Paweł N 1 Posted May 3, 2017 (edited) Witajcie, chodzi mi po głowie dodanie wysuszonych płatków róż do witbiera, bo myślę że może to dać fajny efekt w połączeniu ze skórkami pomarańczy i cytryny. Na naszych forach informacje są skąpe, a na amerykańskich ścierają się dwie wizję: dodawanie na ostatnie 10 minut gotowania+na cichą albo robienie herbaty i dodawanie ekstraktu. Czy ma ktoś doświadczenia z podobnymi dodatkami i zechciałby się podzielić? Pozdr Edited May 3, 2017 by Paweł N Quote Share this post Link to post Share on other sites
the_doctor 20 Posted May 3, 2017 Witajcie, chodzi mi po głowie dodanie wysuszonych płatków róż do witbiera, bo myślę że może to dać fajny efekt w połączeniu ze skórkami pomarańczy i cytryny. Na naszych forach informacje są skąpe, a na amerykańskich ścierają się dwie wizję: dodawanie na ostatnie 10 minut gotowania+na cichą albo robienie herbaty i dodawanie ekstraktu. Czy ma ktoś doświadczenia z podobnymi dodatkami i zechciałby się podzielić? Pozdr Niedługo będzie podobne piwo od jednego z polskich browarów rzemieślniczych w kooperacji z innym browarem;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Paweł N 1 Posted May 4, 2017 Mam nadzieję, że przeglądają forum i podzielą się wrażeniami:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bourdell 1 Posted May 7, 2017 Ja dałem na cichą i dały super efekt, polecam je zalać gorącą wodą żeby zdezynfekować i całość wlać do piwa. Dawka ok 5g na litr. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bielo 15 Posted May 9, 2017 5g świeżych płatków? Quote Share this post Link to post Share on other sites
JackStyle 19 Posted May 9, 2017 (edited) Robiłem piwo typowo różane. Wrzuciłem 10g płatków na litr piwa. Nie parzyłem i nie dezynfekowałem. Robiłem test z gotowanymi płatkami, ale oprócz aromatu dają taniczne, ściągające uczucie, polecam wrzucić świeże, dają lepszy efekt i właściwie sam aromat i kolor, także możesz śmiało nachmielić na goryczkę. Radzę też wyciągnąć płatki jak stracą kolor, bo potem oddają już tylko trawiaste posmaki. Oczywiście konieczna będzie też filtracja, bo płatki nie chcą za bardzo opadać na dno. Powodzenia. Edited May 9, 2017 by JackStyle Quote Share this post Link to post Share on other sites
Paweł N 1 Posted May 12, 2017 Dzięki wielkie za wskazówki! Ponieważ mamy tu 2 opcje: 5 g/l i 10g/l to postanowiłem dać 7,5:P Wleję na cichą ale przed tym jednak wyparzę w gorącej wodzie bo nie chciałbym ryzykować zakażenia (po nazwie browaru kolegi powyżej wnoszę, że infekcje mu jednak niestraszne!). Tak sobie myślę, żeby nie wyciągać tanicznych posmaków nie będę trzymał ich we wrzątku tylko szybko wyciągnę i dodam przestudzony płyn jak i płatki osobno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JackStyle 19 Posted May 12, 2017 (edited) Dzięki wielkie za wskazówki! Ponieważ mamy tu 2 opcje: 5 g/l i 10g/l to postanowiłem dać 7,5:P Wleję na cichą ale przed tym jednak wyparzę w gorącej wodzie bo nie chciałbym ryzykować zakażenia (po nazwie browaru kolegi powyżej wnoszę, że infekcje mu jednak niestraszne!). Tak sobie myślę, żeby nie wyciągać tanicznych posmaków nie będę trzymał ich we wrzątku tylko szybko wyciągnę i dodam przestudzony płyn jak i płatki osobno.Z Infekcjami trzeba żyć w zgodzie Co do wyparzania, to radzę jak kolega z wcześniejszego postu dodać płatki razem z wodą. Z tego co pamiętam, w gorącej wodzie szybko tracą kolor (jeśli Ci na nim zależy), którego i tak nie jest bardzo dużo. Zresztą sam stwierdzisz w trakcie Edited May 12, 2017 by JackStyle Quote Share this post Link to post Share on other sites
KiKeL 0 Posted June 25, 2018 Te płatki róż kupowaliście w kwiaciarni czy np. w sklepie ekologicznym( suszone płatki), jeżeli w kwiaciarni to czy preparaty którymi są spryskiwane kwiaty nie zepsują piwa? Może zamiast wyparzać płatki too umyć i wymrozić ? Dzięki ! Pozdro! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Paweł N 1 Posted July 4, 2018 Ja osobiście kupowałem w Carrefourze na dziale ze zdrową żywnością albo lepszymi herbatami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przymus 1 Posted July 14, 2018 Eksperymentowałem raz z płatkami tulipanów, dodałem ok 100gr mrożonych platków na cichą na ok 10L piwa, nie parzyłem ni nic podobnego. Dawka zdecydowanie zbyt wysoka, całkowicie zdominowaly piwo, mimo iż smak i aromat bardzo ciekawy. Oczywiście infekcja także wskoczyła, więc na przyszłość będę próbował wcześniej zalewać płatki alkoholem i dodawać w postaci ekstraktu. Quote Share this post Link to post Share on other sites