Jump to content
Eselchen

Budowa kadzi zaciernej-pare wątpliwości

Recommended Posts

Dzień dobry

Zaprojektowałem już niemal wszystkie elementy do kadzi zaciernej z garnka 50l. Został mi jedynie temat fałszywego dna. Wiadomo, że musi być przecięte na pół, aby dało się je włożyć przy zamontowanych grzałkach. I właśnie nie wiem jak je później umiejscowić na dnie, żeby się nie ruszało. Drugą niewiadoma jest, jak przytwierdzić oś mieszadła do otworu na środku FD, jeżeli będzie one przecięte. Ostatnia rzeczą jest długość nóżek podporowych. Zamocowany zawor spustowy od boku garnka narzuca długość nóżek równą 60mm. Czy taka odległość nie będzie za duża ?

Edited by quattro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby wypozycjonować fd możesz np zrobić wcięcie (albo dwa) na jego krawędzi i ściance gara przyspawać coś o takim samym kształcie, taki wpust. Druga prosta metoda to wspawać w dno fermentora kołek bazujący o długości 62-63mm i w fd wywiercić otwór pod ten kołek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Wiadomo, że musi być przecięte na pół, aby dało się je włożyć przy zamontowanych grzałkach

Otóż właśnie nie musi.

U mnie fd jest w jednym kawałku i daje się wsadzić bez problemu.

A przeszkody są 4. Dwie grzałki, sonda temp. , śruba mocująca fd która  jednocześnie centruje mieszadło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam kadź z kega, FD jest z dwóch kawałków, ale mieszadło nie opiera się na dnie tylko jest zawieszone, natomiast samo FD jest "dosztywnione" przyłączem do kranu które jest poprowadzone nad FD, podobnie sonda jest wprowadzona z góry, ale ja mam tylko jeden rząd łopat i to akurat w dolnej cześci mieszadła, stąd też sonda wprowadzona z góry, jest tuż nad łopatami ale też zanurzona w zacierze około 1/3 wysokości lustra zacieru.

 

W wolnej chwili wrzucę zdjęcia mojego rozwiązania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale kolega quattro będzie robił w garnku a nie w kegu.

A wg mnie, jeśli jeszcze nie masz garnka, proponuję się zastanowić nag kegiem na kadź zacierną.

Odpada problem nóżek, przecinania i mocowania fd.

Podpora dla mieszadła jest całkowicie zbędna tak samo jak mocowanie fd w kegu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam zrobioną kadż z kega i nie ma problemu z całym fałszywym dnem ,podobnie będzie w garze 50l

WP_20170314_16_04_59_Pro.jpg

Z tego co się orientuje FD do kega jest mniejsze niż średnica kega. Natomiast w garnku, FD będzie mieć 395mm a garnek ma 400mm. Nie wydaje mi się, aby udało je się wcisnąć w całości

 

Ale kolega quattro będzie robił w garnku a nie w kegu.

A wg mnie, jeśli jeszcze nie masz garnka, proponuję się zastanowić nag kegiem na kadź zacierną.

Odpada problem nóżek, przecinania i mocowania fd.

Podpora dla mieszadła jest całkowicie zbędna tak samo jak mocowanie fd w kegu.

Sęk w tym, że w garnku warze już 2 lata i nadeszła pora na automatyzację procesu zacierania :)

Edited by quattro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sęk w tym, że w garnku warze już 2 lata i nadeszła pora na automatyzację procesu zacierania :)

 

 

E tam myślę, że garnek sprzedasz za więcej niż kupisz używanego kega i jeszcze zostanie na jakieś graty :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

FD będzie mieć 395mm a garnek ma 400mm

 

Aż 5 mm luzu???

Toż całe młóto tamtędy przeleci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

FD będzie mieć 395mm a garnek ma 400mm

 

Aż 5 mm luzu???

Toż całe młóto tamtędy przeleci.

 

To w takim razie zrobię na 398mm, będzie po 1mm luzu z każdej strony

Share this post


Link to post
Share on other sites

To w takim razie zrobię na 398mm, będzie po 1mm luzu z każdej strony

Wcześniej dokładnie zmierz średnicę wewnętrzną garnka na poziomie umieszczenia fałszywego dna! Prawdopodobnie 398 mm będzie ciut za ciasno. Typoszereg FD dla garnków jest mniej więcej taki: 357, 397, 447 i 497 mm. Ale przed wykonaniem FD koniecznie trzeba sprawdzić średnicę swojego garnka.

Edited by PiwoLab

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam Falszywe dno polozone na zaprojektowanym przeze mnie stelazu ktory swietnie sie sprawdza. FD 6cm od dna? to Ty tam 2.5 cala spust przewidujesz? :D 3/4 cala w zupelnosci wystarczy i FD maksymalnie 3cm nad dnem.

Otwor centrujacy mieszadla w falszywym dnie jest kompletnie zbedny w tym przypadku.

post-16453-0-92919600-1493666110_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

(..) FD 6cm od dna? to Ty tam 2.5 cala spust przewidujesz? :D 3/4 cala w zupelnosci wystarczy i FD maksymalnie 3cm nad dnem.

Kran mam już zamontowany. Po dokładnych pomiarach wyszło, że górna krawędź nakrętki, która trzyma zawór jest na wysokości 5cm od dna. Otworu nie mogłem niżej wywiercić, bo nie zakręciłbym nakrętki.

Edited by quattro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skopales temat spustu. Pod Falszywym dnem bedziesz miec za duzo cieczy i nie spuscisz calej brzeczki.

Jesli jeszcze masz taka mozliwosc to znajdz dobrego spawacza, zaslep otwor i wspawaj Nypel jednostronny zlicowany z dnem garnka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może jeszcze ma kupić nowy gar   :facepalm: , wystarczy że dołoży odpowiednio przygięta rurkę i cała brzeczkę odbierze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

(...), wystarczy że dołoży odpowiednio przygięta rurkę i cała brzeczkę odbierze.

Kolanko nada się ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak głupawo zapytam. Masz drugi gar do gotowania? Czy masz zamiar też gotować w tym samym? Wydaje mi się że karkołomne dostosowywanie aktualnego gara na kadź zacierno filtracyjną skończy się poszukiwaniem drugiego gara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieszadło unosi się nad dnem, i nałożone jest na pręt centrujący wspawany w dno.

Edited by prowokator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

Poratujcie swoim doświadczeniem, robię kadź zacierną z kega din 50l.

Plan jest taki aby filtrować poprzez ponacinaną rurkę miedzianą lub filtrator z wężyka (aby nie wchodził w mieszadło przetestuję sztywne uformowanie go za pomocą pręta nierdzewnego) 

Mam problem gdzie umieścić zawór.

Montując go z boku nie mogę zrobić tego nisko przy samym dnie ponieważ jest tam miejsce spawu kołnierza. Mogę go przesunąć wyżej i zrobić takie rozwiązanie:

image.png.908392ea7261f6991d2b527cb20cddea.png

Zastanawiam się jednak czy takie rozwiązanie nie powoduje dużej ilości strat brzeczki ? Na końcu czerwonej rurki zamontuje filtrator,, czy grawitacyjnie będzie to w stanie sobie poradzić aby nie było tak dużych strat ?

 

Mogę też zamontować zawór na samym dnie, nie odrzucam a tego rozwiązania. Jednak w planach jest zrobienie układu '3 tier brewing system' i zależy mi na wysokości bo z trzema naczyniami mogę ledwo zmieścić się pod sufitem mojej piwnicy :) 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyśsie. Jeśli rurka spustowa będzie o odpowiednio małej średnicy to będzie ssanie aż zacznie się odsłaniać filtrator. Ale... prędzej czy później zamontujesz fałszywe dno. A tu kran ma być na dole. Może zrób to na kegu euro, jest niższy. Zachęcam, przed FD nie uciekniesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego uważasz, że przed FD nie ucieknę ? Aż tak dobre jest to rozwiązanie ? 

 

P.S FD można też z króćcem bocznym 

image.png.a10d31666ab18d37087e3c87f2a03112.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.