliner weisse - bardzo dobre połączenie. 1 dpiast reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpiast 27 Posted May 5, 2017 Dobry pomysł. Tak zrobię. Dzięki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted May 5, 2017 tylko pytanie, czy chodzi ci o kwaśny smak limonki czy o aromat skórki, bo ten sok dla mnie aromatu limonki nie ma prawie wcale Quote Share this post Link to post Share on other sites
dpiast 27 Posted May 5, 2017 Hmm najlepiej żeby było i to i to. Quote Share this post Link to post Share on other sites
łysy ĄĘ 24 Posted May 6, 2017 (edited) http://www.piwo.org/topic/21932-ile-limonki-do-limonkowego-apa/ tu masz trochę wypowiedzi z doświadczeń kolegów. http://www.piwo.org/topic/23029-aipa-z-aromatem-cytrusowym/?p=431276 a tu przekaz moich doświadczeń z dwóch warek z limonką Edited May 6, 2017 by łysy ĄĘ 1 dpiast reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites