Jump to content
bagienny

Piwo z senchą/matchą

Recommended Posts

Czołem wszystkim,

 

po głowie chodzi mi uwarzenie piwa z dodanym wywarem z zielonej herbaty sencha plus sproszkowana matcha. Pytań naturalnie mam kilka, żeby za prosto nie było  :roll:

- chciałem, żeby piwo było dość kremowe, na klarowności nie zależy mi zupełnie, bo co bym sklarował to matcha i tak by mi zmętniła. W związku z tym jaki styl wybrać jako bazę? Weizena? Nie chciałbym jej mocno chmielić, żeby nie zabiło smaku matchy, więc raczej coś z IBU w okolicy 20. No i nic ciemnego, żeby kolor matchy był wyraźny.

- kiedy najlepiej dodawać obie herbaty - wywar do zacierania, czy do gotowania? Matchę planowałem już przy rozlewie do butelek, razem z cukrem do refermentacji.

- jakie drożdże do tego zadać? Myślałem nad Mangrove Jack's M21 Belgian Wit - sensownie?

 

Z góry dziękuję za okazaną litość i delikatne pacyfikowanie jeśli coś kompletnie pomieszałem  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) jeśli przez kremowość rozumiesz teksturę do możesz albo dodatek laktozy ( z pełną świadomością innych efektów ) albo owsa/słodu owsianego do zasypu. Jako bazowy styl polecił bym zwykły Pale Ale. Sam robiłem Matcha BPA ale sama matcha jest tak intensywna ze lepiej nie dodawać tam więcej.

Chmiel na niskie IBU - matcha wniesie sporo tanin - zwłaszcza jak dodasz 'gorący napar'. Z klarowaniem Matchy nie miałem wybitnych problemów - piwo było opalizujące ale też drożdże były mocno flokulujące. Nie wiem ile tej matcha byś musiał dać zeby piwo miało choć trochę jej kolor - ja dałem 50g na ~20l.

2) ogólna zasada - chcesz żeby dodatek dał aromat - dodajesz go w fazie zimnej - ja dodawałem ( i tak ci sugeruje ) dodac na cichej, jeśli wywar to nawet może przy butelkowaniu. 

3) Drożdże neutralne, takie które znasz i potrafisz kontrolować. Nie dodawaj sobie zbyt wcześnie dodatkowych komplikacji. Ocenisz efekty a w kolejnej warce ( jeśli się na nią zdecydujesz ) podejmiesz modyfikacje. Nie odrazu rzym zbudowano

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) jeśli przez kremowość rozumiesz teksturę do możesz albo dodatek laktozy ( z pełną świadomością innych efektów ) albo owsa/słodu owsianego do zasypu. Jako bazowy styl polecił bym zwykły Pale Ale. Sam robiłem Matcha BPA ale sama matcha jest tak intensywna ze lepiej nie dodawać tam więcej.

Chmiel na niskie IBU - matcha wniesie sporo tanin - zwłaszcza jak dodasz 'gorący napar'. Z klarowaniem Matchy nie miałem wybitnych problemów - piwo było opalizujące ale też drożdże były mocno flokulujące. Nie wiem ile tej matcha byś musiał dać zeby piwo miało choć trochę jej kolor - ja dałem 50g na ~20l.

2) ogólna zasada - chcesz żeby dodatek dał aromat - dodajesz go w fazie zimnej - ja dodawałem ( i tak ci sugeruje ) dodac na cichej, jeśli wywar to nawet może przy butelkowaniu. 

3) Drożdże neutralne, takie które znasz i potrafisz kontrolować. Nie dodawaj sobie zbyt wcześnie dodatkowych komplikacji. Ocenisz efekty a w kolejnej warce ( jeśli się na nią zdecydujesz ) podejmiesz modyfikacje. Nie odrazu rzym zbudowano

Tak coś po wrzuceniu w wyszukiwarkę słowa "matcha" czułem, że się odezwiesz, FurioSan :D

1) o, o owsianym nie pomyślałem, a i laktoza może faktycznie dać ciekawy efekt, dzięki za hint! Rozumiem, że przy tych 50g na 20l kolor był ledwie widoczny? Tu chciałem, żeby miało przynajmniej umiarkowanie zielony kolor, ale fakt, że głównie zależy mi na smaku, a wiem, że jak się z matchą przedobrzy, to taniny przejmą całą kompozycję :(

2) własnie byłem nieco rozdarty pomiędzy dodawaniem na cichą, a refermentacją. Chyba dodam jednak dodam już przy butelkowaniu :)

3) jakiś konkretny gatunek byś polecił? Z góry wdzięczność swą wyrażę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ad 1) kolor się zmienił ale nie było to dla mnie w żaden sposób zielone czy zielonkawy 

ad 2) jak sypniesz matcha do butelek to będziesz miał problem z wychodzeniem piwa z butelek ( podobnie jak nie gorzej gdy zabutelkujesz z chmielinami ) dlatego sama matcha lepiej dać na cichą - czas możliwie jak najkrótszy. żeby ci się zdażyło sklarować. W przypadku naparów ( płyn bez cząstek zawieszonych ) można dodawać do butelek. 

ad 3) wszystko zależy od warunków jakie masz - z suchych Notinghamy, s-04, można się o lagerowe jeśli masz możliwości na ich poprawną fermentacje. Raczej nie walcz o wysokie odfermentowanie.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im dłużej się zastanawiam nad tym piwem, tym więcej problemów z nim widzę :D

Matcha ma swój kolor dzięki temu, że jest zawiesiną, a nie wywarem; jak ją zostawić na parę minut, to pył opadnie na dół przykryty klarownym wywarem o niezbyt imponujących właściwościach. To by wyjaśniało gdzie uciekł kolor, jeśli matcha została dodana na cichą :| Ergo, jeśli chciałbym kolor, pewnie musiałbym dodać przy rozlewie, a to może mieć trudne do przewidzenia efekty dla piany. Chyba nie zostaje mi nic innego jak zrobić jakieś mikrowarki i badać różne warianty - i chyba właśnie tak zrobię :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się że jeśli walczysz o kolor to będzie ciężko tak wygrac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się że jeśli walczysz o kolor to będzie ciężko tak wygrac.

Prawdopodobnie masz rację, trudno się nie zgodzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.