Jump to content
Bourdell

Sroga siara w pszenicy mauribrew weiss, butelkować?

Recommended Posts

17 dni temu uwarzyłem pszenicę na wyjazd integracyjny, który jest w następny weekend.

Niestety mimo podniesienia temp z 17 do 25 po 4 dniach po zadaniu drożdży i tak wywaliły mi taką siarę, że musiałem wietrzyć mieszkanie.

Potem po zlaniu na cichą obudziły się na 2 dni i znowu to samo.

3 dni temu wrzuciłem rurki miedziane i siara już jest tylko delikatna. Jednak samo piwo w szkle pachnie kanałem z bananem.

Po zakręceniu puszcza bąka, i pachnie bardzo drożdżowo.

Fermentacja się zatrzymała dziś jednak nie wiem czy to butelkować czy olać. Ma to być smaczne piwo do grilla na wyjazd, a nie wąchania i zachwytu. Jednak obsrany banan nie przejdzie.

Czy ta siara się zredukuje w butelkach do soboty do akceptowalnego poziomu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.