Jump to content
Sign in to follow this  
radekfilon

Fermentacja Hefeweizena

Recommended Posts

Mój Hefeweizen 12 Blg fermentuje już 16 dni i ciągle bulgocze.

Już tylko co parę minut, ale jednak.

Fermentacja na drożdżach WB-06 wyglądała dobrze, zaczęła zwalniać po kilku dniach, ale zatrzymać jakoś się nie może.

Zastanawiam się ile to może jeszcze potrwać?

Stoi w 16 stopniach.

Myślałem, że po trzech tygodniach będę butelkował.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bulka bo ucieka CO2. Nie sugeruj się bulkaniem tylko pomiarami BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blg nie mierzyłem i to było zamierzone.

Chciałem dać piwu jak najmniej szans na infekcję, dlatego plan był taki żeby zmierzyć 2-3 dni przed planowanym butelkowaniem, a potem potwierdzić w dniu butelkowania i jak nie będzie dalszego spadku to rozlewać.

Czy takie nagazowane piwo nawet odfermentowane jak trzeba ze stabilnym Blg można będzie butelkować?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blg nie mierzyłem i to było zamierzone.

Chciałem dać piwu jak najmniej szans na infekcję, dlatego plan był taki żeby zmierzyć 2-3 dni przed planowanym butelkowaniem, a potem potwierdzić w dniu butelkowania i jak nie będzie dalszego spadku to rozlewać.

Czy takie nagazowane piwo nawet odfermentowane jak trzeba ze stabilnym Blg można będzie butelkować?.

Właśnie wczoraj rozlewałem hefe-weizena 12,5* na wb-06, który fermentował w 16 stopniach. Po tygodniu miał 3 blg,  a przez następne 10 dni  zszedł do 2,5 blg. O ile drożdże nie strzeliły focha to piwo odfermentowało prawie na pewno. Najlepiej pobierz próbkę i sprawdź, nic tu się nie wyczaruje inaczej :)

 

Bulkaniem nie należy się sugerować, rurka to nie aparatura pomiarowa.

Każde piwo po fermentacji zawiera mniejszą lub większą ilość rozpuszczonego w sobie CO2, kalkulatory nagazowania wymagają od Ciebie podania informacji jaką temperaturę ma piwo - tak by ilość surowca do refermentacji stosownie zmniejszyć, nagazowanie piwa więc nie przeszkadza przy butelkowaniu (najwyżej niezaciśnięte kapsle będą podskakiwać i Cię straszyć :D)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blg sprawdziłem, 2,5 i nie spadło po 2 dniach, ale przez transparentną ściankę fermentora widać nawet jak malutkie pęcherzyki gazu pojawiają się na powierzchni co jakiś czas i rurka co kilka minut bulgocze.

Pyszne wyszło przy okazji.

Skoro koledzy uspokajają to butelkuję, raz się żyje.

I tak Hefeweizena trzeba podobno szybko wypić. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.