Skocz do zawartości

Tansza alternatywa Browamatora


CichyMarian

Rekomendowane odpowiedzi

 

Jeśli myślisz ze w jednym filmiku dostałeś całą wiedzę o piwowarstwo to jesteś w błędzie.

A kto powiedział, że obejrzałem tylko 1 filmik? :)

 

Przerobiłem paredziesiat nagrań Pana Tomka(niektóre wielokrotnie, zeby wiecej z tego wyciagnac) z różnymi pytaniami od widzów, poradami, poradnikami, rodzajami piwa itp. Jedyne co, to pozostaje sprawdzić wiedzę w praktyce, uczyć się na błędach i chlonac dalej :)

 

Jakie zatem Panowie polecacie piwko na 2 warke zamiast RISa? :) W grę wchodzi jak narazie tylko brew-kit, ponieważ nie mam jeszcze sprzętu na warzenie z ziarna, dzięki za porady :)

 

OK, napiszę w skrócie: O RISie pomyśl na 20-stą warkę a nie drugą. Jeśli wydaje ci się że coś potrafisz bo obejrzałeś filmiki na YT i masz termometr ciekłokrystaliczny, to masz rację: wydaje ci się.

 

Łatwo widzę przypinacie łatkę nowym użytkownikom, proponuję zmienić nastawienie.

No a co mamy zrobić skoro chcą RISa na drugą warkę? Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli myślisz ze w jednym filmiku dostałeś całą wiedzę o piwowarstwo to jesteś w błędzie.

A kto powiedział, że obejrzałem tylko 1 filmik? :)

 

Przerobiłem paredziesiat nagrań Pana Tomka(niektóre wielokrotnie, zeby wiecej z tego wyciagnac) z różnymi pytaniami od widzów, poradami, poradnikami, rodzajami piwa itp. Jedyne co, to pozostaje sprawdzić wiedzę w praktyce, uczyć się na błędach i chlonac dalej :)

 

Jakie zatem Panowie polecacie piwko na 2 warke zamiast RISa? :) W grę wchodzi jak narazie tylko brew-kit, ponieważ nie mam jeszcze sprzętu na warzenie z ziarna, dzięki za porady :)

 

OK, napiszę w skrócie: O RISie pomyśl na 20-stą warkę a nie drugą. Jeśli wydaje ci się że coś potrafisz bo obejrzałeś filmiki na YT i masz termometr ciekłokrystaliczny, to masz rację: wydaje ci się.

 

Łatwo widzę przypinacie łatkę nowym użytkownikom, proponuję zmienić nastawienie.

No a co mamy zrobić skoro chcą RISa na drugą warkę?

 

Sobie robię i za swoje, nie wyjdzie - trudno, będę bogatszy w doświadczenia. Zadałem konkretne pytanie, oczekując konkretnej odpowiedzi. Otrzymałem ja i dziękuję, nie potrzebne są żadne żarcik.

 

Nigdzie nie napisałem, że coś umiem, a jedynie, że coś tam już liznalem tematu i nie jestem całkowicie zielony, na znak, że możemy przedyskutować ten temat, ale Wy oczywiście odbieracie to jako wymadrzanie się zoltodzioba, który myśli, że wszystkie rozumy pozjadal i chce robić jebanego risa, pomimo tego co mu powiedzieli. 

 

Dziękuję za porady i życzę miłego dnia.

 

Ps. Proszę o zamknięcie tematu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Narodził się nowy styl, Fucking Russian Imperial Stout Porter (skrót to będzie FRISP, a na etykiecie oczywiście frisbee :P), łychy w dłoń! Teraz czy pierwszy sufiks będzie odnosił się do tego, że ma być jeszcze gęstszy niż najgęstszy czyli imperial?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jeśli myślisz ze w jednym filmiku dostałeś całą wiedzę o piwowarstwo to jesteś w błędzie.

 

 

Jakie zatem Panowie polecacie piwko na 2 warke zamiast RISa? :) W grę wchodzi jak narazie tylko brew-kit, ponieważ nie mam jeszcze sprzętu na warzenie z ziarna, dzięki za porady :)

 

 

Rozumiem, że chodzi ci o ekstrakty niechmielone, a nie brewkit? Jeśli tak to odpowiadając poważnie zacząłbym od czegoś takiego:

 

https://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-675.html

https://www.homebrewing.pl/piwo-american-pale-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-662.html

https://www.homebrewing.pl/piwo-american-wheat-12blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-664.html

 

Albo takiego jeśli wolisz ciemne piwo:

 

https://www.homebrewing.pl/piwo-ciemne-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-672.html

https://www.homebrewing.pl/piwo-american-dark-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-659.html

 

Plus do każdego z tych piw wziąłbym paczkę drożdży US05, które są dość odporne na skoki temperatury. Rozpocząć fermentację od 15C i jest szansa, że przy obecnych temperaturach w kraju uda Ci się przeprowadzić temperaturę w miarę spokojnie.

 

Każde z tych piw poprawnie zrobione zrobi fajne wrażenie, a moje rady z poprzedniej strony miały tylko Ci pomóc. RIS to nie jest dobry pomysł. Niezależnie czy obejrzałeś wszystkie filmiki Kopyra, czy przeczytałeś całą wiki i forum. Super, że wiesz, że fermentacja podwyższa temperaturę, ale w RISie to moga być naprawdę duże skoki i termometr ciekłokrystaliczny nic tu nie ma do rzeczy. Trzeba mieć sposób na kontrolowanie temperatury, tych jest wiele i poznasz je, znajdziesz najlepszy dla siebie, ale z czasem ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zadałem konkretne pytanie, oczekując konkretnej odpowiedzi. Otrzymałem ja i dziękuję, nie potrzebne są żadne żarcik.

Taki urok forum że każdy może pisać co mu się podoba (tak długo jak nie używa słów powszechnie uznanych za obraźliwe). Jak chcesz dyktowac użytkownikom co można pisac a co nie zawsze możesz założyć własne forum.

 

Sobie robię i za swoje, nie wyjdzie - trudno, będę bogatszy w doświadczenia.

Doświadczenia też warto zdobywać w sensowny a nie w bzdurny sposób. Ze złej woli czy zazdrości nikt ci tego nie odradza, tylko z życzliwości, nawet jeśli forma na to nie wskazuje.

 

Nigdzie nie napisałem, że coś umiem, a jedynie, że coś tam już liznalem tematu i nie jestem całkowicie zielony

Masz jedną warkę na koncie, jestes całkowicie zielony. Twój absurdalny wybór piwa na drugą warkę tylko to potwierdza.

 

Wy oczywiście odbieracie to jako wymadrzanie się zoltodzioba, który myśli, że wszystkie rozumy pozjadal i chce robić jebanego risa, pomimo tego co mu powiedzieli.

Widzimy po prostu rzeczy takimi jakie są.

 

Ps. Proszę o zamknięcie tematu

Tego by jeszcze brakowało.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem Panowie po co ta zbędna ironia z Waszej strony, zadałem konkretne pytanie, a komentarze pokroju Pana Jankosia i Glingorth są nie na miejscu, nie lecę że wszystkim na forum skoro mogę sam sobie wyszukać wiedzę w internecie, w moim mieście nie ma sklepu stacjonarnego, już dawno szukałem.

 

Mój komentarz dotyczył wypowiedzi Jaknosia, przecież ten temat mogą przeczytać też inni początkujący piwowarzy, zobaczą że po 7 dniach można Risa jak i inne piwo przelać na cichą a potem zaczną się niepotrzebne kłopoty. To dobrze, że czytałeś o granatach, ale nie każdy nowy ma taką wiedzę, więc po co kogoś wprowadzać w błąd?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nie rozumiem Panowie po co ta zbędna ironia z Waszej strony, zadałem konkretne pytanie, a komentarze pokroju Pana Jankosia i Glingorth są nie na miejscu, nie lecę że wszystkim na forum skoro mogę sam sobie wyszukać wiedzę w internecie, w moim mieście nie ma sklepu stacjonarnego, już dawno szukałem.

Mój komentarz dotyczył wypowiedzi Jaknosia, przecież ten temat mogą przeczytać też inni początkujący piwowarzy, zobaczą że po 7 dniach można Risa jak i inne piwo przelać na cichą a potem zaczną się niepotrzebne kłopoty. To dobrze, że czytałeś o granatach, ale nie każdy nowy ma taką wiedzę, więc po co kogoś wprowadzać w błąd?

 

 

Z tymi 7 burzliwej i 7 cichej przy RISie to była ironia, myślałem, że łatwa do odczytania ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja RISa 21 BLG z ekstraktów zrobiłem jako moją siódmą warkę na drożdżach S-04 i po miesiącu od butelkowania już smakuje nieźle. Co prawda robiłem go na gęstwie po Dry Stoucie i uprzednio postarałem się dowiedzieć wszystkiego co może pójść źle, ale nie uważam że nie da się tego zrobić przy odpowiednim przygotowaniu i ostrożności :) Przy takim mocarzu jednak warto zrobić sobie najpierw coś słabszego i dać gęstwę, potem pilnować temperatur i się nie spieszyć przed rozlewem. Inna sprawa, że jak kolega zrobi to piwo i mu wyjdzie to będzie bardzo szczęśliwy, jak nie wyjdzie to będzie wiedział że trzeba było posłuchać innych forumowiczów i wziąć się za coś słabszego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Nie rozumiem Panowie po co ta zbędna ironia z Waszej strony, zadałem konkretne pytanie, a komentarze pokroju Pana Jankosia i Glingorth są nie na miejscu, nie lecę że wszystkim na forum skoro mogę sam sobie wyszukać wiedzę w internecie, w moim mieście nie ma sklepu stacjonarnego, już dawno szukałem.

Mój komentarz dotyczył wypowiedzi Jaknosia, przecież ten temat mogą przeczytać też inni początkujący piwowarzy, zobaczą że po 7 dniach można Risa jak i inne piwo przelać na cichą a potem zaczną się niepotrzebne kłopoty. To dobrze, że czytałeś o granatach, ale nie każdy nowy ma taką wiedzę, więc po co kogoś wprowadzać w błąd?

Z tymi 7 burzliwej i 7 cichej przy RISie to była ironia, myślałem, że łatwa do odczytania ;-)

Dlatego moja odpowiedź też była ironiczna :) Tylko zwróć uwagę, że nie każdy początkujący wyłapie to jako ironie, tym bardziej że w instrukcji zobaczy to samo a potem będzie płacz ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lekki offtopic z mojej strony i ciekawy obrazek, ma to nawet jakąś naukową nazwę ale wyleciało mi z głowy. Oś X bardziej dosłownie można by podpisać jako czas (spędzony na nauce). RIS przy drugiej warce to faza II.

 

wiemzenicniewiem01.jpg

efekt-Krugera-Dunninga-1024x628.jpg

 

To ten wykres, ten Twój jest z dupy. Wiem bo jestem ekspertem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na dobra sprawe jak by autor tematu poswiecil 10 minut i wygoglowal tematy o RISach, nie koniecznie z tego forum ale z blogow roznych piwowarow domowych to znalazl by odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Nie bylo by szarpaniny itp. Ale niestety lenistwo kolejny raz wygralo.

 

Amiga 600

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na dobra sprawe jak by autor tematu poswiecil 10 minut i wygoglowal tematy o RISach, nie koniecznie z tego forum ale z blogow roznych piwowarow domowych to znalazl by odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Nie bylo by szarpaniny itp. Ale niestety lenistwo kolejny raz wygralo.

 

Amiga 600

Dokładnie. Autor tego tematu chyba szukał oklasku i pochwały, że zabiera soę za RISa tymczasem dostał sporo pomocnych odpowiedzi, które jednak z niewiadomych przyczyn mu się nie spodobały i zamiast wziąć sobie te porady do serca to zamiast tego zgrywa kozła ofiarnego, że forumowicze na niego naskakują, piszą żeby zabrał się za inny styl i w ogóle źle mu życzą. Oczywiście jak chce to niech robi tego Risa tylko niech się potem nie dziwi że nie smakuje tak jak te kupne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja w końcu nauczyłem się jak warzyć piwo, no bo warzę sezonowo, więc po lecie pustki w piwnicy. Najpierw pszeniczniak, potem jakieś Pale Ale, a potem można już coś dolnego czy mocnego zrobić... I dziwić się że kto by się nie wypowiedział to odradza RISa? To jest właśnie umiejętność warzenia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja chce zapytac autora tematu o jeszcze jedna sprawe. Jezeli decydujesz sie warzyc to jaki jest tego cel? Tzn wszyscy wiemy ze jak sie nawarzy piwa to pozniej trzeba je wypic, ale... Pewnie masz swiadomosc ze takowy RIS bedzie dobry za lekko lonad pol roku a nawet rok. Oczywiscie mozna i po 2 tygodniach zaczac pic RISa ale czy to ma sens? Chodzi mi o to ze uwarzysz RISa i co wtedy? Bedziesz spijal tyskacze i inne podobne piwa? Czy do czasu ulozenia sie RISa zadowolisz sie kraftami za +6zl? A jezeli chodzi o RISa to i +10zl. Jezeli warzysz piwo to i wnioskuje ze tez je lubisz a wiec cos tam popijasz. Wiec czy nie lepiej trzasnac z 5-10 warek. Opanowac fermentacje, nagromadzic sobie lzejszego piwka na biezace spijanie i powiedzmy po 10 warkach podejsc do RISa. Moze troche offtop ale tak mi sie nasunela taka mysl, bo u mnie tak to wyglada ze jak narobie jakis tam zapas to warze piwo o ktorym moge zapomniec na conajmniej kilka miesiecy a miedzy czasie miec co popijac. Bo wybacz jak juz sie swoje piwo robi to na prawde do sklepu sie po owy trunek nie zaglada, a czesto bywa i tak ze piwko po 7zl nadaje sie do zlewu, no ale przeciez wydalem 7zl wiec nie wyleje.

Edytowane przez crusher
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja chce zapytac autora tematu o jeszcze jedna sprawe. Jezeli decydujesz sie warzyc to jaki jest tego cel? Tzn wszyscy wiemy ze jak sie nawarzy piwa to pozniej trzeba je wypic, ale... Pewnie masz swiadomosc ze takowy RIS bedzie dobry za lekko lonad pol roku a nawet rok. Oczywiscie mozna i po 2 tygodniach zaczac pic RISa ale czy to ma sens? Chodzi mi o to ze uwarzysz RISa i co wtedy? Bedziesz spijal tyskacze i inne podobne piwa? Czy do czasu ulozenia sie RISa zadowolisz sie kraftami za +6zl? A jezeli chodzi o RISa to i +10zl. Jezeli warzysz piwo to i wnioskuje ze tez je lubisz a wiec cos tam popijasz. Wiec czy nie lepiej trzasnac z 5-10 warek. Opanowac fermentacje, nagromadzic sobie lzejszego piwka na biezace spijanie i powiedzmy po 10 warkach podejsc do RISa. Moze troche offtop ale tak mi sie nasunela taka mysl, bo u mnie tak to wyglada ze jak narobie jakis tam zapas to warze piwo o ktorym moge zapomniec na conajmniej kilka miesiecy a miedzy czasie miec co popijac. Bo wybacz jak juz sie swoje piwo robi to na prawde do sklepu sie po owy trunek nie zaglada, a czesto bywa i tak ze piwko po 7zl nadaje sie do zlewu, no ale przeciez wydalem 7zl wiec nie wyleje.

mam dokładnie takie samo podejście. natrzepać warek pod bieżące spijanie, nabrać rutyny, otrzaskać się, poeksperymentować, a potem zrobić sobie mocarza na długi leżak. ja tak zrobiłem z imperialnym porterem, który był na zakończenie serii warek z ekstraktami. aktualnie jestem w trakcie sesji z zacieraniem. surowców zakupiłem na 10 warek na zapas, staram się wykorzystywać gęstwę. zwieńczeniem będzie RIS i coś w podobie ABW zależnie od tego co zostanie na magazynie :naughty: te mocarze będą warzone pod koniec czerwca, więc akurat na sezon zimowy powinny się w miarę ułożyć. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

te mocarze będą warzone pod koniec czerwca, więc akurat na sezon zimowy powinny się w miarę ułożyć. 

 

 

Jeśli to coś pod 25blg i więcej to wątpię ale przyznam, że tylko dwa mocne piwa do tej pory wyleżakowałem a właściwie ten proces wciąż trwa bo piwa za każdym otwarciem są coraz lepsze..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

te mocarze będą warzone pod koniec czerwca, więc akurat na sezon zimowy powinny się w miarę ułożyć. 

 

 

Jeśli to coś pod 25blg i więcej to wątpię ale przyznam, że tylko dwa mocne piwa do tej pory wyleżakowałem a właściwie ten proces wciąż trwa bo piwa za każdym otwarciem są coraz lepsze..

 

Jak widać za oknem sezon zimowy może trwać do końca kwietnia nawet, także jestem dobrej myśli    :drinks:

Edytowane przez łysy ĄĘ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.