elroy 729 1 Items Posted April 28, 2013 Kraj pochodzenia: USA Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 4.5-7% Krótki opis: Amerykański chmiel aromatyczny używany w szczególności do piw górnej fermentacji ze względu na aromat owoców tropikalnych. Może być również wykorzystywany do chmielenia dla goryczki oraz na zimno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted May 1, 2013 Czy ktoś używał Cascade z upraw niemieckich i ma porównanie z amerykańskimi? Czy te chmiele są ciągle do siebie podobne? A drugie pytanie do osób mających cascade w swoich chmielnikach. Jak ma się ten chmiel do oryginału? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted May 10, 2015 Robię AIPA i pierwszy raz używam Cascade. Wymyśliłem, że na chmielę nim na chłodzenie i na zimno. Przed chwilą na chmieliłem na chłodzenie i pachnie jakoś zwyczajnie. Ostatnio robiłem APA na Amarillo i Citra i zapach chmielu wrzuconego na chłodzenie już był świetny, a przy Cascade jakoś tak zwyczajnie. Czy może jak na chmielę na zimno pokaże swoje prawdziwe oblicze? Jak oceniacie ten chmiel i jego aromat? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted May 10, 2015 Klasyka amerykańskiego chmielu, nic mu zarzucić raczej nie można. Myślę, że ocenianie przed spróbowaniem finalnego produktu nie ma sensu. Jak w każdym chmielu bardzo duże znaczenie ma też jego świeżość. Może Amarillo i Citra, których używałeś były świeższe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted June 25, 2015 Robię AIPA i pierwszy raz używam Cascade. Wymyśliłem, że na chmielę nim na chłodzenie i na zimno. Przed chwilą na chmieliłem na chłodzenie i pachnie jakoś zwyczajnie. Ostatnio robiłem APA na Amarillo i Citra i zapach chmielu wrzuconego na chłodzenie już był świetny, a przy Cascade jakoś tak zwyczajnie. Czy może jak na chmielę na zimno pokaże swoje prawdziwe oblicze? Jak oceniacie ten chmiel i jego aromat? Moje podejrzenia się sprawdziły. Cascade dał dość zwyczajny aromat. Piwko wyszło świetne i jak najbardziej charakter AIPY ma, ale liczyłem na trochę więcej od Cascade Może taki sezon? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted June 26, 2015 Robię AIPA i pierwszy raz używam Cascade. Wymyśliłem, że na chmielę nim na chłodzenie i na zimno. Przed chwilą na chmieliłem na chłodzenie i pachnie jakoś zwyczajnie. Ostatnio robiłem APA na Amarillo i Citra i zapach chmielu wrzuconego na chłodzenie już był świetny, a przy Cascade jakoś tak zwyczajnie. Czy może jak na chmielę na zimno pokaże swoje prawdziwe oblicze? Jak oceniacie ten chmiel i jego aromat? Moje podejrzenia się sprawdziły. Cascade dał dość zwyczajny aromat. Piwko wyszło świetne i jak najbardziej charakter AIPY ma, ale liczyłem na trochę więcej od Cascade Może taki sezon? No nie wiem czy to wina Cascade, ostatnio go używałem do kilku piw i za każdym razem miałem miły cytrusowy i lekkich owoców tropikalnych aromat. Może jakaś lipna partia, bo u mnie to był pierwszy chmiel z zamówienia, który zużyłem tak mi się jego zapach podobał Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted June 26, 2015 Wąchając go z torebki już wydawał mi się mniej atrakcyjny od Amarillo i Citry, no ale to też może kwestia gustu Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted June 27, 2015 Jest to pierwszy amerykański chmiel jakiego uzyłem do chmielenia. Po otwarciu paczki ładny zapach chmielowy typowo amerykański. Chmielenie na zimno 30g na 19litrów juz dało fajny efekt, piwo akurat wyszło dosyć estrowe ale zapachy cytrusów dają po nosie. Na pewno wróce do tego chemielu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 518 2 Items Posted April 17, 2016 Co ze zbiorem 2015? Citra 2015 w wątku obok zbiera słabiutkie recenzje... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kilus 6 Posted April 18, 2016 Podbijam. Chłopaki, efekty z chmielenia na zimno i po wyłączeniu palnika? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jurgen 2 Posted August 30, 2016 Robiłem lagera chmielonego na zimno tylko Cascade i aromat jest bardzo delikatnie cytrusowy ale niestety wyłasi lekkie sianko - oczywiście trzeba brać poprawkę na to, że mamy Sierpnień, więc chmiel został zebrany jakieś 11 miesięcy temu:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Igorrodz 27 Posted April 25, 2017 (edited) CześćW ofercie jednego ze sklepów z Wrocławia znalazłem kilka różnych "wersji" chmielu Cascade pochodzących z różnych krajów (USA, AU, NZ, CN, DE, PL). Porównywał ktoś z was te "wersje"? Jaka jest ich rzeczywista charakterystyka? Warto w ogóle wybierać Cascade nie pochodzące bezpośrednio z USA? Edited April 25, 2017 by Igorrodz Quote Share this post Link to post Share on other sites
udarr 117 Posted April 25, 2017 Myślę, że zamiast zakładać dziesiątki tematów o każdym rodzaju słodu, chmielu, stylu piwnego itd mógłbyś wykorzystywać te już istniejące: http://www.piwo.org/topic/9591-cascade/ I wydaje mi się, że sklep, którego ofertą jesteś zainteresowany udostępnił opisy tych chmieli. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Igorrodz 27 Posted April 25, 2017 (edited) I wydaje mi się, że sklep, którego ofertą jesteś zainteresowany udostępnił opisy tych chmieli. Opisy nijak się mają do rzeczywistej oceny aromatu i smaku tych "wersji" chmielu cascade przez piwowarów domowych, którzy te chmiele wykorzystują, nieprawdaż? No, chyba że w każdym przypadku polecasz kierować się, przy wyborze chmielu i innych surowców do piwowarstwa, wyłącznie tym, co podaje sklep w opisie... A polecasz to czy jednak opieranie się bardziej na opinii piwowarów, tych którzy dany surowiec wykorzystali w praktyce? Edited April 25, 2017 by Igorrodz 1 Pindin reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Igorrodz 27 Posted April 26, 2017 Czyli co, nikt nie używał innych "wersji" tego chmielu niż uprawiana w USA? Quote Share this post Link to post Share on other sites
crusher 27 Posted April 26, 2017 Czyli co, nikt nie używał innych "wersji" tego chmielu niż uprawiana w USA? Cascade PL jest ok. oczywiście nie jest to Ameryka ale jest dość fajnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted April 26, 2017 Używałem USA, PL i DE i są różnice. O DE pisałem tutaj: http://www.piwo.org/topic/13819-cascade-de O PL wypowiem się niedługo tutaj: http://www.piwo.org/topic/22963-cascade-pl/ I tak jak Michał pisze jestem z niego też dość zadowolony. Jest przyjemny owocowy, delikatnie kwiatowy - nie cytrusowy. I do Admina czemu temat Cascade USA wylądował tutaj a nie w charakterystykach chmielu? I został scalony z tym tematem... Trochę się to mija z celem, a że kolega Igorrodz się spytał o różnicę bo mu się nie chce szukać i musi mieć wszystko napisane jak krowa na rowie to trochę inna sprawa. Quote Share this post Link to post Share on other sites