Jump to content
Jazzman108

Warka II - Ekstrakt i ziarna specjalistyczne

Recommended Posts

Dziś zabrałem się za drugą warkę. Zaciekawił mnie ten temat:

 

http://www.piwo.org/forum/t435-Warzenie-z-ekstraktem-i-ziarnami-specjalistycznymi.html

 

Postanowiłem więc spróbować. dopiero co dodałem drożdże, więc pozostaje mi tylko czekać.

 

3,4 KG. ekstraktu WES

Drożdże US-05

0,5 KG. słód karmelowy

125 Gr. słód czekoladowy

chmiel goryczkowy Marynka

chmiel aromatyczny Lubelski

 

Wyszło ok. 20L i 12,5°Blg

 

Sposób w sumie mało popularny. Gdy piwo dojrzeje postaram się tu zamieścić jakieś zdjęcie.

 

Robił ktoś piwo tą metodą ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oprócz tego że zamieścisz foto to jeszcze przywieź to piwko do degustacji na któreś ze spotkań :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sposób w sumie mało popularny. Gdy piwo dojrzeje postaram się tu zamieścić jakieś zdjęcie.

Raz robiłem. I jak to pierwszy raz miałem oczywiście trochę pytań i uwag.

Piwo generalnie wyszło takie sobie. Da się wypić, ale bez rewelacji. Jak dla mnie jednak czuć że to z ekstraktów - gdybym robił jeszcze raz to dałbym mocniejsze karmelowe, i/albo więcej palonych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tak robię czasami zimą kiedy nie chce mi się warzyć w zimnym garażu :)

 

Jeżeli chodzi o smak piwa to nie ma różnicy, bo przeciesz piwa z ekstraktów i słodów specjalistycznych wygrywają konkursy piwowarskie i to nie w osobnej kategorii, ale w kompetycji z piwami z samych słodów.

 

Gdy używasz suchy ekstrakt i ekstrakty z puszek koszty warki są trochę wyższe, ale tutejsze sklepy mają własny extrakt płynny który sprzedają na wagę w wiaderkach albo w plastikowych butelkach po mleku ;)

 

Sam mam takie puste wiaderko w bagażniku, na wypadek gdy w drodze powrotnej z pracy wpadnie mi do głowy by uwarzyć mocniejsze IPA albo Imperial Stout OG 1.070+. Dodaje wtedy trochę ekstraktu aby podnieść OG.

 

Jedyna różnica to ciemniejszy kolor. Także chyba koloru Kolscha nie uzyskasz z ekstraktu: LME ma kolor 7 L, a pils albo pale ma kolor 2 L.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja przebiegła bardzo szybko. Zeszło z 12,5°Blg do 2°Blg .

 

Posiadam tylko jeden fermentor więc cichą darowałem.

Wyszło 39 butelek. Za jakieś 10 dni przeniosę je w chłodniejsze miejsce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miało być otworzone wieczorkiem, a zostało przy warzeniu pszenicznego :D

 

Smakuje mi o wiele bardziej od pierwszej warki z brewkita. Piwo ma mocną goryczkę. Pienistość o wiele lepsza od pierwszej warki. Piana utrzymuje się do samego końca.

 

p1000294g.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopiero się zdziwisz jak zaczniesz prawdziwe zacieranie :smilies::beer: Wtedy poznasz prawdziwy smak prawdziwego PIWA :/:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

:)

 

Zapomniałem napisać że chmieli było po 30g(granulat) na początek cały goryczkowy i 1/2 aromatycznego, reszta aromatycznego na ostanie 15-10min. goryczka wyszła wyraźna, więc możesz użyć mniejszej ilości chmielu.

 

 

Pozdr.

Edited by Jazzman108

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.