Skocz do zawartości

Sosnowa IPA


marlow

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z porą roku planuje podejście do tematu piwa z pędami sosny.

 

Oto projekt receptury - warka 20l / 12.5Blg / 43IBU (wg. Brewness):

 

- 5kg słodu pale ale zacieranie 1h w 67st

- 30g chmielu Iunga gotowanego 60 min

- 30g chmielu Iunga gotowanego 5 min

- ok 1l objętościowo świeżych pędów sosny gotowanie 15min

- fermentacja drożdżami US-05

 

 

Opcje:

- sosna do "chmielenia" na zimno

- trochę słodów jasny karmel , pszenica

- trochę słodu barwiącego bez palonych posmaków np. Wayermann Carafa Special 3, albo Sinamar żeby dostać coś ka sosnowe Black IPA

- trochę amerykańskiego chmielu na cytrusy

 

Proszę o opinie szczególnie interesowałoby mnie dawkowanie tych pędów sosny: kiedy i ile (waga albo objętość na oko).

Oraz które z opcji by wam pasowały.

 

Uprzedzając komentarze: sosnowe pędy zamierzam pozyskać w sposób odpowiedzialny z własnej działki (a nie rabunkowo z działki min. Szys2ko)

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.