Jump to content
Wojtasow

Pszeniczne - ciągłe zakażenia

Recommended Posts

 

 

tym razem nie przelewałem na cichą, podaję mniej więcej jak wyglądało to wg. schematu 5 dni burzliwa i 7 dni cicha). Wg. producenta drożdży optimum to 22-24°. BLG początkowe 11, końcowe 2. W ostatnim wypadku syrop cukrowy 150 g (ocz

 

Myślę że twoje piwa są niedofermentowane. WB schodzą bardzo nisko i tego co pamiętam (tylko raz na nich robiłem pszenicę) i z tego co można przeczytać odnośnie drożdży na tym forum wychodzi ze często schodzą do ok 1 blg albo niżej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli inne warki wychodzą ci dobrze a tylko pszeniczne nie - to bym raczej wykluczył infekcje.

Nie napisałeś ile dajesz surowca do refermentacji. Chociaż to też bym wykluczył - bo moje pierwsza pszenica była nagazowane 5g na butelkę i dopiero po 3 miesiącach zaczęła uciekać z butelki.

Może daj komuś te piwo do spróbowania. Moje pszeniczne robione na wb06 wychodzą mocno bananowe, a jeden ze znajomych skomentował je - jak możesz pić taki mdłe piwo.

Edited by redlum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedno małe ale,  WB 06 to żarłoczne drożdże

To że na nich zeszło do 2 a na innych stawało na 4 to jeszcze nie dowód że już jest ok i fermentacja już na pewno się zakończyła

Jak zrobiłeś tylko jeden pomiar i doszedłeś do wniosku że jest nisko to na pewno koniec to tutaj widzę pewien błąd

 

Zresztą wystarczy wejść w wątek o tych drożdżach tutaj i pierwsze wpisy już mówią że komuś tam z 17 zeszły do 1, a Ty jesteś pewien że skończyły bo było 2

Edited by xcynix

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja miałem kiedyś serie weizenow na WB-06, chyba 3 warki poleciały na tym. trzymałem około 3 tyg, piwo schodziło z 12 do 2 blg. Na butelkę dodawałem po 3g cukru i piwo było dobre powiedzmy przez pierwsze kilka dni po kapslowaniu do 2 tygodni. Później zaczęło uciekać z butelki i było ewidentnie prze gazowane i jeszcze doszedł do tego DMS. Później robiłem już na kangurach i wszystko ok. Po prostu nie po drodze mi z WB-06. Może to jakiś przypadek, ale nie wrócę już do tych drożdży. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja tu widzę 2 słabe punkty:

-piszesz o dezynfekcji, ale nie o myciu sprzętu. Przetrwalniki mają prawo zostawać. Polecam mycie NaOH.

-chłodzenie w wannie wydłuża przebywanie brzeczki w temperaturze sprzyjającej rozwojowi drobnoustrojów. Polecam zainwestować w jakąś chłodnicę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli inne warki wychodzą ci dobrze a tylko pszeniczne nie - to bym raczej wykluczył infekcje.

Nie napisałeś ile dajesz surowca do refermentacji. Chociaż to też bym wykluczył - bo moje pierwsza pszenica była nagazowane 5g na butelkę i dopiero po 3 miesiącach zaczęła uciekać z butelki.

Może daj komuś te piwo do spróbowania. Moje pszeniczne robione na wb06 wychodzą mocno bananowe, a jeden ze znajomych skomentował je - jak możesz pić taki mdłe piwo.

 

Problem to nie tylko mdłość. To piwo po prostu śmierdzi. To nie jest kwestia, moim zdaniem, słabych drożdży czy procedury zacierania.

Edited by Wojtasow

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja tu widzę 2 słabe punkty:

-piszesz o dezynfekcji, ale nie o myciu sprzętu. Przetrwalniki mają prawo zostawać. Polecam mycie NaOH.

-chłodzenie w wannie wydłuża przebywanie brzeczki w temperaturze sprzyjającej rozwojowi drobnoustrojów. Polecam zainwestować w jakąś chłodnicę. 

 

Nie wspominałem o myciu bo to oczywistość :) A o chłodnicy masz rację, przymierzałem się już od dłuższego czasu. Myślę, że decyzja będzie przyspieszona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Myślę że twoje piwa są niedofermentowane. WB schodzą bardzo nisko i tego co pamiętam (tylko raz na nich robiłem pszenicę) i z tego co można przeczytać odnośnie drożdży na tym forum wychodzi ze często schodzą do ok 1 blg albo niżej. 

 

 

W ostatnich warkach stosowałem Gozdawę. Nie pamiętam do ilu schodziło mi na WB06.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mały update: wczoraj likwidowałem większą część warki i siłą rzeczy skupiłem się na zapachu jaki zaraz wydobywa się po otwarciu butelki - jest kwaśny z nutami acetonowymi. Po chwilowym odstaniu już go później nie czuję, zostaje nieprzyjemny, niezidentyfikowany i mdły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co chwilę zmiana wersji, zastosuj się do rad powyżej co już padły:

 

1. Umyj wiadro dokładnie NaOH - sodą kaustyczną więcej tutaj: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/

Jeżeli to infekcja wymień dodatkowo wszystkie rurki itp. co ma kontakt z piwem przy rozlewie. Przegotuj cukier do refermentacji. Wiadro z kranikiem do rozlewu rozkręć i potrzymaj rozłożony kranik w NaOH - wiadro potraktuj też NaOH. Potem dopiero dezynfekcja Starsanem.

2. Zmień słód - jak koledzy zauważyli, niektóre słody mogą powodować gushing - może trafiłeś na dziwną partię. 

3. Wypróbuj drożdże, których nie używałeś do tej pory np. FM41 lub Mauri Weiss

4. Staraj się schłodzić piwo jak najszybciej po gotowaniu.

5. Przypilnuj fermentacje - prawidłową ilość drożdży, jakość i dobrą temp. fermentacji. Samą fermentacje wydłuż do 2 tygodni (nie 5+7 jak podałeś) Pszenicy nie potrzeba cichej.

6. Znajdź piwowara, który spróbuje to piwo i dokładnie określi co jest nie tak. Co dwa tygodnie w Warszawie odbywają bitwy piwowarów, jest tam sporo dobrych sensoryków -podejść zagadać wziąć kilka butelek - tackę od barmana i pokazać co jest nie tak. Bez tego ani rusz bo ciężko przez neta nam określić co jest nie tak pogdybać sobie możemy bez konkretów.

7. A może nie lubisz pszenic? Lub źle określasz jej aromat? :D;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może spróbuj zmierzyć BLG tego piwa z butelki. Pamiętaj o odgazowaniu próbki. Jeśli jest niższe niż przy butelkowaniu to albo było niedofermentowane lub infekcja.

 

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.