Jump to content

Recommended Posts

W tym temacie będę zapisywał moje notatki (poza zapisem analogowym w zeszycie). Zacząłem moją przygodę z piwem od piw ciemnych na różnych wyjazdach, później youtube, kanał Kopyra, forum piwo.org od jesieni 2016 i w końcu musiałem sam coś uwarzyć. Warzę w małym mieszkaniu w bloku, więc warunki lokalowe mam raczej trudne (choćby składowanie butelek). Postanowiłem, że od razu zacznę od warzenia z zacieraniem. Lubię ciemne piwa, więc pierwszy FES:

25.02.2017
#1 FES: "Pierwsze śliwki..."
15,7 Blg (planowane było 17,0)
IBU 45
 

Zasyp:
Pale Ale Strzegom  4,63 kg (57%)
Jęczmienny wędzony brzozą Strzegom 2,03 kg (25%)
Carafa II Special Weyermann 0,41 kg (5%)
Płatki owsiane błyskawiczne Strzegom 0,81 kg (10%)
Pszenica prażona Strzegom  0,24 kg (3%)

Zacieranie:
64 st C 30'
68 st C 30'
wygrzew
 

Chmielenie:
60' Sybilla PL 60g
10' Sybilla 40g + 150g śliwek suszonych
chłodzenie prysznic+szmata około 1h

Fermentacja:

Safale s-04 2 saszetki.
temp. 25stC-14stC
25.02-06.03.2017 burzliwa
06.03.2017-18.03.2017 cicha + 100g  śliwki suszonej namoczonej w wódce żytniej na zimno

Blg Końcowe 5,2 Blg
ABV około 5,5%

Refermentacja:
109g sacharozy
cukier + woda 1299g

Butelkownie: 18.03.2017
56 butelek: 39 szt. 0,5L; 11 szt. 0,4L; 6 szt 0,3L.

Wszystkie wylicznia na podstawie PPPP wer 2,9 a także referme v2.1

Edited by moki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Degustacja piwa #1: 
Ciemne, mała piana, szybko znika, w aromacie kawa, czekolada oraz śliwka (wędzona?). W smaku paloność czekolada, trochę śliwki, goryczka. 
Po 4 tygodniach leżakowania wyszła wędzonka w aromacie. 

18.04.2017
#2 American FES: "Szyszka w czekoladzie"
18,0 Blg 
IBU 30
 

Zasyp:
Pale Ale Strzegom  5,66 kg (65%)
Pilzneński Strzegom 0,87 kg (10%)
Carafa II Special Weyermann 0,35 kg (4%)
Płatki owsiane błyskawiczne Strzegom 0,87 kg (10%)
Pszenica prażona Strzegom  0,35 kg (4%)
Karmelowy 30 Strzegom 0,17kg (2%)

Karmelowy 300 Strzegom  0,17kg (2%)

Pszenica niesłodowana Strzegom  0,26 (3%)



Zacieranie:
67 st C 30'
72 st C 30'
wygrzew
 

Chmielenie:
60' Marynka PL 23g
10' Sybilla PL 10g + 100g kakao 1% tłuszczu
1' Summit US 7g 
chłodzenie chłodnica z karbowanej rurki od 100st do 36 st w 10 minut

Fermentacja:

Safale s-04 1 saszetka + 4 łyżki gęstwy z poprzedniej warki.
18.04.2017 - 28.04.2017 burzliwa
28.04.0217 cicha 

Na zimno chmielenie:
Summit US 30g
Cascade US 20g

Blg po burzliwej 6 Blg

Pierwsza degustacja: piwo ostre, goryczkowe, zbyt mało słodkie jak na plan, by piwo było bardziej dla lubej, może dodam laktozę/ksylitol przed butelkowaniem. 

Blg Końcowe 5,5 Blg
ABV około 6,6%

Refermentacja: 
21L

111g sacharozy
cukier + woda 111g

Butelkownie: 07.05.2017
45 butelek: 35 szt. 0,5L; 3 szt. 0,4L; 7 szt 0,3L.

Wszystkie wylicznia na podstawie PPPP wer 2,9 a także referme v2.1
Po 5 dniach degustacja: mydło! :/

Edited by moki

Share this post


Link to post
Share on other sites

14.05.2017
#3 Sosnowe American East Coast IPA : "Leśny ludek"
18,0 Blg 
IBU 45 59 (po korekcie objętości)
 

Zasyp:
Pale Ale Strzegom  7,0 kg (85%)
Pilzneński Strzegom 0,22 kg (3%)

Karmelowy 30 Strzegom 0,22kg (3%)

Crystal Fawcett 0,15kg (2%)

Pszeniczny Strzegom  0,52 (7%)



Zacieranie:
67-66 st C 60'
wygrzew do 80stC

Chmielenie:
Gotowanie 70'
60' Marynka PL 8g
20' Casacde US 10g
15' Citra US 30g
15' Casacde US 17g
15' SOSNOWE PĘDY 150g
1' SOSNOWE PĘDY 50g
0' Simcoe US 22g

chłodzenie chłodnica z karbowanej rurki od 100st do 25 st w 18 minut

Fermentacja:

Safale US-05 1 saszetka 

Obserwacje: piwo miało mieć docelowo 15,0 blg, ale sypnąłem nieco więcej słodu oraz wydajność wyszła według PPPP 76% (a zakładałem 70%) Łącznie mam mniej piwa o większym Blg, może rozcieńczę przed butelkowaniem. 
Przelanie na cichą - 23.05.2017 Blg ok. 5,2
Degustacja z cylindra: mango! papaja! żywica gdzieś w tle! W smaku piwo słodkie, dość wyklejejące, ale gdzieś tam na języku goryczka się pojawia. Sosny nie czuć wcale według mnie jeszcze. 
Degustacja z butli: piwo fajne, mogłem zacierać na bardziej wytrawnie. W smaku sosna chyba tylko z autosugestii, bardzo owocowo, trochę karmelu. Gdzieś na końcu pojawia się alkohol. 

Edited by moki

Share this post


Link to post
Share on other sites
15.06.2017
#4 Milk Stout "Kinky Katie"
13,5 Blg 
IBU 20

 

Zasyp:
Pale Ale Zero Strzegom  4,33kg (74%)

Karmelowy 30 Strzegom 0,5kg (8,6%)
Karmelowy 300 Strzegom 0,3kg (5,19%)

Pszeniczny Strzegom  0,2kg (3,59%)
Pszenica prażona Strzegom  0,2 kg (3,5%)

Carafa II Special Weyermann 0,28 kg (4,8%)

Jęczmień prażony 0,03kg (0,05%)



Zacieranie:
64 st C 45'
72 st C 15'
wygrzew do 82stC

29L 11 Blg

Chmielenie:
Gotowanie 60'
60' Warrior US 7g
15' Sybilla PL 19g
10' 600g laktoza 
10' 100g kakao odtłuszczone (1% tłuszczu)

26L 13,5Blg
chłodzenie chłodnica z karbowanej rurki od 100st do 25 st w
Fermentacja:

Safale US-05 1 saszetka 

05.07.17 butelkowanie 54 butelki
abv. 4%
Blg końcowe 6,0


Degustacja z butli: piwo fajne, palone, słodkawe, czekoladowo-kawowe, goryczka wyczuwalna ale nie nachalna. Do powtórzenia na pewno. 

Edited by moki

Share this post


Link to post
Share on other sites
27.07.2017
#5 Hefeweizen "Konik Siwusek"
11 Blg planowane - wyszło 11,2Blg
IBU 22

 

Zasyp:
Pale Ale Zero Strzegom  1,62kg (30%)

Karmelowy 30 Strzegom 0,12kg
Pszeniczny Strzegom  3,24kg (57%)
Pszenica niesłodowana Strzegom  0,25 kg 

Jęczmień niesłodowany 0,5kg 



Zacieranie:
63 st C 30'
72 st C 30'
wygrzew do 82stC

 

36,5L 9Blg:

Chmielenie


Gotowanie 80'

60' Warrior US 7g
60' Lubelski PL7g
15 Summit US 7g
29L 11,2 Blg
chłodzenie chłodnica z karbowanej rurki od 100st do 25 st
Fermentacja:

Safale WB-06

Blg 1,0
15.08.17
refermentacja 213,82 g sacharozy
łączna masa wody+ cukier 2,576 kg
abv. 5,4%

 


Degustacja z butli: goździk, banan, wytrawne, nagazowane mocno zbożowe, goryczka słaba, ale wyczuwalna. Fajne piwo, ale słabo się starzeje. 

Edited by moki

Share this post


Link to post
Share on other sites

19.08.2017
 

#6 Polskie Wędzone Ale "Oscypek z ogniska"
10,5 Blg (planowane) wyszło 10,2 Blg
IBU 29
 

Zasyp:
Pale Ale Strzegom  0,71 kg (15%)

Wędzony brzozą Strzegom 2,85 kg (60%)
Wędzony bukiem Strzegom 0,33 kg (7%)

Karmelowy 300 Strzegom  0,035kg (2%)
Karmelowy Fawcett 0,14kg (3%)

Pszeniczny Strzegom  0,24kg (5%)
Pszenica niesłodowana Strzegom  0,25 kg 

Jęczmień niesłodowany 0,24kg (5%)  
Czekoladowy 1200 Strzegom 0,14 (3%)


Zacieranie:
66 st C 30'
72 st C 30'
wygrzew 80
31,5L 9,2 Blg

Chmielenie:
60' Marynka PL 13g 
60' Tomahawk US 7g
15' Lubelski PL 10g
5' Sybilla PL 10g

27,5L 10,2Blg

Fermentacja:

Safale US-05 1 saszetka

Blg Końcowe 2,0 Blg
ABV około 4,3%

Refermentacja: 
27,5L

120,37g sacharozy
cukier + woda 1797g

Butelkownie: 02.09.2017
56 butelek

Wszystkie wylicznia na podstawie PPPP wer 2,9 a także referme v2.1

Degustacja: piwo bardzo fajne, miła szlachetna wędzonka, zbożowość, dość pełne, fajna goryczka. Lekkie i fajne piwo. 

Edited by moki

Share this post


Link to post
Share on other sites
28.10.2017
#7 Milk Stout z wiśnią <<"W" na torcie>>
14,0 Blg planowane   wyszło 15,3 kg
IBU 36

 

Zasyp:
Pale Ale Zero Strzegom  4,69kg (74%)

Karmelowy 30 Strzegom 0,32kg (5%)

Pszeniczny Strzegom  0,44kg (7%)
Pszenica prażona Strzegom  0,13 kg (2%)

Jęczmień prażony Strzegom 0,19kg (7%)
Karmelowy Fawcett 0,25kg (4%)

Czekoladowy 1200 Strzegom 0,32 (5%)



Zacieranie:
64 st C 20'
72 st C 40'
wygrzew do 82stC

29,4L 12,2 Blg

Chmielenie:
Gotowanie 60'
60' Tomahawk US 8g

15' Marynka PL 30g
15' Laktoza 400g
5' Sybilla PL 25g

24L 15,3Blg
chłodzenie chłodnica z karbowanej rurki od 100st do 25 st
07.11.17 - przelanie na cichą i dodanie 2kg wiśni mrożonych
Fermentacja:

Safale US-05 1 saszetka 

05.07.17 butelkowanie 46 butelek
abv. 4,8%
Blg końcowe 6,2

Refermentacja: 101,39g sacharozy
1370 g - woda + cukier
Degustacja z butli: piwo palone, gorzkie, czekoladowo-kawowe, goryczka wyczuwalna ale nie nachalna. Słabo czuć wiśnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

10.02.2018
#8 West Coast American India Pale Ale 
15,0 Blg 
IBU 66
 

Zasyp:
Pale Ale Strzegom  7,0 kg (93%)

Pszeniczny Strzegom  0,53 (7%)



Zacieranie:
65 st C 60'
wygrzew do 82stC

34L 12,0 Blg

Chmielenie:
Gotowanie 60
60' Tomahawk US 15g
15' Casacde US 20g
15' Simcoe US 20g

5' Casacde US 20g
5' Simcoe US 20g
0' Casacde US 10g
0' Simcoe US 10g
0' Mosaic US 30g
26L 15,0 Blg
chłodzenie chłodnica z karbowanej rurki od 100st do 25 st
Smakuje jak "modern drinking"
Na zimno 01.03.18:
Simcoe 20g
Cascade 20g
Mosaic 20g

Fermentacja:

Safale US-05 1 saszetka 
Rozlew 04.03.2018 24L 4,0 Blg Odsączenie chmielin jałową gazą

Refermentacja:
141 sacharozy  z wodą - łącznie 1539g
48 Butelek
Degustacja: świetne piwo, chmielowe, rześkie, wytrawne, orzeźwiające, goryczkowe (ale nie męczące), Do powtórzenia na świeżym chmielu i z większą ilością na zimno (np. po 50g każdego)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.