Skocz do zawartości

receptura na bursztynowe ale


PiotrekU

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro zabieram się za warzenie bursztynowego ale.

ma być pełne, słodkie ale nie męczące i mulące, delikatnie chmielone ameryką na 35 IBU, ok. 14 plato, fermentowane przy użyciu US-05

Pijalność ponad wszytko

 

planowany zasyp:

3,0 pilzneński 

2,0 monachijski 

0,3 carared  

0,3 amber malt 

0,3 cristal  

 
Nie za duzo tych karmeli?
Edytowane przez PiotrekU
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siema

Mój zasyp swego czasu był taki:

pilzneński 4,5kg

biscuit       300g

carared     300g

caraaroma 250g

crystal II       50g

To był świadomy zasyp, ale odpowiadając na twoje pytanie to za dużo tych karmeli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ma być pełne, słodkie ale nie męczące i mulące

Zasyp zasypem ale jak zamierzasz zacierać? Na słodko czy na wytrawnie? Jakieś przerwy czy jednotemperatrowo? A może dekokcja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja następna warka to ma być coś w ten deseń, podobne IBU, jednak bardziej ciemniejsza od "amber". Planuję taki zasyp:

 

Pilsneński - 2,5 kg;

Monachijski II - 2 kg;

Carahell - 0,25 kg

Caramunich II - 01, kg;

plus woda z ekstrachowania 150 g jęczmienia prażonego dodana do zacieru.

 

Będę chmielił na aromat i na zimno Fugglem ze swojego chmielnika. Drożdże te same.

 

 

Jeśli zaś chodzi o kolor, to swojego czasu warzyłem coś takiego:

 

Pale Ale - 3,7 kg

Karmelowy 30 - 0,2 kg

 

i kolor wyszedł mi idealnie bursztynowy.

Edytowane przez korek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.