MARbeer1 1 Posted April 23, 2017 Mam na imię Mariusz mieszkam w Ustroniu woj. śląskie. Do warzenia piwa przymierzałem się od dłuższego czasu ale dopiero w listopadzie dostałem na urodziny prezent od przyjaciół zestaw do warzenia piwa. W skład zestawu wchodziły dwie warki z brewkitów które już uwarzyłem. Myślę że nawet się udały Teraz jestem na etapie warzenia ze słodów z zacieraniem Belgijskie Pale Ale 12,0° Blg Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia. Trafiłem na portal piwo org z chęcią poznania Osób które też warzą a czasem skorzystania z porad. Jak to na początku wszystko jest czarną magią Pozdrawiam Mariusz Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 517 2 Items Posted April 23, 2017 Dzień dobry, powodzenia i od razu alert: Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia. Nie idź tą drogą! Sprawdź najpierw czy skończyła się fermentacja. Zostaw na dłużej, a jeśli nie odzyskujesz gęstwy, możesz w ogóle zostawić w jednym wiadrze na cały proces. Powodzenia raz jeszcze i do zobaczeniu w Zapiskach piwowarów! Quote Share this post Link to post Share on other sites
dori 303 1 Items Posted April 23, 2017 Witaj na forum W razie czego pytaj! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Igorrodz 27 Posted April 23, 2017 Dzień dobry, cześć i czołem! Quote Share this post Link to post Share on other sites
MARbeer1 1 Posted April 23, 2017 Witaj na forum W razie czego pytaj! Dzień dobry. Dziękuję za propozycję na pewno nie raz skorzystam bo dopiero zaczynam swoją przygodę z warzeniem Pozdrawiam Mariusz Quote Share this post Link to post Share on other sites
MARbeer1 1 Posted April 23, 2017 Dzień dobry, powodzenia i od razu alert: Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia. Nie idź tą drogą! Sprawdź najpierw czy skończyła się fermentacja. Zostaw na dłużej, a jeśli nie odzyskujesz gęstwy, możesz w ogóle zostawić w jednym wiadrze na cały proces. Powodzenia raz jeszcze i do zobaczeniu w Zapiskach piwowarów! Dzień dobry. Fermentacja jeszcze chyba się nie skończyła, niestety warkę już przelałem zebrałem trochę gęstwy ale jakaś rzadka mi się wydaje. Czy gęstwę można wykorzystać za miast drożdży? A jeśli tak to czy do każdego piwa? Przed przelaniem warki sprawdziłem gęstość na balingometrze wskazało 1018blg. - jeśli dobrze to odczytuję. Warka dalej bulka. Dziękuję za porady będą przydatne bo dopiero zaczynam przygodę z warzeniem. Pozdrawiam Mariusz Quote Share this post Link to post Share on other sites
MARbeer1 1 Posted April 23, 2017 Dzień dobry, cześć i czołem! Witam serdecznie Zapiski chętnie poprzeglądam a i na fb wpadnę Pozdrawiam Mariusz 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 517 2 Items Posted April 23, 2017 Dziękuję za porady będą przydatne bo dopiero zaczynam przygodę z warzeniem. W takim razie zapraszam najpierw do lektury: O tym co robić kiedy nie wiesz co robić: http://www.piwo.org/topic/13252-rurka-w-fermentorze-bulkanie-bulka-co-zrobi%C4%87/ O wykorzystaniu gęstwy - czyli namnożonych i już spracowanych drożdży (oraz drożdżowych trupków): http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej. Co do odczytu, chyba pomyliłeś skale SG z BLG 1,018 to ok.4,5 BLG No i powodzenia! Quote Share this post Link to post Share on other sites
MARbeer1 1 Posted May 15, 2017 Dzień dobry, powodzenia i od razu alert: Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia. Nie idź tą drogą! Sprawdź najpierw czy skończyła się fermentacja. Zostaw na dłużej, a jeśli nie odzyskujesz gęstwy, możesz w ogóle zostawić w jednym wiadrze na cały proces. Powodzenia raz jeszcze i do zobaczeniu w Zapiskach piwowarów! Dobry Wieczór Już wiem Czemu nie iść tą drogą którą poszedłem:) Zaczyna się 4 tydzień cichej fermentacji ( to smutne miały być dwa) właściwie wczoraj przestało bulkać a piwo ma 3,5 blg nie wiem co robić czy butelkować ale jeśli jest 3,5 blg czy nie powstaną granaty czy dokupić drożdże i jeszcze fermentować - proszę o radę Quote Share this post Link to post Share on other sites