Jump to content
PiotrekU

receptura na bursztynowe ale

Recommended Posts

Jutro zabieram się za warzenie bursztynowego ale.

ma być pełne, słodkie ale nie męczące i mulące, delikatnie chmielone ameryką na 35 IBU, ok. 14 plato, fermentowane przy użyciu US-05

Pijalność ponad wszytko

 

planowany zasyp:

3,0 pilzneński 

2,0 monachijski 

0,3 carared  

0,3 amber malt 

0,3 cristal  

 
Nie za duzo tych karmeli?
Edited by PiotrekU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siema

Mój zasyp swego czasu był taki:

pilzneński 4,5kg

biscuit       300g

carared     300g

caraaroma 250g

crystal II       50g

To był świadomy zasyp, ale odpowiadając na twoje pytanie to za dużo tych karmeli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ma być pełne, słodkie ale nie męczące i mulące

Zasyp zasypem ale jak zamierzasz zacierać? Na słodko czy na wytrawnie? Jakieś przerwy czy jednotemperatrowo? A może dekokcja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja następna warka to ma być coś w ten deseń, podobne IBU, jednak bardziej ciemniejsza od "amber". Planuję taki zasyp:

 

Pilsneński - 2,5 kg;

Monachijski II - 2 kg;

Carahell - 0,25 kg

Caramunich II - 01, kg;

plus woda z ekstrachowania 150 g jęczmienia prażonego dodana do zacieru.

 

Będę chmielił na aromat i na zimno Fugglem ze swojego chmielnika. Drożdże te same.

 

 

Jeśli zaś chodzi o kolor, to swojego czasu warzyłem coś takiego:

 

Pale Ale - 3,7 kg

Karmelowy 30 - 0,2 kg

 

i kolor wyszedł mi idealnie bursztynowy.

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.