radekfilon 0 Posted April 24, 2017 Mój Hefeweizen 12 Blg fermentuje już 16 dni i ciągle bulgocze. Już tylko co parę minut, ale jednak. Fermentacja na drożdżach WB-06 wyglądała dobrze, zaczęła zwalniać po kilku dniach, ale zatrzymać jakoś się nie może. Zastanawiam się ile to może jeszcze potrwać? Stoi w 16 stopniach. Myślałem, że po trzech tygodniach będę butelkował. Quote Share this post Link to post Share on other sites
opeciarz 37 Posted April 24, 2017 http://www.piwo.org/topic/13252-rurka-w-fermentorze-bulkanie-bulka-co-zrobi%C4%87/ miłej lektury Quote Share this post Link to post Share on other sites
udarr 117 Posted April 24, 2017 Bulka bo ucieka CO2. Nie sugeruj się bulkaniem tylko pomiarami BLG. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 718 1 Items Posted April 24, 2017 Czy oprócz obserwacji bulkadełka coś jeszcze robiłeś? Np zmierzyłeś blg? Quote Share this post Link to post Share on other sites
radekfilon 0 Posted April 24, 2017 Blg nie mierzyłem i to było zamierzone. Chciałem dać piwu jak najmniej szans na infekcję, dlatego plan był taki żeby zmierzyć 2-3 dni przed planowanym butelkowaniem, a potem potwierdzić w dniu butelkowania i jak nie będzie dalszego spadku to rozlewać. Czy takie nagazowane piwo nawet odfermentowane jak trzeba ze stabilnym Blg można będzie butelkować?. Quote Share this post Link to post Share on other sites
xanovich 21 Posted April 24, 2017 Blg nie mierzyłem i to było zamierzone. Chciałem dać piwu jak najmniej szans na infekcję, dlatego plan był taki żeby zmierzyć 2-3 dni przed planowanym butelkowaniem, a potem potwierdzić w dniu butelkowania i jak nie będzie dalszego spadku to rozlewać. Czy takie nagazowane piwo nawet odfermentowane jak trzeba ze stabilnym Blg można będzie butelkować?. Właśnie wczoraj rozlewałem hefe-weizena 12,5* na wb-06, który fermentował w 16 stopniach. Po tygodniu miał 3 blg, a przez następne 10 dni zszedł do 2,5 blg. O ile drożdże nie strzeliły focha to piwo odfermentowało prawie na pewno. Najlepiej pobierz próbkę i sprawdź, nic tu się nie wyczaruje inaczej Bulkaniem nie należy się sugerować, rurka to nie aparatura pomiarowa. Każde piwo po fermentacji zawiera mniejszą lub większą ilość rozpuszczonego w sobie CO2, kalkulatory nagazowania wymagają od Ciebie podania informacji jaką temperaturę ma piwo - tak by ilość surowca do refermentacji stosownie zmniejszyć, nagazowanie piwa więc nie przeszkadza przy butelkowaniu (najwyżej niezaciśnięte kapsle będą podskakiwać i Cię straszyć ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
radekfilon 0 Posted April 29, 2017 Blg sprawdziłem, 2,5 i nie spadło po 2 dniach, ale przez transparentną ściankę fermentora widać nawet jak malutkie pęcherzyki gazu pojawiają się na powierzchni co jakiś czas i rurka co kilka minut bulgocze. Pyszne wyszło przy okazji. Skoro koledzy uspokajają to butelkuję, raz się żyje. I tak Hefeweizena trzeba podobno szybko wypić. Quote Share this post Link to post Share on other sites