Jazzman108 0 Posted March 2, 2010 Dziś zabrałem się za drugą warkę. Zaciekawił mnie ten temat: http://www.piwo.org/forum/t435-Warzenie-z-ekstraktem-i-ziarnami-specjalistycznymi.html Postanowiłem więc spróbować. dopiero co dodałem drożdże, więc pozostaje mi tylko czekać. 3,4 KG. ekstraktu WES Drożdże US-05 0,5 KG. słód karmelowy 125 Gr. słód czekoladowy chmiel goryczkowy Marynka chmiel aromatyczny Lubelski Wyszło ok. 20L i 12,5°Blg Sposób w sumie mało popularny. Gdy piwo dojrzeje postaram się tu zamieścić jakieś zdjęcie. Robił ktoś piwo tą metodą ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted March 2, 2010 Oprócz tego że zamieścisz foto to jeszcze przywieź to piwko do degustacji na któreś ze spotkań Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stasiek 112 1 Items Posted March 2, 2010 Sposób w sumie mało popularny. Gdy piwo dojrzeje postaram się tu zamieścić jakieś zdjęcie. Raz robiłem. I jak to pierwszy raz miałem oczywiście trochę pytań i uwag. Piwo generalnie wyszło takie sobie. Da się wypić, ale bez rewelacji. Jak dla mnie jednak czuć że to z ekstraktów - gdybym robił jeszcze raz to dałbym mocniejsze karmelowe, i/albo więcej palonych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jazzman108 0 Posted March 3, 2010 Piwko bardzo ładnie fermentuje Na wierzchu powstała bardzo ładna piana. Fermentor stoi w pomieszczeniu w którym temp. waha się między 20°C -24°C . Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted March 3, 2010 (edited) Ja tak robię czasami zimą kiedy nie chce mi się warzyć w zimnym garażu Jeżeli chodzi o smak piwa to nie ma różnicy, bo przeciesz piwa z ekstraktów i słodów specjalistycznych wygrywają konkursy piwowarskie i to nie w osobnej kategorii, ale w kompetycji z piwami z samych słodów. Gdy używasz suchy ekstrakt i ekstrakty z puszek koszty warki są trochę wyższe, ale tutejsze sklepy mają własny extrakt płynny który sprzedają na wagę w wiaderkach albo w plastikowych butelkach po mleku Sam mam takie puste wiaderko w bagażniku, na wypadek gdy w drodze powrotnej z pracy wpadnie mi do głowy by uwarzyć mocniejsze IPA albo Imperial Stout OG 1.070+. Dodaje wtedy trochę ekstraktu aby podnieść OG. Jedyna różnica to ciemniejszy kolor. Także chyba koloru Kolscha nie uzyskasz z ekstraktu: LME ma kolor 7 L, a pils albo pale ma kolor 2 L. Edited March 3, 2010 by scooby_brew Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jazzman108 0 Posted March 8, 2010 Fermentacja przebiegła bardzo szybko. Zeszło z 12,5°Blg do 2°Blg . Posiadam tylko jeden fermentor więc cichą darowałem. Wyszło 39 butelek. Za jakieś 10 dni przeniosę je w chłodniejsze miejsce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jazzman108 0 Posted March 15, 2010 Piwko przeniesione w chłodniejsze miejsce Pierwszą butelkę otworze w sobotę dokładnie o 20:40. Do ostatniego meczu Rugby 6 Nations Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jazzman108 0 Posted March 20, 2010 Miało być otworzone wieczorkiem, a zostało przy warzeniu pszenicznego Smakuje mi o wiele bardziej od pierwszej warki z brewkita. Piwo ma mocną goryczkę. Pienistość o wiele lepsza od pierwszej warki. Piana utrzymuje się do samego końca. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pako1 3 Posted March 20, 2010 Dopiero się zdziwisz jak zaczniesz prawdziwe zacieranie Wtedy poznasz prawdziwy smak prawdziwego PIWA Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkc 1 Posted March 26, 2010 ładnie to wygląda:beer: mogę spytać, jaki to ekstrakt został użyty? jasny,ciemny czy bursztynowy?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jazzman108 0 Posted March 26, 2010 1,7kg jasny + 1,7kg bursztynowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkc 1 Posted March 26, 2010 dzięki, no to już wiem co zrobię jak zwolni mi się pojemnik Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jazzman108 0 Posted March 26, 2010 (edited) Zapomniałem napisać że chmieli było po 30g(granulat) na początek cały goryczkowy i 1/2 aromatycznego, reszta aromatycznego na ostanie 15-10min. goryczka wyszła wyraźna, więc możesz użyć mniejszej ilości chmielu. Pozdr. Edited March 26, 2010 by Jazzman108 Quote Share this post Link to post Share on other sites