Jump to content
marlow

Sosnowa IPA

Recommended Posts

W związku z porą roku planuje podejście do tematu piwa z pędami sosny.

 

Oto projekt receptury - warka 20l / 12.5Blg / 43IBU (wg. Brewness):

 

- 5kg słodu pale ale zacieranie 1h w 67st

- 30g chmielu Iunga gotowanego 60 min

- 30g chmielu Iunga gotowanego 5 min

- ok 1l objętościowo świeżych pędów sosny gotowanie 15min

- fermentacja drożdżami US-05

 

 

Opcje:

- sosna do "chmielenia" na zimno

- trochę słodów jasny karmel , pszenica

- trochę słodu barwiącego bez palonych posmaków np. Wayermann Carafa Special 3, albo Sinamar żeby dostać coś ka sosnowe Black IPA

- trochę amerykańskiego chmielu na cytrusy

 

Proszę o opinie szczególnie interesowałoby mnie dawkowanie tych pędów sosny: kiedy i ile (waga albo objętość na oko).

Oraz które z opcji by wam pasowały.

 

Uprzedzając komentarze: sosnowe pędy zamierzam pozyskać w sposób odpowiedzialny z własnej działki (a nie rabunkowo z działki min. Szys2ko)

 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.