marlow 0 Posted April 25, 2017 W związku z porą roku planuje podejście do tematu piwa z pędami sosny. Oto projekt receptury - warka 20l / 12.5Blg / 43IBU (wg. Brewness): - 5kg słodu pale ale zacieranie 1h w 67st - 30g chmielu Iunga gotowanego 60 min - 30g chmielu Iunga gotowanego 5 min - ok 1l objętościowo świeżych pędów sosny gotowanie 15min - fermentacja drożdżami US-05 Opcje: - sosna do "chmielenia" na zimno - trochę słodów jasny karmel , pszenica - trochę słodu barwiącego bez palonych posmaków np. Wayermann Carafa Special 3, albo Sinamar żeby dostać coś ka sosnowe Black IPA - trochę amerykańskiego chmielu na cytrusy Proszę o opinie szczególnie interesowałoby mnie dawkowanie tych pędów sosny: kiedy i ile (waga albo objętość na oko). Oraz które z opcji by wam pasowały. Uprzedzając komentarze: sosnowe pędy zamierzam pozyskać w sposób odpowiedzialny z własnej działki (a nie rabunkowo z działki min. Szys2ko) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted April 25, 2017 5 tematów wcześniej: http://www.piwo.org/topic/23556-ipa-chn%C4%85ca-%C5%BCywic%C4%85/ Quote Share this post Link to post Share on other sites