Skocz do zawartości

krany do piwa - jakie różnice.


bart07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Czy ktoś może mi wytłumaczyć jakie są różnice (praktyczne, dla naszych potrzeb) między poszczególnymi rodzajami kranów do piwa (np. takimi http://www.draughtquality.org/Faucet )

 

Planuję zakup do kegeratora, raczej na pokrywę, niż na drzwi. Koszt nie mały i próbowanie raczej nie wchodzi w grę...

 

Bart

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z moich obserwacji wynika że 90% barów czy pubów w Polsce używa kranów włoskiej firmy Celli.

http://en.celli.com/products/beertaps-and-valves_3/

 

Jak pisał kopyr większość z nich ma tzw. kompensator czyli dodatkowy zaworek do kontroli przepływu. Moim zdaniem b. przydatny.

Krany takie zaleca się do piw dobrze gazowanych, czyli popularnych w Polsce lagerów.

W Niemczech czy w Wielkiej Brytanii widziałem, że do wyszynku pszeniczniaków czy ale?s używają kraników bez zaworka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gość na aledrogo ( http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3466936 ) ma całą kolekcję kranów. Chciałbym jakiś podwójny, a nie wiem czym się różnią.

 

Bart

Wybierz jakieś 2-3 to zerknę, ale całej jego oferty nie będę analizował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie, bo powoli przymierzam się do kegeratora. Jak jest z chłodzeniem takiego kranu jak np. http://allegro.pl/item935642949_nalewak_do_piwa_metalowy_pozlacany.html, lub tego który posiada rurkę chłodzącą. Jak to się sprawdza w przypadku kegeratora? Do czego się ja podłącza, może dla nie których banalne pytanie, ale będę wdzięczny za odpowiedz lub jakiegoś linka.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie, bo powoli przymierzam się do kegeratora. Jak jest z chłodzeniem takiego kranu jak np. http://allegro.pl/item935642949_nalewak_do_piwa_metalowy_pozlacany.html, lub tego który posiada rurkę chłodzącą. Jak to się sprawdza w przypadku kegeratora? Do czego się ja podłącza, może dla nie których banalne pytanie, ale będę wdzięczny za odpowiedz lub jakiegoś linka.

 

Pozdrawiam

Sęk w ty, że do niczego. Jankesi stosują wiatraczki od kompa, które wtłaczają zimne powietrze. Dlatego IMO lepsze są krany na drzwiach. Aczkolwiek chyba skybert ma kolumnę bez wiatraczków i sobie chwali.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W normalnym ?barowym? układzie we wnętrzu kolumny powinien być jeszcze wąż którym przepływa w obiegu zamkniętym czynnik chodzący oziębiając dodatkowo kolumnę w środku. Oprócz tego piwo oczywiście jest chłodzone przepływowo w chłodnicy. W obleganych barach ma to znaczenie bo liczy się czas i chodzi o to aby piwo nalewać możliwie szybko, bez piany, otwierając maksymalnie zawór.

Na pewno spotkaliście się z tym że kiepskie bary szczególnie w lecie mają problemy z rozlewem dlatego że oszczędzając na prądzie nie stosują właśnie chłodzenia kolumny lub używają wysłużone, słabe chłodziarki przepływowe.

 

Faktycznie strat ciepła (zimna) w kegeratorze z kolumną na chłodziarce będzie chyba więcej jednak można je mocno ograniczyć (w sąsiednim temacie opisywałem na co zwracałem uwagę) a mając ograniczenia lokalowe (mała piwnica) jest to dobra alternatywa.

Oczywiście można kombinować (walczyć :lol:) z wiatrakami ale IMO ma to sens gdy np. w lecie temp. na zewnątrz kegeratora będzie sięgać 30°C.

Mój kegerator stoi w piwnicy gdzie temp. w zimie oscyluje miedzy 7 a 11 a w lecie nie przekracza 20.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.