Jump to content
Sign in to follow this  
MarLeb

5 tygodni fermentacji burzliwej i ciągle mało

Recommended Posts

Cześć,

 

Na wstępie zaznaczę, że mam małe doświadczenie. Raptem kilkanaście warek z tego pils, którego dotyczy ten wątek to mój drugi pils jaki zrobiłem.

 

 

Blisko 5 tygodni temu pils poszedł do lodówki, do temperatury 10 st. C.

Z drożdżami Wyeast 2278. Drożdże zadałem w temperaturze ok 15st C po czym od razu włożyłem do lodówki.

W tym momencie mam ok 7 BLG z 13,5 początkowych. Na górze piana i wygląda jakby normalnie fermentowało. Zapach i smak piwa też jest ok.

Gdyby to był 2 lub 3 tydzień to był się tym nie zajmował. Jednak za 2 dni minie 5 tygodni.

 

Zacierałem:

50st C - 10 min

62st C - 20 min

72st C - 40 min

76st C - 10 min

 

Pewnie przy tej warce poczekam kolejny tydzień i zobaczę czy spada BLG i tak do skutku, czyli aż przestanie spadać. Pod warunkiem, że spadnie jeszcze o połowę.

 

Proszę jednak o Wasze rady na przyszłość. Co mogłem zrobić nie tak? Czego się wystrzegać aby tyle nie trwała fermentacja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja strzelam, że z paczki poszło.

Mi przy starterze (24h) ruszyło po 4 dniach... ale po 3tygodniach drożdże zjadły znacznie więcej niż w Twoim przypadku. Cóż, następnym razem przytrzymam dłużej starter na mieszadle :) Także robiłem pilsa 13-13,5 blg.

 

Nie mniej jednak, aż 5 tygodni... :O

Edited by Michal_87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę mało danych, więc napiszę bardzo ogólnie:

- rozpędzać drożdże na starterze

- używać drożdży dobrze przechowywanych, w terminie ważności

- sprawdzić ballingomierz / termometr użyty do zacierania / coś co mierzy temperaturę w lodówce

- dobrze napowietrzać brzeczkę przed zadaniem drożdży

- stopniowo podnosić temperaturę fermentacji 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A te pomiary obecnie to wykonujesz spławikiem, tak?

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za rady.

Tak faktycznie prosto z paczki. U mnie paczka była przechowywana w lodówce. Złamałem wewnętrzny starter na 4 dni przed zadaniem od tego momentu trzymałem w 20st C. Paczka miała datę produkcji na 2 miesiące wstecz wiec była świeża.

Co do pomiarów to robię spławikiem. Na poprzednich warkach nie oszukiwał. Termometr też jest nowy i świeżo sprawdzony.

W lodówce mam termostat elektroniczny i niezależny termometr.

Trochę się wzbraniam przed robieniem startera. Wynika to z posiadania jedynie wiedzy teoretycznej. Chyba jednak będzie trzeba zacząć testować i to rozwiązanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę się wzbraniam przed robieniem startera. Wynika to z posiadania jedynie wiedzy teoretycznej. Chyba jednak będzie trzeba zacząć testować i to rozwiązanie.

No niestety, albo suchary albo startery. Tutaj nie ma innego wyjścia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
No niestety, albo suchary albo startery. Tutaj nie ma innego wyjścia.

Mild/grodzisz 7-8 blg, 10 litrów. Wyjście jest zawsze. 

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

No chyba, że tak, ale nie wiem, w którym miejscu zrobienie 10 litrowej warki jest łatwiejsze od zrobienia startera ;)

 

A 20 litrów bez startera już bym nie zrobił, nawet milda czy grodzisza. Do 10 litrowej ok, ale max przy 1-2 miesięcznej fiolce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ziomala z za miedzy, gotuje w Ostrorogu

To i ja Ciebie witam :) Znając "obszerność" i "specyfikację" naszego regionu zakładam, że się znamy. Jak nie osobiście to z widzenia hahah.

 

 

 

Trochę się wzbraniam przed robieniem startera. Wynika to z posiadania jedynie wiedzy teoretycznej. Chyba jednak będzie trzeba zacząć testować i to rozwiązanie.

No niestety, albo suchary albo startery. Tutaj nie ma innego wyjścia.

 

Jeszcze raz wszystkim  dziękuję za informacje i rady.

Wcześniejszego pilsa robiłem na suchych, a na płynnych tylko górniaki. Z tego pomyliłem dwa pojęcia i do lodówki posłałem drożdże bez rozmnażania.

Następny pils już ze startera, zgodnie z Waszymi poradami.

 

Mam jeszcze pytanie bezpośrednio do tej warki. Mam wrażenie, że fermentacja nadal trwa (przekonam się o tym za kilka dni). Jednak co jeśli się mylę i fermentacja się zatrzymała lub gdy nie dofermentuje: 

 

1. Kanał?

2. Dosypać jakiś suchych?  Coś się w lodówce z dolnych znajdzie.

3. Zwiększyć temperaturę? Chciałbym jednak aby wyszło coś co przy pilsie chociaż "stało".

4, ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.