Jump to content
Sign in to follow this  
MARbeer1

Witam wszystkich

Recommended Posts

Mam na imię Mariusz mieszkam w Ustroniu woj. śląskie.

Do warzenia piwa przymierzałem się od dłuższego czasu ale dopiero w listopadzie dostałem na urodziny prezent od przyjaciół zestaw do warzenia piwa. W skład zestawu wchodziły dwie warki z brewkitów które już uwarzyłem. Myślę że nawet się udały :)  Teraz jestem na etapie warzenia ze słodów z zacieraniem Belgijskie Pale Ale 12,0° Blg Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia. 

Trafiłem na portal piwo org z chęcią poznania Osób które też warzą a czasem skorzystania z porad. Jak to na początku wszystko jest czarną magią :)

Pozdrawiam 

Mariusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień dobry, powodzenia i od razu alert:

 

 

 

Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia.

Nie idź tą drogą!

Sprawdź najpierw czy skończyła się fermentacja.

Zostaw na dłużej, a jeśli nie odzyskujesz gęstwy, możesz w ogóle zostawić w jednym wiadrze na cały proces.

 

Powodzenia raz jeszcze i do zobaczeniu w Zapiskach piwowarów!
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj na forum :) W razie czego pytaj!

Dzień dobry.

Dziękuję za propozycję na pewno nie raz skorzystam bo dopiero zaczynam swoją przygodę z warzeniem :beer:  

Pozdrawiam

Mariusz 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień dobry, powodzenia i od razu alert:

 

 

 

Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia.

Nie idź tą drogą!

Sprawdź najpierw czy skończyła się fermentacja.

Zostaw na dłużej, a jeśli nie odzyskujesz gęstwy, możesz w ogóle zostawić w jednym wiadrze na cały proces.

 

Powodzenia raz jeszcze i do zobaczeniu w Zapiskach piwowarów!

 

Dzień dobry.

Fermentacja jeszcze chyba się nie skończyła, niestety warkę już przelałem :(  zebrałem trochę gęstwy ale jakaś rzadka mi się wydaje. Czy gęstwę można wykorzystać za miast drożdży? A jeśli tak to czy do każdego piwa?

Przed przelaniem warki sprawdziłem gęstość na balingometrze wskazało 1018blg. - jeśli dobrze to odczytuję. Warka dalej bulka.

Dziękuję za porady będą przydatne bo dopiero zaczynam przygodę z warzeniem.

Pozdrawiam

Mariusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dziękuję za porady będą przydatne bo dopiero zaczynam przygodę z warzeniem.

W takim razie zapraszam najpierw do lektury:

O tym co robić kiedy nie wiesz co robić: http://www.piwo.org/topic/13252-rurka-w-fermentorze-bulkanie-bulka-co-zrobi%C4%87/

O wykorzystaniu gęstwy - czyli namnożonych i już spracowanych drożdży (oraz drożdżowych trupków): http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej.

Co do odczytu, chyba pomyliłeś skale SG z BLG 1,018 to ok.4,5 BLG

 

No i powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień dobry, powodzenia i od razu alert:

 

 

 

Dziś przelałem na cichą fermentację bo właśnie mija tydzień od uwarzenia.

Nie idź tą drogą!

Sprawdź najpierw czy skończyła się fermentacja.

Zostaw na dłużej, a jeśli nie odzyskujesz gęstwy, możesz w ogóle zostawić w jednym wiadrze na cały proces.

 

Powodzenia raz jeszcze i do zobaczeniu w Zapiskach piwowarów!

 

Dobry Wieczór

Już wiem Czemu nie iść tą drogą którą poszedłem:)

Zaczyna się 4 tydzień cichej fermentacji ( to smutne miały być dwa) właściwie wczoraj przestało bulkać a piwo ma 3,5 blg :( 

nie wiem co robić czy butelkować ale jeśli jest 3,5 blg czy nie powstaną granaty czy dokupić drożdże i jeszcze fermentować  - proszę o radę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.