Jump to content
Sign in to follow this  
Przemek04

Jak zmiejszyc gorycz piwa? Czy jeszcze są szanse?

Recommended Posts

Witam,

dodam na początek ze dopiero rozpoczynam swoja przygodę z domowa produkcja piwa.

 

Zrobiłem wiec takie piwo:
http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-American-Brown-IPA-17-BLG-zestaw-ze-slodow/1313

 

wszystko byłoby dobrze, lecz piwo, które zrobiłem ma zbyt dużo w sobie goryczy, nie wiem czy gdzieś popełniłem błąd czy jak, robiłem wszystko zgodnie z instrukcja, czy po prostu może to taki styl piwa.

 

I pytanie do Was,

czy można poprawić jakoś smak piwa? by było mniej goryczkowate - mniej gorzkie?

ps dodam ze było tydzień na burzliwej, 2tygodnie na cichej, teraz 2 tygodnie w butelkach na dniach mija, i smaki zbytnio się nie zmieniły.

 

Co radzicie? co mówicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest wyraźnie goryczkowy styl, możliwe, że za jakiś miesiąc-dwa goryczka stanie się mniejsza i fajnie skompomuje się ze słodowością i z posmakami ciemnych słodów. Ale to wciąż będzie IPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chwila. Robiłeś 10 czy 20 litrów?

Dałeś 20 czy 40 g Columbusa na początek gotowania?

edit: no i generalnie napisz co dałeś, kiedy dałeś, ile dałeś i co uzyskałeś (tzn. BLG brzeczki nastawnej). O tygodniu fermentacji piwa 17 BLG nie będę nic pisał, bo to niemądre, ale nie dotyczy goryczki.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

American Brown IPA to piwo o ciemno brązowej barwie, o zdecydowanej goryczce i aromacie cytrusów, owoców tropikalnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kilku moich piwach chmielonych na zimno było tak, że przed dodaniem chmielu na zimno goryczka była ok. Przy butelkowaniu, bardzo ostra, zalegająca, pijalność bardzo niska. Po kilku tygodniach w butelkach efekt ten ustępował i było tak jak było wcześniej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@zasada: proporcje na pewno uzyłem dobre, bez obaw! tak jak w instrukcji. Robiłem 20litrów.
40gram na początek gotowania Columbusa.
w 45 minucie 20gram Crystal i Equinox.
w 60 minucie na 10 minut 20g chmielu Crystal i Equinox.

Blg brzeczki nastawnej 16BLG mi wyszło. (zgodnie z instrukcja powinno mi wyjsc 17)

Temperatura fermentacji okolo 21 stopni.
Temperatura cichej 12-15 stopni.

@INTseed: własnie nie bardzo, własnie poszedłem sprawdzic, to zle ze mało metne?

@redlum: dobra, wygrał Pan.

@Krzysztof Szwajka: czyli nic nie kombinowac, czekac z mysla ze sie smak poprawi?

Ogolnie to to mam pytanie jeszcze jedno: jesli wyszło nam złe piwo, i nie da sie tego pić, i uznamy ze nic z nim nie da sie zrobic, czy mozemy pozniej piwo przegotowac na `bimber`?

Ogolnie to jesli juz tak poruszylismy ten temat - to jakie piwo polecacie z umiarkowana goryczka? Takie zeby zrobic samemu, ale zeby nie było gorzkie PRZESADNIE.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
czekac z mysla ze sie smak poprawi?

Zdecydowanie czekać i spróbować za kilka tygodni.

 

 

czy mozemy pozniej piwo przegotowac na `bimber`?

Bimber z piwa? Hehe, dobre :D

 

 

to jakie piwo polecacie z umiarkowana goryczka?

Po prostu daj mniej chmielu na goryczkę licząc według jakiegoś darmowego kalkulatora IBU. Jak nie lubisz mocnej goryczki to współczynnik blg:IBU w okolicach  1:2,5. Czyli jak robisz 12 blg to goryczka około 30 IBU. Oczywiście wszystko też zależy od stylu. W przypadku np. witbiera ten schemat się nie sprawdzi. Natomiast Do APA/IPA powinno być w miarę ok. Z czasem tolerancja na goryczkę się zwiększa więc i to "nieudane" piwo będzie dla Ciebie nienachalnie gorzkie ;)

Przejrzyj sobie tabelkę jeśli interesują Cię konkretne style z niską goryczką.

Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ogolnie to jesli juz tak poruszylismy ten temat - to jakie piwo polecacie z umiarkowana goryczka? Takie zeby zrobic samemu, ale zeby nie było gorzkie PRZESADNIE.

 

Sypnij po prostu mniej chmielu na goryczkę. Najlepiej wylicz sobie w kalkulatorze, np: https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy ma inne odczucie gorzkości. Dla jednego 50IBU będzie ciężkie do przełknięcia, dla innego będzie to tyle co nic. W piwowarstwie domowym masz ten plus, że możesz sobie uwarzyć co tylko zechcesz, pod siebie - tak więc jeśli nie lubisz zbyt dużej goryczki (i tu znów - nie wiem co dla Ciebie jest wartoścuą zbyt dużą) to celuj sobie w 20IBU i tyle chmielu syp (Tyskacz ma chyba 15-18).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogolnie to jesli juz tak poruszylismy ten temat - to jakie piwo polecacie z umiarkowana goryczka? Takie zeby zrobic samemu, ale zeby nie było gorzkie PRZESADNIE.

 

A skąd mamy wiedzieć ile dla ciebie to jest przesadnie. Policz w kalkulatorze ile ci wyszło ibu i podziel się wynikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bimber z piwa? Hehe, dobre

 

 

Co Cię tak dziwi? normalnie można przedestylować i będzie łycha pytanie czy warto się z tym bawić bo trzeba wszystko rozgazować, pieni się przy gotowaniu a do tego smak destylatu nie jest niczym szczególnie godnym polecania...

 

 

Co do pytania to głównie czas może pomóc, goryczka się układa staje się łagodniejsza w odczuciu... ale mówimy bardziej o czasie 6 miesięcy niż 2 tygodnie więc cierpliwości. 

Edited by Fantastyczny Pan Lis

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Bimber z piwa? Hehe, dobre
 

 

Co Cię tak dziwi? normalnie można przedestylować i będzie łycha pytanie czy warto się z tym bawić bo trzeba wszystko rozgazować, pieni się przy gotowaniu a do tego smak destylatu nie jest niczym szczególnie godnym polecania...

 

 

Mnie to nie dziwi, tylko sam bym na to nie wpadł tak na poczekaniu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy ma inne odczucie gorzkości. Dla jednego 50IBU będzie ciężkie do przełknięcia, dla innego będzie to tyle co nic. W piwowarstwie domowym masz ten plus, że możesz sobie uwarzyć co tylko zechcesz, pod siebie - tak więc jeśli nie lubisz zbyt dużej goryczki (i tu znów - nie wiem co dla Ciebie jest wartoścuą zbyt dużą) to celuj sobie w 20IBU i tyle chmielu syp (Tyskacz ma chyba 15-18).

Jak tak poceluje w mocnym piwie to mu wyjdzie mdłe coś, tym bardziej, że domowe piwa nie są tak wytrawne jak koncerniaki. Niech zastosuje jakiś współczynnik ekstrakt - IBU bo 20 IBU w lagerze, a 20 IBU w AIPA to będzie znacząco inne odczucie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

dodam na początek ze dopiero rozpoczynam swoja przygodę z domowa produkcja piwa.

 

Zrobiłem wiec takie piwo:

http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-American-Brown-IPA-17-BLG-zestaw-ze-slodow/1313

 

wszystko byłoby dobrze, lecz piwo, które zrobiłem ma zbyt dużo w sobie goryczy, nie wiem czy gdzieś popełniłem błąd czy jak, robiłem wszystko zgodnie z instrukcja, czy po prostu może to taki styl piwa.

 

I pytanie do Was,

czy można poprawić jakoś smak piwa? by było mniej goryczkowate - mniej gorzkie?

ps dodam ze było tydzień na burzliwej, 2tygodnie na cichej, teraz 2 tygodnie w butelkach na dniach mija, i smaki zbytnio się nie zmieniły.

 

Co radzicie? co mówicie?

 A w jaki sposób i jak długo po gotowaniu chłodziłeś piwo??

Edited by opeciarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym temu piwo po prostu dał trochę czasu.

W ostateczności zawsze możesz wypić z sokiem ;)

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Goryczkę weryfikuje się conajmniej jakieś 2 tygodnie po rozlaniu - podczas fermentacji zawsze jest mocniejsza niż w finalnym piwie. Chociaż 40g columbusa na goryczkę to nie w kij dmuchał - trzeba przeliczyć ale już na  oko widzę że na goryczkę dane na bogato :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
tym bardziej, że domowe piwa nie są tak wytrawne jak koncerniaki.

ale może napisz, że Twoje bo moje od dawna są raczej wytrawne a też są domowe :D

EDIT

Oczywiście wtedy gdy maja być wytrawne :)

Edited by �Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

tym bardziej, że domowe piwa nie są tak wytrawne jak koncerniaki.

ale może napisz, że Twoje bo moje od dawna są raczej wytrawne a też są domowe :D

EDIT

Oczywiście wtedy gdy maja być wytrawne :)

 

Potrafisz zejść do takiego odfermentowania jak np. Żubr? Oczywiście mając na myśli 100% zacieranie bez cukru itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Potrafisz zejść do takiego odfermentowania jak np. Żubr?

Myślę, że chyba Ci się pojęcia troszkę pomyliły :(

Odfermentowanie to odfermentowanie, a nie wytrawność i to że piwa mocno odfermentowane są często również wytrawne wcale nie powoduje iż te określenia są tożsame.

 

 

Oczywiście mając na myśli 100% zacieranie bez cukru itp.

A tego to raczej nie rozumiem :( Czyżby piwa z ekstraktu nimi nie były, a cukier dodawany do piw belgijskich powodował, że są one tylko napojem piwopodobnym?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Potrafisz zejść do takiego odfermentowania jak np. Żubr?

Myślę, że chyba Ci się pojęcia troszkę pomyliły :(

Odfermentowanie to odfermentowanie, a nie wytrawność i to że piwa mocno odfermentowane są często również wytrawne wcale nie powoduje iż te określenia są tożsame.

Oczywiście mając na myśli 100% zacieranie bez cukru itp.

A tego to raczej nie rozumiem :( Czyżby piwa z ekstraktu nimi nie były, a cukier dodawany do piw belgijskich powodował, że są one tylko napojem piwopodobnym?
To inaczej. Uważasz, że średnia wytrawności piw domowych jest równa lub wyższa od koncernowych? Bo jeśli tak, to normą byłoby u piwowarów domowych kiedy wynik na spławiku to 1 lub mniej. Takie tyskie, lech, żubr itp. to tak wytrawne piwa. I w tym poście z wczoraj chodziło mi właśnie o to, że lwia część piw domowych nie osiąga takiego wyniku. Mylę się? Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Mylę się?

Myślę, że lekarstwem na takie bicie piany jest precyzyjne i jasne formułowanie w piśmie swoich myśli, a nie tłumaczenie przez kilka wpisów o co chodziło :D
i kurczowe trzymanie się swojej wersji tłumacząc się, ze miało się na myśli co innego.

Szklane kule to deficytowy towar :(

EOT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łapanie za słówka też jest plagą także ogłaszam remis. Pierwszy mój podwarzany post, mam wrażenie, padł tego ofiarą. Przyznaję się, że mogło to zostać opatrznie zrozumiałe. Także nie wszystkie piwa domowe są mniej wytrawne od koncernowych. Ale z własnego doświadczenia i z obserwacji forum wynika, że znaczna większość jest mniej wytrawna. Myślę, że wiedziałeś co mam na myśli od samego początku, czyż nie? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kamilg20: no, a co zrobić z piwem zbyt goryczkowatym z którym nic innego sie nie da zrobic? a fakt faktem tak sobie mysle ze jakby wygotował, to coś by wyszło. Co mowicie moi przyjaciele? Bo wylać szkoda. PYTAM AWARYJNIE.

 

dobra Panowie, mam do Was prośbę! czy byłaby mozliwosc, byscie mi wybrali ZESTAW ZE SŁODÓW:

http://www.browamator.pl/produkty/piwo/piwo-surowce/zestawy-surowcow-na-bazie-slodow,2,35

http://homebeer.pl/pl/c/Pelne%2C-zacierane-ze-slodow/46

 

oraz dali mi wskazówke konkretna, ile dodac tych chmieli i w jakich minutach.

Dla osoby która mi poda jakas propozycje i z pomocy tego Pana skorzystam, stawiam 1l piwa którego WYJDZIE dobre, z umiarkowana goryczka. Prosze Was o pomoc, dopiero zaczynam, wiec o. Badzcie wyrozumiali.

 

@dirk gently: porównywalna ilosc goryczy jak do tego co mamy w sklepie, ale chce zrobic DOMOWE PIWO. A z tym co stoi własnie w butelkach, to na chwile obecna jest przepasc w goryczce. Rozumie Szanowny Pan?

 

@Fantastyczny Pan Lis: dobrze bede wiec czekał, a w razie czego to co zrobic z piwem które do niczego sie nie nadaje? jaka jest Pana propozycja?

 

@opeciarz: nie jestem wyposazony w chłodnice, jesli o to Panu chodzi, aczkolwiek poradziłem sobie z tym problemem, jeden to garnek drugie to pewne NACZYNIE równiez metalowe, do ktorego włozyłem garnek, w naczyniu wymieniała sie woda która pobierana byłą z sieci, dla osob które nie zrozumiały wytłumaczenie graficzne: http://sketchtoy.com/68068175czas chłodzenia: 15-20minut! Nie jest to moze sposob PROFESJONALNY, ale powtarzam po raz XXX dopiero zaczynam! Dlatego jesli chcesz mnie skrytykowac, to o!

 

@B.K.: masakra, to kto tworzył tamten przepis? O.o http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-American-Brown-IPA-17-BLG-zestaw-ze-slodow/1313

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.