Jump to content

Recommended Posts

Szukam informacji o różnicach i podobieństwach między słodami czekoladowymi, konkretnie chodzi mi o te dwa z angielskiej słodowni Fawcett --- 1 (jęczmienny) i 2 (pszeniczny)

 

Według specyfikacji słód Pale Chocolate Malt (czyli 1) charakteryzuje się łagodnym posmakiem czekoladowym i  nadaje brązowy kolor (Smooth coffee flavour, brown colour). Nie znalazłem w specyfikacji informacji o słodzie 2 czyli takim, który powinien być nazwany jako Wheat Chocolate Malt (chyba). I tu moje pytanie - jakie smaki i kolor daje ten drugi słód (pszeniczny), czy tylko wpływa na tylko kolor czy na coś jeszcze (na smak / aromat)?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie będzie to odkrywcze, ale każdy rodzaj słodu wpływa na i na kolor, i na smak i na aromat :)

Zresztą powinieneś porównywać ciemny czekoladowy jęczmienny z pszenicznym czekoladowym. Pale ma dwukrotnie niższe EBC.

Podstawową różnicą na pewno jest to, że jęczmienny ma łuskę, da więcej ostrych, palonych posmaków - a pszeniczny, jak to pszeniczny łuski nie ma, więc paloność od niego bardziej będzie w stylu carafy special, ale nie oznacza to, że jest to taki sam słód :)

 

Na pewno ta paloność/czekoladowość będzie inna, ale czy będzie wyczuwalana duża różnica to zależy od udziału w zasypie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówienie, że jakiś konkretny słód nadaje jakiś konkretny kolor jest dla mnie niezrozumiałe, bo tym pale chocolate możesz zrobić równie dobrze jak brązowe piwo bursztynowe czy smoliście czarne, wszystko kwestia tego ile go użyjesz. 

 

Drugi na smak i aromat oczywiście wpływa. Słód pszeniczny jest bez łuski, więc na pewno będzie łagodniejszy i nie tak "ostry" jak jęczmienny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na pewno ta paloność/czekoladowość będzie inna, ale czy będzie wyczuwalana duża różnica to zależy od udziału w zasypie.

Dlaczego pytam? Bo np słód czekoladowy ze Strzegomia nijak ma się do słodu czekoladowego (pale chocolate) od Fawcett, ten pierwszy praktycznie nie wnosi żadnego czekoladowego posmaku i aromatu a jedynie zaciemnia kolor - ten drugi ma i posmaki i daje kolor. Dlatego pytam jak to jest ze słodem opisanym jako "pale chocolate"  w kontekście słodu opisanego jako "pszeniczny czekoladowy" (oba od Fawcett). Oczywiście znam podstawową różnicę między słodem jęczmiennym a słodem pszenicznym - bardziej chodzi mi o odniesienie nie do różnicy jęczmień-pszenica ale do "chocolate" w nazwie tych dwóch konkretnych słodów ze słodowni Fawcett.

 

 

 

 

bez nadmiernej paloności i kwasoty?

Może użyj wody o bardziej zasadowym charakterze a kwasowość wynikająca ze słodów zostanie zrównoważona do poziomu bardziej neutralnego?

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Ostatnio używałem w dwóch warkach dość sporo jasnego czekoladowego ze strzegomia - 400 EBC, powiem szczerze, że wnosi dość fajne smaki, używałem go 0,5 kg do stoutu, i piwo jakaś tam czekoladowość wyszła :) sypnąłem go tez do koźlaka i robiłem z niego i carafy II herbatkę do przyciemnienia porteru bo wyszedł mi za jasny, próbowałem samej tej herbatki i nie powiedziałbym, że była bez smaku.

Oczywiście nie była to taka słodka czekoladowość, a raczej aromat kojarzący się z dość gorzką czekoladą, ale przyjemny.

 

@wlewka, palone ziarno, lub nawet lepiej - carafę III special dodaj na ostatnie minuty zacierania. A ewentualnie jeżeli chcesz jszcze bardziej zredukować te smaku możesz zrobić zimną ekstrakcję ze słodu: zalej ten ześrutowane ziarno zimną wodą i potrzymaj kilka-kilkanaście godzin, po tym wszystkim odcedź przez sito i dodaj do zacieru. Mimo wszystko dałbym też część słodów palonych od razu - taka wyektrahowany słód palony nie wniesie Ci posmaków charakterystycznych dla stoutu, wyjdzie po prostu ale smakujące prawie jak ale, a wyglądające jak stout :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Drugi na smak i aromat oczywiście wpływa. Słód pszeniczny jest bez łuski, więc na pewno będzie łagodniejszy i nie tak "ostry" jak jęczmienny.

Ale powiedz mi, czy daje wyraźne lub lekkie aromaty i posmaki czekolady i kawy jak Pale Chocolate  czy tylko przyciemnia kolor tak, jak to robi czekoladowy ze Strzegomia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja raz do CDA używałem pszeniczny palony, 0.5kg na warkę dodane na wygrzew. No i piwko wyszło czarne tak jak miało wyjść, posmaków spalenizny bardzo mało czyli niby ok, ale... wyszła ta czekoladowość jakaś taka zbożowa. Najlepiej porównać to właśnie do smaku kawy zbożowej.

 

Teraz do CDA dodaje tylko carafy special II, kolorek ok i wprowadza fajna czekoladowość. Spalenizny brak. A i jeszcze ostatnio warzyłem porter czekoladowy i dodawałem słód pale chocolate od początku zacierania i spalenizny brak a czekoladka super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale powiedz mi, czy daje wyraźne lub lekkie aromaty i posmaki czekolady i kawy jak Pale Chocolate  czy tylko przyciemnia kolor tak, jak to robi czekoladowy ze Strzegomia?

Coś tam daje, kawa zbożowa to w sumie niezły deskryptor, ale wszystko zależy od ilości i dodatków innych słodów. 

 

Swoją drogą wątpię, żeby strzegomski tylko przyciemniał kolor, no ale nie będę się mądrzył bo go chyba nie używałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio używałem vikinga czekoladowy jasny bo caraaroma mi się skończyła. W zapachu słód był fajnie kawowy i czekoladowy. Jak piwo wyszło to nie wiem bo się właśnie refermentuje.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edited by redlum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód czekoladowy pszeniczny wydaje się łagodniejszy w smaku od jeczmiennego, kwestia gustu czy chce się bardziej charakterne posmaki w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.