Jump to content
Saladyn

Problem ze starterem

Recommended Posts

Witam w poniedziałek zrobiłem starter (drożdże Wyeast Belgian Ardenns) a wczoraj po powrocie z pracy zastała mnie nie miła niespodzianka, starter tak się spienił że zalało mi calą kolbe i mieszadło, mimo że ustawiłem wolne obroty. Teraz mam dylemat co robić czy czekać aż starter skończy pracę i warzyć czy sobie darować gdyż nie wiem ile drożdży uciekło i czy starczy mi ich do fermentacji    :/ Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miał czapeczkę?

Ja bym umył co się da (maszynkę, kolbę), pokręcił jeszcze trochę i dodał.

Jakie BLG chcesz puścić na nim i ile ml/ litrów ma starter?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miał czpeczkę z folii aluminiowej luźno nałorzoną , starter litrowy, piwko z załorzenia ma mieć 12 blg (warka 19-20L)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi raz też dość sporo uciekło, dodałem i ruszyło bez problemu przy 12 blg i 20l brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miał czpeczkę z folii aluminiowej luźno nałorzoną , starter litrowy, piwko z załorzenia ma mieć 12 blg (warka 19-20L)

Rze się tak wyrarzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.