Jump to content
jaceq

zamknięcie patentowe a kapsel

Recommended Posts

Wtam,mam pytanie czy jest możliwe aby zakapslowane piwo(kapslownica dwuramienna ETERNA) miało mniejsze nagazowanie niż piwo w butelkach z zamknięciem patentowym - różnice w smaku tego samego piwa i nasycenia po ok.30 dniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiedzi tak wiele. Źle zaciśnięty kapsel, źle rozmieszany surowiec do refermentacji, inaczej wymyte butelki.

Edited by Matz

Share this post


Link to post
Share on other sites

W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mojego doświadczenia wynika, że patent jest mocniejszy-bardziej szczelny od kapsla, ale czasami na nagazowanie trzeba dłużej czekać niż w przypadku kapslowanego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych.

:polew:

 

 

Nie wiem co w tym widzisz śmiesznego :) Stwierdzam fakt z mojej przedostatniej warki. Witbier zabutelkowany 3 rodzajami kapsli. Syrop cukrowy wymieszany dokładnie w fermentorze z kranem, więc nie wchodzi w grę nierówna jego ilość w butelkach. Po 4 tygodniach jest dość mocno zauważalna różnica w butelkach zakapslowanych miękkimi a butelkach z kapslami twardymi i zamknięciem patentowym (tu jest jednakowe nagazowanie, mocniejsze). Nie wiem, może to kwestia Eterny, która nierównomiernie zaciska różne rodzaje kapsli. Niedługo kupuję stołową to porównam ponownie :)

Edited by luki161

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych.

:polew:

 

 

Nie wiem co w tym widzisz śmiesznego :) Stwierdzam fakt z mojej przedostatniej warki. Witbier zabutelkowany 3 rodzajami kapsli. Syrop cukrowy wymieszany dokładnie w fermentorze z kranem, więc nie wchodzi w grę nierówna jego ilość w butelkach. Po 4 tygodniach jest dość mocno zauważalna różnica w butelkach zakapslowanych miękkimi a butelkach z kapslami twardymi i zamknięciem patentowym (tu jest jednakowe nagazowanie, mocniejsze). Nie wiem, może to kwestia Eterny, która nierównomiernie zaciska różne rodzaje kapsli. Niedługo kupuję stołową to porównam ponownie :)

 

Od ostatnich dziesięciu warek kapsluję tzw.miękkimi kapslami kapslownicą stołową i nie zauważyłem różnicy nagazowania między twardymi a miękkimi kapslami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

 

W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych.

Ciężko dyskutować z argumentem bo u mnie tak było, gdyż za chiny nie udowodnię Ci, że tak Ci się nie wydarzyło, niemniej jednak należy sobie uświadomić, że elementem zapobiegającym ewakuacji CO2 z butelki nie jest metalowa część kapsla tylko gumowa uszczelka po wewnętrznej jego stronie. Więc różne nagazowanie, piw z różnymi kapslami może implikować kapslowanie Twoją Gretą, która z jakichś względów nie dociąga miękkich kapsli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego zaznaczyłem, że może to kwestia kapslownicy w polączeniu z miękkoscią kapsla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.