jaceq 1 Posted April 28, 2017 Wtam,mam pytanie czy jest możliwe aby zakapslowane piwo(kapslownica dwuramienna ETERNA) miało mniejsze nagazowanie niż piwo w butelkach z zamknięciem patentowym - różnice w smaku tego samego piwa i nasycenia po ok.30 dniach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matz 9 Posted April 28, 2017 (edited) Odpowiedzi tak wiele. Źle zaciśnięty kapsel, źle rozmieszany surowiec do refermentacji, inaczej wymyte butelki. Edited April 28, 2017 by Matz Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted April 28, 2017 W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jasio 2 Posted April 28, 2017 W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych. 1 Adam Piwosz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
opeciarz 37 Posted April 28, 2017 No to niedokładnie kapslujesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted April 28, 2017 Z mojego doświadczenia wynika, że patent jest mocniejszy-bardziej szczelny od kapsla, ale czasami na nagazowanie trzeba dłużej czekać niż w przypadku kapslowanego piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted April 28, 2017 (edited) W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych. Nie wiem co w tym widzisz śmiesznego Stwierdzam fakt z mojej przedostatniej warki. Witbier zabutelkowany 3 rodzajami kapsli. Syrop cukrowy wymieszany dokładnie w fermentorze z kranem, więc nie wchodzi w grę nierówna jego ilość w butelkach. Po 4 tygodniach jest dość mocno zauważalna różnica w butelkach zakapslowanych miękkimi a butelkach z kapslami twardymi i zamknięciem patentowym (tu jest jednakowe nagazowanie, mocniejsze). Nie wiem, może to kwestia Eterny, która nierównomiernie zaciska różne rodzaje kapsli. Niedługo kupuję stołową to porównam ponownie Edited April 28, 2017 by luki161 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jasio 2 Posted April 28, 2017 W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych. Nie wiem co w tym widzisz śmiesznego Stwierdzam fakt z mojej przedostatniej warki. Witbier zabutelkowany 3 rodzajami kapsli. Syrop cukrowy wymieszany dokładnie w fermentorze z kranem, więc nie wchodzi w grę nierówna jego ilość w butelkach. Po 4 tygodniach jest dość mocno zauważalna różnica w butelkach zakapslowanych miękkimi a butelkach z kapslami twardymi i zamknięciem patentowym (tu jest jednakowe nagazowanie, mocniejsze). Nie wiem, może to kwestia Eterny, która nierównomiernie zaciska różne rodzaje kapsli. Niedługo kupuję stołową to porównam ponownie Od ostatnich dziesięciu warek kapsluję tzw.miękkimi kapslami kapslownicą stołową i nie zauważyłem różnicy nagazowania między twardymi a miękkimi kapslami Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted April 28, 2017 W miękkich kapslach zauważyłem u siebie, że mam mniejsze nagazowanie niż w twardych oraz w patentowych. Ciężko dyskutować z argumentem bo u mnie tak było, gdyż za chiny nie udowodnię Ci, że tak Ci się nie wydarzyło, niemniej jednak należy sobie uświadomić, że elementem zapobiegającym ewakuacji CO2 z butelki nie jest metalowa część kapsla tylko gumowa uszczelka po wewnętrznej jego stronie. Więc różne nagazowanie, piw z różnymi kapslami może implikować kapslowanie Twoją Gretą, która z jakichś względów nie dociąga miękkich kapsli. Quote Share this post Link to post Share on other sites
luki161 44 Posted April 28, 2017 Dlatego zaznaczyłem, że może to kwestia kapslownicy w polączeniu z miękkoscią kapsla. Quote Share this post Link to post Share on other sites