Jump to content
Sign in to follow this  
Wolfmark

Czy weizen powinien/może tak smakować i pachnieć?

Recommended Posts

Dzień dobry-wieczór.

 

15 kwietnia tego roku, popełniłem weizena.

Receptura i przebieg zacierania miały się następująco:

 

Zacieranie - zasyp:

 

pale ale - strzegom - 2,2 kg;

pszeniczny - strzegom - 2,2 kg;

zakwaszający - weyermann - 150 g;

płatki jęczmienne - 100 g;

łuska ryżowa - 100 g;

 

Zacieranie:

 

pszenica - infuzja 5 l @ 49 stC - 25' @ 46-47 stC;

pozostałe - infuzja 5,5 l @ 76 stC;

po połączeniu - 7' @ 65 stC, podgrzane do 72 stC - 60', dogrzewane, żeby mniej więcej utrzymać temperaturę;

mash - 10' @ 76-78 stC;

 

Wysładzanie:

Wysładzałem ~14l wody @ 74-78 stC. Dwukrotnie zamieszałem we wiadrze, żeby podnieść wydajność.

 

Chmielenie:

Gotowanie - 65';

Lubelski 27 g - 60';

 

Po chmieleniu całość (z chmielinami) przelałem do wiadra. Wyszło tego około 18l @ 12 BLG.

 

Chłodziłem w miednicy z wodą, do której dorzuciłem parę butelek z zamrożoną wodą i wkładami do przenośnej lodówki. Trwało to jakieś 4-5 h.

 

Drożdże:

 

Użyłem suchych WB-06, namoczone przez ~30', zadane do brzeczki @ 20 stC.

 

W tej chwili zeszło do ~2 BLG

 

Piwo fermentuje od 15 kwietnia. Pomieszczenie z fermentorem przez pierwszy tydzień miało temperaturę 18,5 - 19,5 stC. Od paru dni jest 0,5 - 1 stC wyższa.
Początkowo zapach był w porządku. Może też zadziałała siła autosugestii, ale zapach bananów był  w porządku. Zaznaczę, że przez półtorej tygodnia nie zaglądałem pod wieczko, a jedynie wąchałem to, co samoczynnie wydostawało się na zewnątrz.

Teraz jednak zielone piwo wyraźnie pachnie jak surowe ciasto drożdżowe, a w smaku jest kwaskowate i trochę jak surowe ciasto drożdżowe.

Czy i na ile jest to normalne?
Czy coś w recepturze nawaliło?

Jakieś sugestie?

 

Dziękuję.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na moje 3-warkowe doświadczenie z WB-06 to nie powinieneś się niepokoić. Dają taki specyficzny kwaskowy posmak. Banan jest taki se, o goździkach to już nawet nie wspominam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na moje 3-warkowe doświadczenie z WB-06 to nie powinieneś się niepokoić. Dają taki specyficzny kwaskowy posmak. Banan jest taki se, o goździkach to już nawet nie wspominam.

 

Nie do końca... Pierwotnie również miałem takie wyniki na tych drożdżach ale od czasu kiedy zadaję pół paczki (underpitching) i zadaję je w niższej temperaturze (12-14C) stopniowo ją podnosząc do 20-21C to wyniki mam rewelacyjne... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Jancewicz, w takim razie jak przekładałoby się to na zadawanie gęstwy po WB-06? Wystarczy zadać połowę tego, co wychodzi z kalkulatora?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Jancewicz, w takim razie jak przekładałoby się to na zadawanie gęstwy po WB-06? Wystarczy zadać połowę tego, co wychodzi z kalkulatora?

 

Wydaje się na logikę, że tak... aczkolwiek gęstwy WB-06 nigdy nie używałem (nie warzyłem po prostu waizena po waizenie...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie przy najbliższej okazji zadam do jednej warki połowę mniej drożdży w niższej temperaturze, do drugiej połowę mniej drożdży, a do trzeciej dedykowaną ilość drożdży w niższej temperaturze i porównam efekty.

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.