Jump to content
CichyMarian

Tansza alternatywa Browamatora

Recommended Posts

Witam,

 

jestem nowy w branzy, pierwsza warka pracuje w fermentorze, a mnie po glowie chodzi wstawienie juz drugiej(rowniez z brew-kitu). W planach mam zrobienie RIS'a z nagrania Pana Tomasza Kopyra. Problem jest taki, ze Browamator, z ktorego zamawialem pierwszy zestaw, jest dosc drogi. 

 

Pytanie do Was: Czy pomozecie mi znalezc podobne produkty w innych sklepach w dobrej cenie?

 

Dzieki za pomoc :)

 

 

Link do filmu Pana Tomasza: 

 

 

Linki do produktow z Browamatora:

 

http://www.browamator.pl/palone-ziarna-jeczmienia-1100-1200-ebc-weyermann,3,43,294

http://www.browamator.pl/finlandia-tumma-1-0-kg,3,31,398

http://www.browamator.pl/laktoza-1-kg,3,84,2558

http://www.browamator.pl/glukoza-krystaliczna-op-200-g,3,84,2479

http://www.browamator.pl/ekstrakt-slodowy-niechmielony-w-syropie-jasny-1,3,45,352

 

PS. Prosze mnie za bardzo nie karcic za wstawianie piwka z brew-kitu, to dopiero poczatek :)

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za wstawianie piwa z brew-kitu, to raczej nikt cie nie skarci.Browamator, to chyba najdroższy sklep,poszukaj w innych sklepach, znajdziesz coś tańszego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy pomozecie mi znalezc podobne produkty w innych sklepach w dobrej cenie?

 

 

 

Prosze mnie za bardzo nie karcic za wstawianie piwka z brew-kitu, to dopiero poczatek

 

Nie obraź się, ale ja bym skarcił i to mocno za totalne lenistwo.

 

Naprawdę ciężko wejść na forum do sekcji:

http://www.piwo.org/forum/13-sklepy-dla-piwowar%C3%B3w-domowych/ 

 

dla chociażby rozeznania się jakie w ogóle są sklepy piwowarskie w sieci, a następnie samemu sprawdzić ich ofertę? :)

 

Poza tym na stronie głównej piwo.org jest odnośnik do porównywarki sklepów:

http://cml.dokuro.org/beer/

 

Sprawdzenie oferty samemu chyba nie jest trudne? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybaczcie, ale nie spodziewalem sie, ze branza piwowarow domowych w Polsce jest tak rozwinieta, ze jest nawet porownywarka cen. Oczywiscie wchodzilem na inne strony, nie do konca orientuje sie jeszcze w tym wszystkim, na roznych stronach sa rozni producenci, nie wiem czy sklad jest ten sam itp. dlatego poprosilem Was o pomoc i doradzenie. 

 

@edit

 

Otoz tak, sprawdzenie samodzielnie ofery sklepow jest trudne dla osoby, ktora dopiero co wkracza w ten swiat i nie bardzo wie co do czego, a jedynie co przygotowala to jedną zupke chinska zwana brew-kitem, oceniles mnie nawet nie dopytujac o szczegoly.

Edited by CichyMarian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybaczcie, ale nie spodziewalem sie, ze branza piwowarow domowych w Polsce jest tak rozwinieta, ze jest nawet porownywarka cen. Oczywiscie wchodzilem na inne strony, nie do konca orientuje sie jeszcze w tym wszystkim, na roznych stronach sa rozni producenci, nie wiem czy sklad jest ten sam itp. dlatego poprosilem Was o pomoc i doradzenie. 

 

@edit

 

Otoz tak, sprawdzenie samodzielnie ofery sklepow jest trudne dla osoby, ktora dopiero co wkracza w ten swiat i nie bardzo wie co do czego, a jedynie co przygotowala to jedną zupke chinska zwana brew-kitem, oceniles mnie nawet nie dopytujac o szczegoly.

Uwarzenie RIS do łatwych też nie należy, sugeruje lżejsze piwo (i przy okazji tańsze) np. zwykły stout, aby zaznajomić się z fermentacją i całym procesem i jednocześnie nie złorzeczyć, że kasa na surowce poszła spora, a piwo nie pijalne. Przy okazji zapoznasz eis z innymi sklepami i ich ofertą.

Edited by Mibor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybaczcie, ale nie spodziewalem sie, ze branza piwowarow domowych w Polsce jest tak rozwinieta, ze jest nawet porownywarka cen. Oczywiscie wchodzilem na inne strony, nie do konca orientuje sie jeszcze w tym wszystkim, na roznych stronach sa rozni producenci, nie wiem czy sklad jest ten sam itp. dlatego poprosilem Was o pomoc i doradzenie. 

 

@edit

 

Otoz tak, sprawdzenie samodzielnie ofery sklepow jest trudne dla osoby, ktora dopiero co wkracza w ten swiat i nie bardzo wie co do czego, a jedynie co przygotowala to jedną zupke chinska zwana brew-kitem, oceniles mnie nawet nie dopytujac o szczegoly.

 

Przede wszystkim jak sam w ten sposob oceniasz swoja wiedze i problemem jest znalezienie produktow w sklepie, to na dobry początek daj sobie spokój z RISem ;) Taka dobra rada. Zacznij od mniej wymagajacych piw, opanuj przede wszystkim fermentacje, a do RIS dojdziesz jesli sie wciagniesz w piwowarstwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja trochę nie na temat ale na pewno chcesz robić tego RISa? Jak to planujesz przefermentować jeśli chodzi o same drożdże i warunki fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydawało mi sie, ze piwa z brew-kitow nie wymagaja wielkiej wiedzy, tak jak zapewnial na filmach Pan Tomasz, drozdze 2 paczki, co do samej fermentacji, musze jeszcze doczytac, ale jestem w stanie zapewnic warunki prawie kazdego wariantu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W teorii to generalnie warzenie piwa jest proste ;)

 

Ale ryzyko, że fermentacja pójdzie nie tak jest jednak zdecydowanie większe przy RISie. Teoretycznie dwie paczki, ale będą w gorszej kondycji i zaraz będziesz zakładał temat, że fermentacja nie ruszyła. Prawda jest taka, że najlepiej robić takie piwa na gęstwie z innego. Temperatura fermentacji przy wysokim ekstrakcie też potrafi skokowo się zmienić, a jak tego nie zauważysz szybko to już zdąży "popsuć" piwo. Zrobisz jak zechcesz, ale przemyśl to. 

Edited by Wania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weź też pod uwagę to, że zanim będziesz mógł spróbować tego piwa to minie sporo czasu,na fermentację,nagazowanie i leżakowanie. Na początku ciężko o tak dużo cierpliwości ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze zle sie wypowiedzialem odnosnie mojego braku wiedzy: nie bardzo sie orientuje w towarach np. czy ekstraks slodowy jasny z tego sklepu jest taki sam jak z drugiego, jednak podstawy, ktore podales - znam, wiem, ze fermentacja podnosi temperature brzeczki(mam termometr cieklo-krystaliczny), przed zadaniem drozdzy, przeprowadzam rehydratacje.


Weź też pod uwagę to, że zanim będziesz mógł spróbować tego piwa to minie sporo czasu,na fermentację,nagazowanie i leżakowanie. Na początku ciężko o tak dużo cierpliwości ;)

Doskonale o tym wiem, dlatego im szybciej wstawie, tym szybciej sie napije! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydawało mi sie, ze piwa z brew-kitow nie wymagaja wielkiej wiedzy, tak jak zapewnial na filmach Pan Tomasz, drozdze 2 paczki, co do samej fermentacji, musze jeszcze doczytac, ale jestem w stanie zapewnic warunki prawie kazdego wariantu.

piwowarstwo to przede wszystkim umiejętność zapewnienia drożdżom takich warunków by wyprodukowały nam dobre piwo. To skąd mamy brzeczkę, czy z zacierania, czy z brewkita, czy z ekstraktów nie ma większego znaczenia, fermentacja dalej jest natrudniejszym (albo inaczej: najłatwiejszym do schrzanienia) i najmniej przewidywalnym procesem w produkcji piwa.

A fermentacja takiego mocarza jak RIS jest o wiele bardziej wymagająca dla drożdży i piwowara niż jakieś lekkie ale.

Ale może taki rzut na głęboką wodę wyjdzie Ci na zdrowie :) kto wie. W każdrym razie radziłbym więcej wiki z piwo.org, a mniej Pana Tomasza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

W każdrym razie radziłbym więcej wiki z piwo.org, a mniej Pana Tomasza.

 

W sensie, ze Pan Tomasz zle uczy?

I tak, i nie. Zależy który aspekt będziemy omawiać. Generalnie polecam posiedzieć na forum, dużo czytać, przeczytać ile się da z wiki.piwo.org. Ja miałem w planach hefeweizena z zacieraniem na pierwszą warkę, ale przesiedziałen tu sporo czasu, doszedłem do wniosku, że za dużo mogę zepsuć i zmieniłem plany na Irish Stout (Dry Stout).

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli myślisz ze w jednym filmiku dostałeś całą wiedzę o piwowarstwo to jesteś w błędzie. To co najwyżej streszczenie albo spis treści podstaw,bez wielu szczegółów, które są bardzo istotne Również polecam lekturę wiki i forum. Smacznego piwa życzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekki offtopic z mojej strony i ciekawy obrazek, ma to nawet jakąś naukową nazwę ale wyleciało mi z głowy. Oś X bardziej dosłownie można by podpisać jako czas (spędzony na nauce). RIS przy drugiej warce to faza II.

 

wiemzenicniewiem01.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

RIS (i ogólnie piwa długo leżakujące) są słabym pomysłem na początek. Pierwsze piwa to zachłyśnięcie się tą zabawą i człowiek ledwo skończy warzyć jedno już chce się brać za następne. Niestety im dłuższy czas leżakowania tym później zorientujesz się gdzie robisz błędy i więcej piw które zrobisz będzie nimi obarczone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w drugą fazę wszedłem po kilkunastu warkach, później jakieś wtopy i teraz zjeżdżam po żółtej linii, tylko jeszcze nie wiem, w którym punkcie jestem.

Prawdę mówiąc to nie rozumiem idei poprawiania brewkitów, chyba lepiej bawić się ekstraktami. Sami wybieramy wtedy chmiel, sposób chmielenia, drożdże. Roboty w kuchni tyle samo. Trochę jest też gotowych przepisów na piwo z ekstraktu w internecie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dajcie już koledzy z tym moralizowaniem na wstrzymanie ;-) Chce robić RISa, to niech robi. Kopyr pokazał, kolega się z filmiku nauczył i jest git. O fermentacji trochę doczyta, 2 paczki drożdży sypnie, 7 dni burzliwej, potem 7 na cichą i OK.

 

Co do głównego pytania z pierwszego postu - zostało już odpowiedziane - jest porównywarka cen, jest na forum lista sklepów internetowych. Czytać, szukać, porównywać. Może gdzieś masz u siebie w mieście sklep stacjonarny, również można się zorientować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w drugą fazę wszedłem po kilkunastu warkach, później jakieś wtopy i teraz zjeżdżam po żółtej linii, tylko jeszcze nie wiem, w którym punkcie jestem.

Prawdę mówiąc to nie rozumiem idei poprawiania brewkitów, chyba lepiej bawić się ekstraktami. Sami wybieramy wtedy chmiel, sposób chmielenia, drożdże. Roboty w kuchni tyle samo. Trochę jest też gotowych przepisów na piwo z ekstraktu w internecie.

 

W sensie, ze Pan Tomasz zle uczy?

 

Może nie uczy źle, ale taki filmik to zdecydowanie za mało. Wiedzę najlepiej czerpać z kilku sprawdzonych źródeł, im więcej tym lepiej. Wiki przeczytałem kilkukrotnie przed uwarzeniem pierwszej warki, raz na jakiś czas przypominam sobie jakiś artykuł - i prawie za każdym razem znajduję jakąś informację której jednak wcześniej nie przyswoiłem. P. Tomasz też czasem się myli (a szczególnie teraz, kiedy ego zaczęło wygrywać z rozumem), ale ogólnie można sobie podpatrzeć jak wygląda cały proces - daje to fajny obraz sytuacji, tylko, że to dalej mały promil wiedzy którą trzeba wchłonąć.

 

 

Jest wiele przystępnych materiałów: polecam blog Homebrewing (krótko, treściwie i na temat), sama lektura forum też jest ok tylko, że trzeba zachować dość sporą dawkę krytyczności względem tego co tu się znajdzie (zresztą - jak na każdym forum). Książek ciekawych też nie brakuje (i po polski, i po angielsku). Fajnie, że P. Tomasz zaczął tak wielu ludzi zarażać pasją do warzenia, ale trzeba odejść od jego cyca i zacząć szukać wiedzy samemu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 dni burzliwej, potem 7 na cichą i OK.

 

A potem założy nowy temat i będzie się pytał co zrobił źle, że ma granaty ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli myślisz ze w jednym filmiku dostałeś całą wiedzę o piwowarstwo to jesteś w błędzie.

A kto powiedział, że obejrzałem tylko 1 filmik? :)

 

Przerobiłem paredziesiat nagrań Pana Tomka(niektóre wielokrotnie, zeby wiecej z tego wyciagnac) z różnymi pytaniami od widzów, poradami, poradnikami, rodzajami piwa itp. Jedyne co, to pozostaje sprawdzić wiedzę w praktyce, uczyć się na błędach i chlonac dalej :)

 

Jakie zatem Panowie polecacie piwko na 2 warke zamiast RISa? :) W grę wchodzi jak narazie tylko brew-kit, ponieważ nie mam jeszcze sprzętu na warzenie z ziarna, dzięki za porady :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem Panowie po co ta zbędna ironia z Waszej strony, zadałem konkretne pytanie, a komentarze pokroju Pana Jankosia i Glingorth są nie na miejscu, nie lecę że wszystkim na forum skoro mogę sam sobie wyszukać wiedzę w internecie, w moim mieście nie ma sklepu stacjonarnego, już dawno szukałem. 

 

Przed granatemi ostrzega każdy, kto zajmuje się piwowaratwem, w takim razie nie sądzicie, że musiałbym być debilem żeby niedofermentowac piwa/dodać za dużo surowca refermentacyjnego, czy zakazić piwo, zrobić granaty i lecieć płakać na forum, dlaczego i jak to możliwe, że w garażu mam arsenal zamiast piwa?

 

Łatwo widzę przypinacie łatkę nowym użytkownikom, proponuję zmienić nastawienie.

Edited by CichyMarian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.