Jump to content

Recommended Posts

Wczoraj przychodzę z pracy, mierzę blg, a tu zapach gotowanej kukurydzy. Posmakowałem i smakuje podobnie jak kukurydza na festynie w zaprzyjaźnionej wiosce. Po lekturze internetu już wiem że to DMS, problem pojawia się przy słabym gotowaniu lub długim czasie chłodzenia brzeczki. Pytanie mam tylko takie, czy można to jakoś uratować? Szkoda mi wylewać, ale jak trzeba to trudno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli to DMS to nie bardzo.

 

Czasem aromaty siarkowe - dla niektórych zbieżne z deskryptorami DMS to efekt infekcji - wtedy też nie do uratowania - tyle że należy skupić się na rozwiązaniu problemu na innym etapie procesu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze możesz spróbować to czymś przykryć, potraktować jako zabawę, naukę :) Jak mi mój pils bohemski nie smakował (innym bardzo smakował) to zrobiłem mocny napar z kawy zbożowej. Możesz dodać np śliwkę wędzoną na cichą, skoro posmak słodkawy to skontrować kwaśnym... Jak piwa nie uratujesz, to się chociaż czegoś dowiesz o dodatkach :) A może jednak będzie się dało to wypić  :P

Edited by aldorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

DMSu (zwłaszcza mocnego) to chyba niczym nie da się kontrować, chyba tylko dodać wywar z warzyw i zrobić vegetable beer :D

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zagotuj jeszcze raz, odparujesz DMS, dodaj kwasu mlekowego, albo bakterii jakichś (takich co chmiel nie neutralizuje) + świeżej brzeczki, czy ekstraktu, dodaj ameryke na zimno i gotowe :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, zagotowanie drożdży to na pewno ładne nuty da   ;)

 

Wylać, albo na jakieś marynaty itp. nie warto się męczyć kiepskim piwem.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomijając super fachowe odpowiedzi to zapytam grzecznie o recepturę i czas kiedy ten super problem nastąpił. Dodam,że czasami do moich piw dodaję grysik kukurydziany więc znam smak i zapach :P

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasadnicze pytanie - czy to piwo przefermentowało, czy jeszcze jest w trakcie? Bo podejmowanie jakichkolwiek decyzji o wylaniu do kanału w trakcie fermentacji to nie jest dobry pomysł. Po pierwsze DMS ulatnia się razem z CO2 i jego poziom może zmaleć, po drugie możesz go mylić z innymi aromatami siarkowymi, które już na pewno zmaleją, jeżeli są pochodzenia fermentacyjnego a nie infekcyjnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słody monachijski i pilzneński + caraffa I na koniec zacierania. Piwo było zacierane w temp. 65 C, 90min . Gotowane z chmielem 60min. Obecnie piwo fermentuje drugi tydzień, blg 2,5.

Drożdże S-04. Jeszcze go nie wylałem, pytam co z tym zrobić na forum, bo mam bardzo małe doświadczenie, a taki problem pojawił mi się po raz pierwszy. Problem wykryłem wczoraj w nocy po powrocie z pracy gdy sprawdzałem poziom blg. Z ciekawości powąchałem i takie rzczy odkryłem Panowie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnią rzeczą jaką bym zrobił to wylanie.

I tak już włożyłeś kupę pracy, czasu i surowców w uwarzenie, więc zabutelkowanie, choćby w PETy to mały pikuś. Jeszcze się okaże, że to nie DMS a co innego i piwo po 3 miesiącach będzie dobre. Jak to mawiają, wylać zawsze zdążysz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak uwarzyłem pierwszą warkę ze słodów i sporą ilością chmielu prawie płakałem nad fermentorem, że tyle pracy i zachodu pójdzie w kanał bo mam DMS. Na nic zdały się tłumaczenia innych "wąchaczy", że widać nie wiem jak pachnie kukurydza ;) Piwa nie wylałem, było bardzo dobre a zapach, który uważałem za DMS to był normalny zapach gotowanej brzeczki i chmielu. Ale ja nigdy nie robiłem nic z kukurydzy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wylać zawsze zdążysz. Poczekaj, przefermentuj do końca, zabutelkuj i czekaj. Może nie będzie tak źle? Młode piwo różnie pachnie i smakuje, często źle. Daj mu czas, próbuj je co 2 tygodnie. Jak po 2-3 miesiącach w butelkach dalej będzie niepijalne to wtedy możesz wylać, ale zyskujesz 100% pewności, że już nic z tego piwa nie będzie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.