PiotrekU 6 Posted April 28, 2017 (edited) Jutro zabieram się za warzenie bursztynowego ale. ma być pełne, słodkie ale nie męczące i mulące, delikatnie chmielone ameryką na 35 IBU, ok. 14 plato, fermentowane przy użyciu US-05 Pijalność ponad wszytko planowany zasyp: 3,0 pilzneński 2,0 monachijski 0,3 carared 0,3 amber malt 0,3 cristal Nie za duzo tych karmeli? Edited April 28, 2017 by PiotrekU Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr_Herman 9 Posted April 29, 2017 Siema Mój zasyp swego czasu był taki: pilzneński 4,5kg biscuit 300g carared 300g caraaroma 250g crystal II 50g To był świadomy zasyp, ale odpowiadając na twoje pytanie to za dużo tych karmeli. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Igorrodz 27 Posted May 5, 2017 ma być pełne, słodkie ale nie męczące i mulące Zasyp zasypem ale jak zamierzasz zacierać? Na słodko czy na wytrawnie? Jakieś przerwy czy jednotemperatrowo? A może dekokcja? Quote Share this post Link to post Share on other sites
korek 9 Posted May 7, 2017 (edited) Moja następna warka to ma być coś w ten deseń, podobne IBU, jednak bardziej ciemniejsza od "amber". Planuję taki zasyp: Pilsneński - 2,5 kg; Monachijski II - 2 kg; Carahell - 0,25 kg Caramunich II - 01, kg; plus woda z ekstrachowania 150 g jęczmienia prażonego dodana do zacieru. Będę chmielił na aromat i na zimno Fugglem ze swojego chmielnika. Drożdże te same. Jeśli zaś chodzi o kolor, to swojego czasu warzyłem coś takiego: Pale Ale - 3,7 kg Karmelowy 30 - 0,2 kg i kolor wyszedł mi idealnie bursztynowy. Edited May 7, 2017 by korek Quote Share this post Link to post Share on other sites